Home » Tehnologie & Știinta » Cine se ocupă de securitatea cibernetică în România. Principalele atribuții

Cine se ocupă de securitatea cibernetică în România. Principalele atribuții

Cojocaru Cristian / 27.09.2021, 15:15
Cine se ocupă de securitatea cibernetică în România. Principalele atribuții

Securitatea cibernetică reprezintă un domeniu al sectorului IT care a luat o amploare tot mai mare în ultimii ani, chiar și în România. Astfel, autoritățile au decis printr-o ordonanță de urgență, înființarea unei noi instituții care va fi responsabilă cu acest domeniu.

Instituția care va avea grijă de securitatea cibernetică din România

Autoritățile au anunțat vineri, prin cadrul OUG 104/2021, înfințarea instituției responsabile cu securitatea cibernetică. Aceasta înlocuiește anterioara instituție care se ocupa cu acest lucru, CERT-RO. OUG 104/2021 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial 918 și reprezintă actul normativ cu privire la înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC.

„Se înființează (…) DNSC, organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, cu personalitate juridică, finanțat integral din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului”, scrie, mai exact, în ordonanță.

După înființarea acestei instituții, atât atribuțiile cât și personalul CERT-RO va fi preluat de către DNSC. În ceea ce privește atribuțiile noii instituții, acestea se referă la reglementarea dar și gestionare securității cibernetice la nivel național dar și a spațiului cibernetic național civil.

Într-un comunicat de presă transmis de către CERT-RO este menționat faptul că ”înființarea DNSC este un proiect strategic pentru România, la care și-au adus contribuția un număr de 20 instituții cheie implicate în această inițiativă. Proiectul a primit un sprijin puternic din partea Premierului, a Guvernului României și a CSAT”.

Această nouă instituție uirmează să aibă ”o plajă mult mai largă de responsabilități, adaptate nevoilor unei lumi în continuă mișcare și dezvoltare. DNSC urmează să preia personalul, infrastructura și atribuțiile fostului CERT-RO, a cărei structură și mod de operare depășite nu mai corespundeau evoluțiilor din spațiul cibernetic”.

securitatea cibernetică românia
CERT-RO va fi inlocuit cu Directoratul National de Securitate Cibernetica

Rolurile pe care le va avea DNSC

În ceea ce privește rolurile acestei noi instituții, ”DNSC va îndeplini un rol cheie în implementarea noii Strategii Naționale de Securitate Cibernetică și în asigurarea respectării de către România a angajamentelor asumate la nivel internațional, inclusiv a celor legate de implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE, a Directivei NIS și NIS 2.0, precum și de Centrul european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC)”.

Lucrurile noi cu care vine Directoratul Național de Securitate Cibernetică:

  • Reformarea și îmbunătățirea capabilităților civile ale domeniului securității cibernetice;
  • Capacitatea de a contribui la bugetul de stat, așa cum o fac instituții similare din alte țări ale UE;
  • Va contribui la creșterea și păstrarea în țară a resursei umane din domeniul securității cibernetice;
  • Va reprezenta o instituție atractivă pentru specialiștii în securitate cibernetică, atât din perspectiva provocărilor profesionale, cât și din punct de vedere al pachetului salarial;
  • Va crea și sprijini un nou ecosistem în domeniu, în care să colaboreze actori cheie din instituțiile statului, mediul privat și mediul academic;
  • O cultură adecvată și o determinare de lider civil al securității cibernetice din România;
  • O contribuție consistentă la managementul crizelor cibernetice la nivel național și al UE;
  • Un design instituțional și o bază legislativă moderne, peste nivelul construcțiilor instituționale existente în statele membre ale UE;
  • Parteneriat real și sustenabil cu mediul privat;
  • Recunoaștere a eforturilor și rolului semnificativ al României în domeniului securității cibernetice.