Home » Tehnologie & Știinta » Ce este rezoluția unui calculator și la ce valoare ar trebuie setată

Ce este rezoluția unui calculator și la ce valoare ar trebuie setată

Voicu Costin / 13.02.2022, 16:00
Ce este rezoluția unui calculator și la ce valoare ar trebuie setată

Când te hotărăști să-ți achiziționezi un computer sau un laptop ești interesat de una dintre cele mai importante specificații ale lui. Rezoluția este printre primele lucruri la care ne uităm atunci când dorim să ne cumpăram un calculator. Rezoluția mare a ecranului ne încântă de cele mai multe ori, pentru că putem să ne bucurăm de o experiență mai plăcută atunci când vizionăm un film sau ne jucam un joc. Ce este rezoluția unui calculator?

Ce este rezoluția unui calculator

Când vine vorba de rezoluția unui monitor, o să auzim de termeni precum: HD, Full HD, 4K, 8K, etc. Cu ce ne ajută rezoluția unui monitor și de ce este atât de importantă?

Rezoluția monitorului se referă la calitatea imaginii. Mai exact este vorba despre claritatea textului și a imaginilor care sunt afișate pe ecran. Imaginea digitală redată de un monitor este formată din milioane de pixeli. Cu cât numărul de pixeli este mai mare pe o anumită zonă a ecranului, cu atât imaginea va fi mai clară.

Ei își modifică culorile pentru a putea reda o imagine, iar fiecare pixel poate avea o singură culoare la un moment dat. Numărul pixelilor este dat de rezoluția monitorului. Aceasta este exprimată în numărul de pixeli pe orizontală și de numărul de pixeli pe verticală.

Prin următoarele exemple vă vom explica mai în detaliu care este diferența dintre rezoluții. Rezoluția Full HD este exprimată ca 1920 pixeli (pe orizontală) x 1080 (pe verticală). Astfel, rezultă un total de 2.073.600 pixeli. Dacă avem o rezoluție mai mare, spre exemplu, 1600×1200 pixeli, elementele sunt mai clare. Totodată, acestea au dimensiuni mai mici, astfel încât pe ecran să poată încăpea cât mai multe elemente.

Ce înseamnă o rezoluție mai mică

Când vine vorba de rezoluții mai mici, cum ar fi cea de 800×600 pixeli, pe monitor vor încăpea mai puține elemente, însă acestea vor fi mai mari. De obicei, rezoluția pe care ar trebui să o setezi pentru monitorul calculatorului tău trebuie să fie, de fapt, chiar cea recomandată de producător.

Monitoarele LCD acceptă de cele mai multe ori rezoluții mai mari și funcționează cel mai bine la o anumită rezoluție. Cu cât rezoluția setată este mai mare, cu atât și laptopul se va mișca mai bine și va afișa imagini mai clare și mai descriptive.

De obicei, cu cât monitorul este mai mare, cu atât acceptă o rezoluție mai mare. Posibilitatea de a mări rezoluția ecranului depinde de dimensiunea și de capacitatea monitorului, dar și de tipul de placă video a calculatorului. Dacă cele doua componente sunt destul de performante, va putea afișa cea mai mare rezoluție posibilă, fără să fie nici o problemă de afișaj.

Alte tipuri de rezoluție specific majorității monitoarelor sunt: 720p – rezoluție HD (HD Ready): 1280×720 pixeli. Monitoarele mai performante vor avea și alte rezoluții precum: 1440p – rezoluție QHD (Quad HD): 2560×1440 pixeli; 4K – 3840×2160 pixeli; 8K – 7680×4320 pixeli. Cea din urmă categorie se găsește mai rar pe piață, iar preturile sunt și foarte mari. De asemenea sunt foarte puține conținuturi cu rezoluție 8K care pot fi afișate.

Cum schimbi rezoluția unui monitor

  1. Pentru a modifica rezoluția monitorului ori rezoluția ecranului laptopului, trebuie doar să parcurgi pașii:
  2. Dă click pe butonul Start;
  3. Scrie Panou de control/Control panel;
  4. Apasă pe Display, iar apoi selectează opțiunea Ajustare rezoluție ecran;
  5. Selectează din listă, rezoluția pe care dorești să o setezi mutând glisorul de la stânga la dreapta, iar apoi selectează Aplică.
  6. Dă click pe Se păstrează pentru a utiliza rezoluția dorită, iar dacă dorești să revii la rezoluția anterioară, fă click pe Revenire.