Home » Tehnologie & Știinta » Ceasuri deșteptătoare umane. Cum se trezeau oamenii, să meargă la muncă, înainte să fie inventate ceasurile cu alarmă

Ceasuri deșteptătoare umane. Cum se trezeau oamenii, să meargă la muncă, înainte să fie inventate ceasurile cu alarmă

Violeta Badea / 10.03.2021, 13:20
Ceasuri deșteptătoare umane. Cum se trezeau oamenii, să meargă la muncă, înainte să fie inventate ceasurile cu alarmă

Ceasuri deșteptătoare umane. Cum se trezeau oamenii să meargă la muncă, înainte să fie inventate ceasurile cu alarmă. Nu suporți să auzi alarma de dimineață? Ei bine, după ce vei citi acest articol te vei gândi de două ori înainte să spui asta. De exemplu, imagineaza-ți cum ar fi să te trezești cu bătăi în geam. Da, ai auzit bine! În continuare vei afla cum reușeau oamenii să întâmpine zorii zilei fără întârziere.

Ceas desteptator uman
Ceas desteptator uman

Ceasuri deșteptătoare umane

În ziua de astăzi există tot felul de alarme electronice sau alarme pe telefon cu tot felul de funcții, în schimb strămoșii nostri nu au fost la fel de norocoși. Aceștia au fost nevoiți să folosească tot felul de metode pentru a se putea trezi. Probabil că nu ați știut până acum, dar pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a existat meseria de trezitor. Oamenii care alegeau să aibă această profesie erau angajați pentru a le da deșteptarea celor care trebuiau să se trezească devreme pentru a ajunge la muncă.

Cum făceau asta? Ei bine, pentru a se face auziți foloseau bețe lungi sau ciocăneau la ușă până când cei ce dormeau se trezeau. Oamenii se foloseau de bucăți lungi de trestie pentru a lovi la ferestrele situate la etajul al doilea al clădirilor. Trezitorul nu pleca de acolo până ce clientul nu se trezea. Acest loc de muncă nu era practicat cu normă întreabă, ci era un part-time.

Meseria a existat în Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii până în anul 1920, când ceasurile cu alarmă au devenit disponibile și au ajuns la cetățeni. Această profesie nu a existat ți în România, deoarece pe meleagurile noastre industrializarea a avut loc mult mai târziu, chiar după apariția ceasurilor cu alarmă.

Trezitor
Trezitor

Cum se trezeau oamenii să meargă la muncă, înainte să fie inventate ceasurile cu alarmă

Primul ceas care s-a inventat indica doar orele. În anul 1475, a apărut ceasul care indica și minutele. În Evul Mediu, ceasurile erau folosite doar în biserici și mănăstiri cu scopul de a anunța începerea slujbelor religioase. Între secolele XI și XII, apare primul ceas deșteptător. Se spune că cei care l-au descoperit au fost călugării. Aceștia au folosit o lumânare cu o scală pe partea exterioară. În ceară au fost turnate, din când în când, bile din metal. Când lumânarea ardea, bilele cădeau pe un suport metalic și crea un zgomot.

Alte voci spun că americanul Levi Hutchins este cel care a creat primul ceas deșteptător în anul 1787, doar că acesta suna doar la 4 dimineața, lucru destul de neplăcut pentru unii. În anul 1847, francezul Antoine Redier a inventat ceasului deşteptător cu resort mecanic, iar în anul 1967, germanul Wolfgang Hilberg a creat primul ceas deşteptător cu radio.

Câteva metode care au ajutat oamenii să se trezească atunci când nu exista alarma

  • Hidratarea în exces

În secolul XX, americanii foloseau această metodă ingenioasă pentru a se trezi. Oamenii beau o cantitate foarte mare de apă înainte de a merge la culcare. Scopul era acela de a garantao vezică plinăși de a fi obligați să se trezească.

  • Clopotul

În unele societăți creștine străvechi, clopotele bisericii dădeau deșteptarea enoriașilor pentru a se ruga de dimineață. De asemenea, clopotele care au sunat în biserici au fost folosite pentru a determina ora în timpul zilei. Fajr (zori) este prima dintre cele cinci rugăciuni zilnice. Apoi, au apărut alte patru rugăciuni, care au ajutat la marcarea timpului pe parcursul zilei.

  • Introducere unui ac în gaura din fața ceasului

Această metodă a fost inventată de Takiyuddin Muhammad ibn Maruf al-Shami al-Asadi în anul 1555.  Acesta obișnuia să instaleze un ac în gaura din fața ceasului.