Home » Tehnologie & Știinta » Cum ar putea invada organismele extraterestre Pământul. Avertismentul oamenilor de știință

Cum ar putea invada organismele extraterestre Pământul. Avertismentul oamenilor de știință

Nistor Alexandru / 25.11.2021, 14:13
Cum ar putea invada organismele extraterestre Pământul. Avertismentul oamenilor de știință

Oamenii de știință au avertizat că organismele extraterestre ar putea invada Pământul. Totodată, organismele de pe Planeta Albastră ar putea la rândul lor ajunge pe alte planete. Iată ce au descoperit cercetătorii.

Cercetătorii arată că organismele extraterestre ar putea invada Pământul

Explorarea spațiului și cererea tot mai mare în acest domeniu crește șansele ca organismele extraterestre să ajungă pe Pământ. În noua lucrare, cercetătorii arată istoricul cu privire la mutarea speciilor în noi medii pe Pământ, astfel că acele organisme ar putea fi invazive și dăuna speciilor native. Același lucru poate avea și efect invers asupra celorlalte planete, după cum se arată în articolul publicat în data de 17 noiembrie.

”Căutarea vieții dincolo de lumea noastră este un efort interesant care ar putea aduce o descoperire enormă într-un viitor nu prea îndepărtat. Cu toate acestea, în fața creșterii misiunilor spațiale (inclusiv cele destinate returnării mostrelor pe Pământ), este crucial să se reducă riscurile de contaminare biologică în ambele direcții”, a declarat autorul principal Anthony Ricciardi, profesor de biologia invaziei la Universitatea McGill din Montreal, pentru Live Science într-un e-mail.

Ricciardi și colegii săi folosesc lucrarea pentru a solicita mai multe studii de colaborare între astrobiologii care caută viață extraterestră și biologii de invazie care studiază speciile invazive de pe Pământ.

”Putem doar specula ce tipuri de organisme ar putea fi întâlnite dacă astrobiologii ar găsi viață. ele mai plauzibile forme de viață ar fi microbiene și probabil seamănă cu bacteriile”, a spus Ricciardi.

Totuși, oamenii de știință sunt de părere că nivelul de contaminare interplanetară este foarte scăzut, iar acest lucru are loc pentru că actualele condiții din spațiul cosmic sunt extrem de dure, făcând foarte dificil pentru organisme să supraviețuiască în exteriorul unei nave spațiale.

Chiar și așa, aceștia atenționează că ar trebui să fim în continuare atenți la acest fenomen. Oamenii au deteriorat ecosistemele din întreaga lume, permițând organismelor să invadeze noi medii la care nu ar ajunge niciodată în mod natural. De exemplu, o ciupercă din America de Sud numită Austropuccinia psidii a fost introdusă în Australia în circumstanțe necunoscute și împiedică creșterea ecualiptului, uneori ucigându-l.

organismele extraterestre
Organisme extraterestre ar putea aunge pe Pamant cu ajutorul navelor spatiale utilizate la explorarile tot mai dese

Creșterea numărului de explorări ar putea da startul unui nou fenomen

Cercetătorii au observat că ecosistemele insulare care evoluează în izolare geografică, cum ar fi pe insule și în țări precum Australia, sunt deosebit de vulnerabile la speciile invazive, deoarece fauna nativă din acele locuri nu a evoluat adaptări pentru a face față unor astfel de invadatori.

”Invaziile biologice au fost adesea devastatoare pentru plantele și animalele din aceste sisteme. Susținem că planetele și lunile care pot conține viață ar trebui tratate ca și cum ar fi sisteme insulare”, a spus Ricciardi.

Pentru dovezi ale contaminării interplanetare, cercetătorii au citat nava spațială israeliană Beresheet, care s-a prăbușit pe Lună în 2019, în timp ce transporta mii de tardigrade, animale microscopice care pot supraviețui în condiții extreme, inclusiv în vidul spațiului, a raportat anterior Live Science.

Agențiile spațiale precum NASA sunt conștiente de potențialele riscuri ale contaminării biologice, iar politicile de protecție a planetei au fost în vigoare încă din anii 1960, potrivit lui Ricciardi.

”Cu toate acestea, riscurile fără precedent sunt prezentate de o nouă eră a explorării spațiale, care vizează zonele cele mai susceptibile de a conține viață”, a spus Ricciardi.

Aceasta include creșterea numărului de companii private de explorare a spațiului, cum ar fi SpaceX, care fac spațiul mai accesibil, potrivit ziarului. SpaceX, de exemplu, își propune să călătorească pe Marte și nu numai cu programul său SpaceX Starship.