Home » Tehnologie & Știinta » Ce salarii sunt în Metaverse. Câți bani câștigă un creator de NFT-uri

Ce salarii sunt în Metaverse. Câți bani câștigă un creator de NFT-uri

Manolică Anca / 18.05.2022, 13:16
Ce salarii sunt în Metaverse. Câți bani câștigă un creator de NFT-uri

Metaversul poate fi definit ca un mediu digital simulat care utilizează realitatea augmentată (AR), realitatea virtuală (VR) și blockchain, împreună cu concepte din social media, pentru a crea spații pentru o interacțiune bogată cu utilizatorii, care imită lumea reală. Având în vedere că cele mai mari companii din lume explorează modul în care pot intra în metaverse, este clar că piața forței de muncă va avea o mulțime de oportunități pentru cei talentați care caută să profeseze în acest domeniu. Iată cât se poate câștiga în prezent.

Ce este Metaverse

Metaversul este un concept de univers 3D online, care implică intersecția dintre realitatea augmentată, realitatea virtuală, inteligența artificială, tehnologia blockchain și multe altele. Pe viitor, acesta va permite utilizatorilor să lucreze, să se întâlnească, să se joace și să socializeze împreună în aceste spații 3D.

Deși termenul de metavers poate fi nou pentru unii, acesta există ca și concept de aproape trei decenii. Autorul american de science fiction Neal Stephenson a introdus metaversul în romanul său din 1992, Snow Crash. În roman (ca și în altele din genul său), utilizatorii folosesc metaversul ca o evadare dintr-o lume futuristă, în mare parte totalitară.

În ultimii 30 de ani, industria a pus bazele unui metavers non-ficțional cărămidă cu cărămidă. Căștile de realitate virtuală au devenit mai ergonomice și mai accesibile. Rata de penetrare a internetului la nivel mondial a crescut în mod constant.

Popularitatea jocurilor de noroc online, care atinge adesea niveluri de turneu, a făcut posibilă conceperea și executarea unor avataruri digitale sofisticate, a unor active digitale tranzacționabile și chiar a unor proprietăți imobiliare digitale. Metaverse este viitorul transformării digitale în lumea virtuală.

Metaverse, universul virtual al viitorului
Metaverse, universul virtual al viitorului

Câți bani câștigă un creator de NFT-uri

În prezent, dar mai ales în viitor, vor exista tot mai multe locuri de muncă ce vor migra în Metaverse. Piața digitală în care utilizatorii pot crea, cumpăra sau vinde produse adaptează DEJA tot mai multe job-uri clasice la lumea virtuală. Creator de NFT-uri, agent de imobiliare digitale, designer de haine virtuale sau ghid de turism virtual vor fi doar câteva dintre ocupațiile noi la mare căutare de pasionații de tehnologie.

Deși nu sunt necesare, criptomonedele se pot potrivi foarte bine unui metavers. Acestea permit crearea unei economii digitale cu diferite tipuri de jetoane de utilitate și obiecte de colecție virtuale (NFT).

Un exemplu în acest sens este Robert, un tânăr de 32 de ani, care este creator de NFT-uri de aproximativ un an. El creează opere de artă digitale, după care le vinde. Cea mai profitabilă piesă vândută i-a adus în conturi o monedă virtuală care valora 3.500 de euro.

„E riscant dacă încerci să speculezi piața. Mulți oameni se gândesc la NFT-uri ca la o speculă rapidă prin care să facă bani, dar poți face bani prin multe alte feluri, nu doar a le specula ci și a le crea, a ajuta la adopția lor.”, a spus Robert Lazăr – creator de NFT, potrivit Digi24.

Florin Surugiu, un alt pasionat de lumea virtuală, este creator de haine pe care clienții pot să le aleagă virtual.

„Avem o colaborare în care vrem să transformăm nu chiar toate hainele, câteva produse să le transformăm în NFT-uri și să fie disponibile doar virtual pe lângă cele care se transformă în fizic de pe site, să fie o colecție pe care oamenii să poată să o ia doar NFT.”, spune acesta.

Florin este, totodată, și creatorul primului influencer virtual. Ana Tobor a apărut anul trecut și este foarte activă pe rețelele de socializare. A avut chiar și colaborări cu artiști.