Home » Tehnologie & Știinta » Cine a inventat codul PIN, ce înseamnă și de ce are doar 4 cifre

Cine a inventat codul PIN, ce înseamnă și de ce are doar 4 cifre

Manolică Anca / 21.01.2021, 15:34
Cine a inventat codul PIN, ce înseamnă și de ce are doar 4 cifre

La fel ca CNP-ul, codul PIN este unul dintre cele mai importante combinații de cifre din viața de zi cu zi a oricărei persoane. Deși inițial codul PIN trebuia să aibă șase cifre, inventatorul a decis că ar fi mai bine ca acesta să fie format doar din patru cifre. Iată cine a inventat codul PIN și care este întreaga poveste a cifrului.

Cine a inventat codul PIN

Sunt câteva întrebări pe care unii dintre noi poate nu și le-au pus, în timp ce alții poate nu au găsit răspuns. Cine a inventat codul PIN? De ce codul PIN are doar patru cifre și nu mai multe sau ce cod PIN este sigur de setat? Cum acesta este un cod extrem de important în viețile noastre, ele trebuie să fie sigure și cât mai bine ținute secret. PIN este acronimul sintagmei din limba engleză Personal Identification Number, Număr Personal de Identificare în română, un cod numeric de 4-12 cifre cu caracter confidențial, introdus pentru accesarea unui serviciu sau a unui sistem de către un utilizator.

Britanicul John Shepherd-Barron este cel care a fost la cârma echipei care instalat primul bancomat din lume, denumit ca ATM sau automat de bani. Se spune că acesta a vrut inițial ca PIN-urile cardurilor să fie formate din șase cifre, însă, după o discuție pe care acesta a purtat-o cu soția sa, ea i-ar fi spus că este mai ușor să reții un PIN format din patru cifre, dect din șase. Astfel, John Shepherd-Barron a optat pentru un PIN care are patru cifre.

10.000 de încercări pentru a ghici PIN-ul cuiva
10.000 de încercări pentru a ghici PIN-ul cuiva

10.000 de încercări pentru a ghici PIN-ul cuiva

PIN-ul este un număr format de obicei din patru cifre, între 0000-9999, rezultând astfel 10.000 de combinații posibil. Astfel, în încercarea de a ghici acest număr, ar fi nevoie să se încerce de maxim 9999 de ori pentru a afla PIN-ul corect. Deci, o șansă din 10.000 de încercări. În majoritatea cazurilor, la a treia introducere greșită a unui PIN, sistemul blochează contul și chiar reține media de acces, fiindcă se consideră a fi o încercare de fraudă. Deci, se reduc șansele la una din 3.333.

Cum cardurile și plățile cu ele au devenit indispensabile în viața noastră, este foarte important să știm ce combinații de cifre ar trebui să folosim și de care să ne ferim. Studiile arată că cele 1234, 1111 şi 0000  reprezintă 20% din toate parolele formate din patru cifre din lume și sunt, clar, cel mai ușor de ghicit. De cealaltă parte, cele mai puțin populare combinaţii sunt: 8068, 8093, 9629, 6835 și 7637.

Codul CVC (Card Verification Code), denumit uneori și codul CVV (Card Verification Value) este codul format, în cele mai multe cazuri, din 3 cifre. Acesta se regăsește pe spatele cardului și este așa numitul „cod de securitate”. Conform emițătorilor de carduri, acesta este util pentru o validare suplimentară a cardului, mai ales în cazul tranzacțiilor online. În ceea ce privește numărul cardului, acesta se află pe față și este format din 13-16 cifre, în funcție de banca emițătoare. De cele mai multe ori, numărul este format din 16 cifre grupate în câte patru grupe de patru.