Home » Tehnologie & Știinta » Ce este Anonymous și în ce „războaie cibernetice” a fost implicat grupul

Ce este Anonymous și în ce „războaie cibernetice” a fost implicat grupul

Cojocaru Cristian / 26.02.2022, 14:30
Ce este Anonymous și în ce „războaie cibernetice” a fost implicat grupul

Războiul în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina are un nou jucător: colectivul de hackeri Anonymous. În mijlocul ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, hackerii Anonymous au susținut că au distrus mai multe site-uri web ale guvernului rus și RT.com, site-ul rețelei de televiziune controlată de stat.

Care este implicarea Anonymous în actualul conflict militar

Colectivul de hackeri a făcut un anunț pe Twitter ieri, declarând că sunt angajați într-un „război cibernetic” împotriva guvernului rus. Unele dintre site-urile web care au fost fie desființate de Anonymous, fie au fost încetinite includ cele ale guvernului rus, Kremlinului, Dumei și Ministerului Apărării.

În afară de RT.com, colectivul de hackeri a lansat și atacuri de tipuri DDoS împotriva site-urilor web ale furnizorilor ruși de servicii de internet Com2Com, Relcom, Sovam Teleport și PTT-Teleport Moscow. Diverse conturi anonime au fost găsite folosind hashtag-urile #OpRussia și #OpKremlin pe Twitter, similar campaniei #OpISIS care a fost lansată mai devreme în încercarea de a înlătura încercările de propagandă online ale organizației teroriste.

Acest lucru vine după ce Ucraina a susținut că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice masive lansate împotriva site-urilor web guvernamentale și a câtorva bănci, printre alte companii de tehnologie a informației.

„Malware-ul, care este conceput să arate ca un ransomware, dar lipsit de un mecanism de recuperare a răscumpărării, este destinat să fie distructiv și conceput pentru a face dispozitivele vizate inoperabile, mai degrabă decât pentru a obține o răscumpărare”, a spus Microsoft într-o postare pe blog, descriind atacul împotriva Ucrainei.

Atacurile cibernetice sunt unul dintre vectorii folosiți în războiul modern, care se poate dovedi a fi periculos și are potențialul de a distruge infrastructura industrială a unei țări. Într-adevăr, unul dintre conturile Anonymous amenințase că va face exact acest lucru Rusiei la începutul acestei luni.

anonymous
Gruparea de hackeri i-a declarat razboi lui Putin

Cine este în spatele grupării de hackeri

Anonymous este un grup de hackeri și activiști politici care a început ca un colectiv în 2003 pe 4chan, un forum anonim de chat pe internet. Membrii comunității Anonymous comunică și colaborează prin intermediul serviciilor de rețele sociale și a camerelor de chat pe Internet criptate. Anonymous este cel mai cunoscut pentru atacurile sale cibernetice împotriva guvernelor, a grupurilor afiliate guvernului, a corporațiilor și a Bisericii Scientologiei.

Persoanele care doresc să fie recunoscute ca parte a grupului poartă măști Guy Fawkes în public pentru a-și ascunde identitatea. Guy Fawkes, cunoscut și sub numele de Guido Fawkes, a fost membru al unui grup de catolici englezi din provincie care au fost implicați în „complotul prafului de pușcă”, un complot de asasinat eșuat din 1605.

În măsura în care Anonymous are un etos coerent, prezintă comunități descentralizate interesate să se implice în scopuri comune. Aceste obiective au variat din punct de vedere istoric de la declarații politice la farse și hack-uri, uneori ca răzbunare pentru acțiunile întreprinse împotriva grupului însuși sau împotriva celor pentru care membrii unei anumite operațiuni simt o afinitate.

Tipurile de atac și fostele „războaie cibernetice”

Grupul Anonymous a susținut mișcări politice precum Primăvara Arabă. Metodele obișnuite de protest sau răzbunare includ atacurile DDoS asupra guvernelor sau organizațiilor. Printre activitățile cele mai mediatizate ale grupului se numără acțiunile întreprinse împotriva Visa, Mastercard și Paypal, ca răspuns la mișcările făcute de acele organizații pentru a îngheța plățile către WikiLeaks în 2010. Aceste acțiuni sunt cunoscute sub numele de Operațiunea Payback.4

Natura descentralizată a lui Anonymous poate face dificilă evaluarea dimensiunii sale sau a puterii în orice activitate dată. În termeni practici, puterea unei acțiuni anonime pare să fie proporțională cu numărul de persoane interesate și implicate într-o acțiune. Această structură înseamnă, de asemenea, că orice grup liber interesat să participe la o operațiune colectivă se poate numi Anonymous.

Frecvența operațiunilor susținute de membrii Anonymous a scăzut semnificativ după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) s-a infiltrat în grup prin intermediul unui informator în 2011. Un grup de foști hackeri au asistat FBI în identificarea unui jucător important dintr-un braț al grupului numit LulzSec. Acest lucru a dus în cele din urmă la arestarea lui. Hackerul arestat, cunoscut online sub numele de Sabu, a devenit informator. LulzSec s-a desființat, iar Sabu a creat o a doua operațiune, AntiSec, în urma acesteia, de data aceasta sub conducerea FBI. Stratfor, a dus la arestarea unui alt hacker legat de Anonymous.

Identitatea și structura Anonymous fac dificilă determinarea efectelor exacte ale acestor evenimente. Încetinirea semnificativă a revendicărilor făcute de grup în anii care au urmat anului 2011 a condus la speculații că o mai mare precauție în rândul membrilor i-a determinat pe jucătorii importanți să păstreze un profil mai scăzut. Cu toate acestea, grupul continuă să anunțe acțiuni și să emită avertismente prin intermediul site-ului său oficial și al contului de Twitter.