Home » Tehnologie & Știinta » Cel mai puternic supercomputer din lume, în pregătire în China

Cel mai puternic supercomputer din lume, în pregătire în China

Luminita Nitoiu / 20.01.2017, 17:36
Cel mai puternic supercomputer din lume, în pregătire în China

Cel mai puternic supercomputer din lume este deja în planul Chinei, în cadrul unei curse tehnologice extrem de importante.

După dezvăluirea, în 2016, a supercomputerului Sunway TaihuLight, China are în plan construirea primului prototip de supercomputer de nivel exascale, capabil de efectuarea unui miliard de miliard de calcule pe secundă. Totul va fi atins până la finalul anului 2017, potrivit spuselor lui Zhang Ting, inginer la National Supercomputer Center. Totuși, produsul final va fi operațional abia peste câțiva ani, cel mai probabil nu mai devreme de anul 2020.

Cel mai puternic supercomputer din lume va fi de 200 de ori mai puternic decât primul computer de nivel petaflop, Tianhe-1, conform inginerilor. Puterea unui supercomputer se măsoară în FLOPS (floating point operations per second sau operații în virgulă mobilă pe secundă). Valoarea mare a FLOPS dă puterea calculatorului.

Cele mai puternice supercalculatoare din lume la ora actuală au viteza măsurată în petaflops, întrucât pot efectua mii de miliarde de calcule pe secundă. Următorul nivel după ”peta” este ”exa”, reprezentând calcule de ordinul trilioanelor pe secundă.

Crearea celui mai puternic supercalculator din lume este ținta multor ingineri, dar se pare că primii care vor reuși o asemenea performanță vor fi inginerii chinezi. În Statele Unite, se estimează că un astfel de sistem nu ar putea fi operațional mai devreme de anul 2023, potrivit Departamentul de Energie american.

În momentul de față, China are un avantaj tehnologic, cu 167 de supercomputere în top 500, comparativ cu 165 ale Statelor Unite. Principalele întrebuințări ale acestor sisteme extraordinare sunt în domeniul apărării naționale și în cercetările științifice. În 2015, SUA a blocat exportul de cipuri Intel către China, pe fondul temerilor că inginerii chinezi ar lucra la un supercalculator pentru cercetare nucleară. Replica nu a întârziat să apară din partea Chinei, construind un sistem și mai rapid, cu ajutorul chiar al unor procesoare de producție proprie.