Home » Tehnologie & Știinta » Cum se poate verifica dacă un certificat verde Covid e valid sau nu. Metoda simplă

Cum se poate verifica dacă un certificat verde Covid e valid sau nu. Metoda simplă

Cojocaru Cristian / 30.10.2021, 17:00
Cum se poate verifica dacă un certificat verde Covid e valid sau nu. Metoda simplă

STS a pus la dispoziție o aplicație prin care fiecare certificat verde poate fi verificat dacă este valid sau nu. Află cum poți verifica acest document digital, utilizând o metodă simplă.

Cum verifici un certificat verde

Certificatele verzi sunt o necesitate în zilele noastre, astfel că instituțiile din întreaga lume au dezvoltat aplicații cu care aceste certificate pot fi verificate. Serviciul de Telecomunicații speciale a pus la dispoziția cetățenilor o aplicație cu care aceștia pot verifica datele care reiese din certificatele digitale Covid ale Uniunii Europene.

Aplicația Check DCC este un program care poate fi descărcat în mod gratuit din magazinul de aplicații Google Play, atât pe un telefon mobil cât și pe o tabletă care rulează sistemul de operare Android. Tot ceea ce trebuie să faci este să descarci aplicația și să aștepți instalarea acesteia.

Acest software permite atât verificarea și validarea certificatelor digitale UE cu privire la Covid generate atât pe teritoriul țării noastre cât și cele generate în celelalte state, acestea fiind interconectate la sistemul informatic european, după cum au anunțat oficialii STS. Pentru a putea utiliza aplicația Check DCC pentru a verifica un certificat verde Covid, mai întâi trebuie să mergi la magazinul de aplicații Google Play.

Ulterior, va trebui ca în bara de căutare să introduci denumirea ”Check DCC”, iar după ce motorul de căutare a generat lista, va trebui să descarci și să instalezi aplicația. Apoi, deschide aplicația pe dispozitivul mobil și tot ceea ce va trebuie să faci este să scanezi codul QR al certificatului verde cu ajutorul camerei telefonului mobil sau a tabletei.

Scanarea poate fi efectuată prin încadrarea codului QR în zona marcată a aplicației mobile Check DCC. Aplicația respectivă va putea scana următoarele tipuri de certificate digitale:

  • certificatele de vaccinare Covid;
  • certificatele de vindecare Covid;
  • certificatele de testare Covid de tip PCR;
  • certificatele de testare rapidă Covid de tip antigen.
certificat verde
STS a pus la dispozitia romanilor aplicatia cu care se pot scana certificatele verzi

Datele care sunt verificate cu ajutorul aplicației

Imediat după ce codul QR a fost scanat, aplicația va afișa un mesaj prin care se confirmă sau se infirmă valabilitatea certificatului. Astfel, dacă mesajul este de culoare verde, certificatul digital este unul valid și autentic, în timp ce culoare roșie a mesajului indică faptul că certificatul verde Covid nu este valid, a expirat sau nu respectă actualele reguli de validare.

În ceea ce privește datele pe care le utilizează aplicația, află că certificatele verficate vor afișa doar datele esențiale de identificare, dintre acestea făcând parte numele, prenumele și data nașterii, dar și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei vaccinate, trecută prin boală sau care deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore în cazul testelor antigen, sau realizat în urmă cu 72 de ore, în cazul testului de tip PCR.

Aplicația Check DCC nu va înregistra și stoca niciun tip de informație. Aplicația în sine doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind Covid. Aplicația lansată de către STS este interconectată cu geateway-ul european care are integrate cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul blocului comunitar și este actualizată în permanență pentru a se putea verifica toate certificatele valabile, după cum a mai afirmat Serviciu de Telecomunicații Speciale.