Home » Tehnologie & Știinta » Cum respiră de fapt peștii sub apă. Oamenii de știință au dezvăluit în ce constă metoda simplă

Cum respiră de fapt peștii sub apă. Oamenii de știință au dezvăluit în ce constă metoda simplă

Cojocaru Cristian / 18.03.2022, 17:04
Cum respiră de fapt peștii sub apă. Oamenii de știință au dezvăluit în ce constă metoda simplă

La fel ca oamenii, peștii au nevoie de oxigen pentru a supraviețui, deci cum pot să respire peștii sub apă? Oamenii de știință au efectuat un studiu din care reiese metoda prin care aceste vietăți pot respira sub apă, fiind una relativ simplă.

Metoda prin care peștii respiră sub apă

Oxigenul ajută la eliberarea energiei dn glucoza chimică zaharoasă în procesul numit respirație. Respirația eliberează, de asemenea, dioxid de carbon, fiind un proces întâlnit atât în cazul oamenilor cât și al peștilor, în momentul respirației.

Oamenii inhalează oxigenul din aer prin ajutorul gurii și al nasului, ajungând în plămâni și astfel are loc respirația. În cazul peștilor, acest proces este mai diferit. Pentru a respira, peștele trebuie să scoată moleculele de oxigen dizolvate în apă, potrivit Departamentului de Resurse Naturale Iowa.

Cantitatea de oxigen din aer este mult mai mare decât cantitatea de oxigen din apă, totuși. Asta înseamnă că peștele are un proces mult mai dificil de respirație decât oamenii. Peștele ia apă în gura lor, la fel cum luăm noi aer, deschizând și închizând buzele.

Această apă se filtrează apoi prin branhii, organe care au o mulțime de filamente compuse din molecule de proteine. Filamentele arată ca niște perii mici. Ei au mii de vase de sânge mici pentru a ajuta oxigenul să intre în sânge, chiar mai multe vase de sânge decât în ​​plămânii umani.

Numărul mai mare de vase de sânge din pește oferă o suprafață mult mai mare, care îi ajută să tragă oxigenul dizolvat din apă și să elibereze dioxidul de carbon înapoi în apă. Diferența de „design” dintre plămâni și branhii este principalul motiv pentru care oamenii nu pot respira sub apă.

respiră peștii
Cu ajutorul branhiilor, pestii pot filtra oxigenul din apa

Peștele labirint

Aproximativ 75% din oxigenul care trece prin branhii de pește este extras, potrivit Muzeului American de Istorie Naturală. Peștii folosesc, de asemenea, mai puțină energie pentru a trăi decât mamiferele precum oamenii, deci au nevoie de oxigen mai puțin.

Cu toate acestea, ei au în continuare nevoie de oxigen. Aceasta înseamnă că apa cu nivel scăzut de oxigen este la fel de mortală pentru pești cum oxigenul scăzut în aer poate fi pentru noi. Zonele anoxice și hipoxice, numite uneori zone moarte, sunt locuri ale oceanului unde oxigenul este atât de puțin încât peștele nu poate supraviețui.

Branhiile au nevoie de apă pentru a-și menține structura și pentru a preveni deteriorarea țesuturilor subțiri. La fel ca oamenii care se îneacă sub apă, peștele se poate îneca în aer. Dacă branhiile lor sunt expuse în aer liber pentru prea mult timp, ele se pot deteriora, determinând peștele să se sufoce. Ele sunt potrivite în special pentru viața subacvatică, la fel cum sunt plămânii pentru viața pe pământ!

Peștele labirint este numit după organele lor „labirint” asemănătoare plămânilor, care au numeroase compartimente asemănătoare labirintelor. Acele organe ajută anumite specii de pești, inclusiv peștii Betta, Gourami și Paradis, să respire aerul, la fel ca oamenii. Ei au, de asemenea, branhii, astfel încât acestea pot respira oxigenul dizolvat și în apă.

Timp de milioane de ani, aceste pești și strămoșii lor au trăit în ape cu nivel al oxigenului foarte scăzut. Evoluția a favorizat orice pește care se naște cu avantaje care îi ajută să profite la maximum de oxigenul pe care îl pot găsi. Peștii labirint pot supraviețui chiar și în afara apei.