Home » Tehnologie & Știinta » De ce a luat de fapt sfârșit prietenia dintre Einstein și Chaplin. Legătura lor distrusă de o amantă?

De ce a luat de fapt sfârșit prietenia dintre Einstein și Chaplin. Legătura lor distrusă de o amantă?

Cojocaru Cristian / 30.10.2021, 17:37
De ce a luat de fapt sfârșit prietenia dintre Einstein și Chaplin. Legătura lor distrusă de o amantă?

Prietenia dintre Albert Einstein și Charlie Chaplin era una foarte strânsă însă aceasta s-a deteriorat, iar zvonurile arată că la mijloc s-ar fi aflat o femeie. Află cum au decurs lucrurile între cei doi în acea perioadă.

Prietenia dintre Einstein și Chaplin ruptă de o femeie?

Fizicianul de origine germană, Albert Einstein se afla în anul 1931 în Statele Unite ale Americii pentru a ține un discurs în cadrul Institutului de Tehnologie din California. La acea vreme, fizicianul și-a prezentat teoriile sale și totodată, aflat pe plaiuri americane, a decis să și guste puțin din ceea ce însemna viața în SUA.

Una dintre marile slăbiciuni ale omului de știință erau filmele, astfel că directorul Universal Studios de la acea vreme, Calr Laemmle l-a invitat pe geniu la Hollywood pentru a putea viziona una dintre capodoperele turnate acolo. Văzând că lucrurile sunt de partea lui, Einstein l-a întrebat pe Laemmle dacă îi poate face cunoștință și cu marele actor al filmelor mute, Charlie Chaplin.

Acesta nu a stat pe gânduri și a aranjat o întrevedere între cei doi, prânzul la care au luat parte fiind începutul unei prietenii strânse între Albert Einstein și marele actor. Charlie Chaplin a scris în cartea sa ”My Autobiography” care a fost părerea despre una dintre cele mai luminate minți ale lumii din toate timpurile.

”Arăta ca un neamţ obişnuit în cel mai drăguţ sens al cuvântului, plin de viaţă şi prietenos. Şi, cu toate că avea un comportament calm şi drăguţ, simţeam că, în spatele lui, se ascundea un temperament foarte pătimaş, care dădea naştere energiei sale intelectuale extraordinare”, a dezvăluit Charlie în cartea sa.

Încă de la prima lor întâlnire, cei doi s-au înțeles de minune și au considerat că este de bun augur să păstreze legătura. Astfel, Charlie Chaplin l-a invitat pe savant la premiera peliculei ”City Lights”, care a fost lansat în anul 1931. Atât cunoscuta vedetă hollywoodiană cât și savantul au purtat costume formale asortate cu papion și au realizat și o fotografie împreună pentru presa locală, în cadrul marei premiere.

prietenia Einstein Chaplin
Charlie Chaplin si Albert Einstein au fost fotografiati la premiera unui film hollywoodian

Evenimentul mai puțin obișnuit din cadrul unei cine

Ulterior, Albert Einstein s-a întors în țara sa natală, dar a păstrat legătura cu starul de la Hollywood, trimițându-și scrisori periodic sau făcând vizite aleatorii, atât pe teritoriul Germaniei cât și pe cel al Statelor Unite. Doi ani mai târziu, savantul a ajuns din nou în America, atunci când Chaplin a dat o petrecere în cinstea acestuia și a prieteniei sale. Pare că acela ar fi fost și momentul în care s-a produs ruptura.

Potrivit Mental Floss care a scris despre petrecerea evenimentelor de la acea vreme, actorul își dorea foarte mult ca Einstein să îl cunoască pe omul de afaceri William Randolph Heart, care deținea la acea vreme mai multe edituri. Albert Einstein a fost însă puțin sceptic, având în vedere că nu era interesat să discute teoriile sale fascinante cu un ”civil” având în vedere că nu avea legătură cu domeniul său științific.

Totodată, în timpul acelei seri, omul de știință a avut parte de un moment mai puțin obișnuit, atunci când amanta lui Hearst era și ea prezentă la eveniment. Femeia, i-ar fi băgat mâna în părul savantului, întrebându-l direct: ”Tu de ce nu te tunzi?”. Nu se știe concret dacă acesta a fost motivul pentru care ruptura dintre cei doi a intervenit, însă pare a fi o ipoteză verosimilă.

În același an, Albert Einstein a decis să renunțe la cetățenia sa, emigrând în Statele Unite ale Americii unde a hotărât să ocupe un loc la catedră, devenind profesor și cetățean american, în anul 1940. Dacă unii au crezut că acesta s-a mutat acolo pentru a fi mai aproape de prietenul său Charlie Chaplin, se pare că, de fapt, la bază a stat faptul că în Germania a fost instalat regimul nazist, astfel că savantul s-a văzut obligat să părăsească țara sa.