Home » Tehnologie & Știinta » Cine a creat Waze. Cum a luat naștere cea mai populară aplicație de navigație

Cine a creat Waze. Cum a luat naștere cea mai populară aplicație de navigație

Redactia Știri / 06.10.2020, 16:01
Cine a creat Waze. Cum a luat naștere cea mai populară aplicație de navigație

Waze, una dintre cele mai populare soluții de navigare în România și la nivel global, are la bază o idee simplă. Unul dintre fondatorii Waze a vorbit despre obiectul pe care l-a avut în vedere. S-au scurs șapte ani de la propunerea fabuloasă pe care compania israeliană a primit-o din partea gigantului Google. Propunere care a fost acceptată. În schimbul sumei de 1,1 miliarde de dolari, Waze a ajuns în posesia Google.

Waze, invenția care ne-a schimbat viața

Waze (fostul FreeMap Israel), aplicația software de navigație GPS, care în prezent e deținută de Google, a fost dezvoltată de compania israeliană Waze Mobile. Ehud Shabtai, Amir Shinar și Uri Levine sunt cei care au fondat compania. Magma, Vertex și Bluerun Ventures au fost companiile care au acordat finanțare.

Aplicația Waze a fost creată în anul 2007, iar propunerea din partea Google de a o achiziționa a venit șase ani mai târziu. Astfel, în iunie 2013, gigantul Google a cumpărat Waze, după ce a lansat o propunere de 1,1 miliarde de dolari. Banii s-au împărțit între fondatori și investitori.

Se poate spune cu ușurință că Waze se regăsește printre invențiile care ne-au schimbat viața, fiind folosită la ordinea zilei peste tot în lume. Peste 750 milioane de șoferi, la nivel global, apelează la acest sistem care redă informații de navigare pas cu pas, timpi de călătorie și detalii ale traseului.

Cum a luat naștere Waze

Ce este important este că Waze furnizează rute ocolitoare, astfel încât conducătorii auto să nu fie nevoiți să petreacă prea mult timp în trafic. De altfel, asta a fost și ideea de plecare a confondatorului Levine.

Cu o experiență de peste 30 de ani în industria high-tech, Uri Levine a mărturisit că a urât dintotdeauna traficul și și-a dorit să găsească o soluție care să rezolve această problemă. De mare ajutor i-au fost și impresiile prietenilor, ale colegilor, dar și ale altor persoane cu care a stat de vorbă în acest sens.

Îmi plac provocările de a rezolva probleme mari într-un mod care să aducă beneficii publicului larg și să creeze un impact semnificativ., Levine.

Levine a mers întotdeauna pe ideea că pentru a avea succes în afacerea pe care o contruiești, trebuie să-ți cunoști publicul țintă, dar și problemele cu care se confruntă. Așadar, a fost atent la nevoile publicului.

Uri Levine, confondator Waze
Uri Levine, confondator Waze

„Călătoria unui antreprenor este foarte interesantă pentru că el încearcă să schimbe lumea, să creeze valoare care să aibă impact. Totul pornește de la o emoție puternică. Eu am urât blocajele în trafic, așa că am vrut să găsesc o soluție pentru a schimba acest lucru”, mărturisea confondatorul Waze, într-un material pentru profit.ro.

Bineînțeles, un aspect esențial pe care a ținut să-l precizeze antreprenorul iraelian este că e foarte important să crezi în startupul tău, nu trebuie să renunți în ciuda dificultăților care se pot ivi.

Moovit, o altă invenție de succes

O altă aplicație care se regăsește în portofoliul lui Uri Levine și cu care antreprenorul israelian se mândrește este Moovit.  În anul 2012, startup-ul a fost fondat de către programatorii Nir Erez, Roy Bick și Yaron Evron. Levine s-a alăturat și el echipei, unde a jucat și rolul de investitor.

După achiziția Waze, îmi urmăresc în mod activ visul de a crea valori semnificative pentru publicul larg prin intermediul seriei de startup-uri pe care le-am fondat. În centrul viziunii mele se află deblocarea piețelor ineficiente și îmbunătățirea serviciilor care nu funcționează.

Focusul este pe rezolvarea marilor probleme, pentru a-i ajuta pe consumatori să economisească timp și bani, este obiectivul lui Uri Levine.

Aplicația a fost cumpărată, în 2020, de Intel, în schimbul sumei de 1 miliard de dolari, conform informațiilor de pe site-ul antreprenorului, urilevine.com.

Moovit este o aplicație de orientare privind mijloacele de transport în comun din mediul urban.  Aceasta are rolul de a pune la dispoziția călătorului informații din punctul de plecare până în cel de sosire, oferind cel mai facil și ușor mod.

Este folosită în 92 de țări, printre care și în România. La noi în țară, aplicația oferă orientări de transport public în București și alte 29 de orașe.  În 2016, Moovit a fost desemnată cea mai bună aplicaţie locală Google Play. În prezent, aplicația este folosită de peste 865 de milioane de utilizatori.