Home » Tehnologie & Știinta » Cum arată de fapt Soarele. Cea mai clară poză făcută vreodată. FOTO

Cum arată de fapt Soarele. Cea mai clară poză făcută vreodată. FOTO

Manolică Anca / 29.03.2022, 17:29
Cum arată de fapt Soarele. Cea mai clară poză făcută vreodată. FOTO

Cum arată de fapt Soarele. NASA a pus la dispoziție cea mai înaltă rezoluție a discului solar și a atmosferei exterioare, adică a coroanei, pe care am putut-o vedea vreodată: un instantaneu de 83 de milioane de pixeli care arată Soarele în detalii fără precedent. Asta datorită sondei spațiale Solar Orbiter. Iată cum arată cea mai clară poză a Soarelui făcută vreodată.

Cea mai clară poză a Soarelui, din toate timpurile

Sonda spațială Solar Orbiter a surprins cea mai detaliată imagine a atmosferei inferioare explozive a Soarelui, dezvăluind erupții volatile și dinamice. Acest proiect comun al NASA și al Agenției Spațiale Europene (ESA) s-a aflat la o distanță de aproximativ 75 de milioane de kilometri când a realizat imaginile. La jumătatea distanței dintre planeta noastră și Soare.

Imaginea este rezultatul unui mozaic format din 25 de imagini individuale realizate de instrumentul Extreme Ultraviolet Imager (EUI) de pe nava spațială Solar Orbiter pe 7 martie, în timp ce aceasta traversa drumul dintre Pământ și Soare. Iar o echipă de la University College London a folosit datele trimise de orbitor pentru a crea o imagine la cea mai mare rezoluție de până acum.

ESA/NASA Solar Orbiter
ESA/NASA Solar Orbiter

Imaginea completă a fost captată pe o perioadă de peste patru ore

Realizate una după alta, imaginea completă a fost captată pe o perioadă de peste patru ore, deoarece fiecare mozaic durează aproximativ 10 minute, inclusiv timpul necesar navei spațiale pentru a puncta de la un segment la altul, iar rezoluția sa – 83 de milioane de pixeli într-o grilă de 9148 x 9112 pixeli – este de zece ori mai bună decât ceea ce poate afișa un ecran de televiziune 4K.

Solar Orbiter captează imagini ale Soarelui la o lungime de undă de 17 nanometri, în regiunea ultravioletă extremă a spectrului electromagnetic. Acest lucru dezvăluie atmosfera superioară a Soarelui, coroana, care are o temperatură de aproximativ un milion de grade Celsius.

ESA/NASA Solar Orbiter
ESA/NASA Solar Orbiter

În același timp cu observațiile EUI, instrumentul SPICE examina diferitele componente elementare ale atmosferei solare, de la cromosferă la coroană. Aceste straturi diferite au temperaturi diferite, iar lumina ultravioletă provine de la diferiți atomi excitați.

Explicațiile imaginii

În aceste imagini, violetul reprezintă hidrogenul gazos la 10 000 °C, albastrul reprezintă carbonul la 32 000 °C, verdele reprezintă oxigenul la 320 000 °C, iar galbenul reprezintă neonul la 630 000 °C. Acest tip de informații le vor veni în ajutor oamenilor de știință pentru a putea înțelege modul în care crește temperatura prin straturile atmosferice ale Soarelui, care, contrar a ceea ce ne-am imagina, este mult mai ridicată în coroană decât la suprafață (aproximativ 5 000 °C).

După cum se poate observa, în pozițiile de la ora 2 și ora 8, pe marginile Soarelui, se pot vedea filamente întunecate care se proiectează de la suprafață. Aceste „umflături” sunt predispuse să erupă, aruncând în spațiu cantități uriașe de gaze coronale și creând furtuni de „vreme spațială”.

Ideea că vom avea din ce în ce mai multe date despre steaua noastră le va permite fizicienilor solari să urmărească erupțiile puternice care au loc în coroană prin straturile atmosferice inferioare. Aceasta le va permite, de asemenea, să studieze modul în care crește temperatura prin creșterea straturilor atmosferice.

Iar cercetările sunt abia la început. În anii ce vin, nava spațială, care a fost lansată în februarie 2020, va zbura în mod repetat atât de aproape de Soare, până la 42 de milioane de kilometri de suprafața acestuia. Cele zece instrumente ale sale vor capta noi imagini detaliate ale atmosferei Soarelui, vor măsura câmpul magnetic al acestuia și vântul solar emis de stea atunci când lovește nava spațială.

Referință: Echipa ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI; Prelucrarea datelor: E. Kraaikamp (ROB) – muyinteresante.es