Home » Tehnologie & Știinta » De ce marea este albastră, dacă apa din sticlă este transparentă. Specialiștii au deslușit misterul

De ce marea este albastră, dacă apa din sticlă este transparentă. Specialiștii au deslușit misterul

Voicu Costin / 27.04.2022, 10:03
De ce marea este albastră, dacă apa din sticlă este transparentă. Specialiștii au deslușit misterul

Cu siguranță, multe persoane s-au întrebat, de ce este marea albastră, roșie sau turcoaz, dar dacă o pui într-o sticlă, ea este transparentă. Știm că natura este plină de surprize și mereu încercăm să ne explicăm anumite fenomene, deși par imposibile. De ce marea este albastră, dacă apa din sticlă este transparentă? Haideți să aflăm în articolul următor!

Ce este marea?

Mare este un nume generic dat vastelor întinderi de apă stătătoare, adânci și sărate, de pe suprafața Pământului, care, de obicei, sunt unite cu oceanul printr-o strâmtoare. Se mai numește mare și o parte a oceanului de lângă țărm. Termenul este folosit uneori și pentru lacuri sărate, precum: Marea Caspică, Marea Aral și Marea Moartă.

De ce vedem marea albastră, deși apa e transparentă

Există multe ipoteze care pot explica de ce este marea albastră. Apa, fiind transparentă, ne-am gândi că şi marea tot transparentă ar trebui sa fie, nu e aşa? Ei bine, cercetătorii vin cu explicațiile, și anume că cerul s-ar reflecta în apă. La baza acestor explicații stau fenomenle fizice. Apa de mare se poate întâlni în mai multe culori și nu doar în culoarea albastră.

Factorii care dau nuanța apei, constau în particulele suspendate în ea, cantitatea de lumină solară care intră în contact cu apa, dar și adâncimea apei. Aceste culori mai depind și de lungimile de undă. Deși toate aceste lucruri nu sunt vizibile cu ochiul liber, lumina călătorește în mai multe culori prin natură. Este lumina soarelui care străbate particulele de apă rămase în aer, în urma unei ploi, atunci când un curcubeu îşi face apariţia pe cer.

În funcție de compoziția și densitatea unui material, aceste lungimi de undă călătoresc diferit și implicit, redau alte culori. Când vorbim de apa de mare, lungimea de undă apropiată de spectrul albastru, călătorește la adâncimi mai mari. Lungimile de undă pentru roșu, portocaliu și galben sunt absorbite mai repede.

Diferite nuanţe ale culorii apei din mări

Moleculele de apă ajută foarte mult la propagarea undelor albastre și în același timp, absoarbe celelalte culori. Acest lucru face ca tonul de albastru să fie reflectat, iar omul să perceapă culoarea albastră la mări și oceane. Desigur, cu toții am văzut că există si ape negre (Marea Neagră, nu degeaba şi numele deloc întâmplător), verzi, roşii, roz sau alte culori.

Abundența și diversitatea de sedimente și plante marine din apă, interferează cu modul de reflecţie al luminii. Inclusiv sedimentele rocilor care stau pe fundul apei, au un aport important la culoarea pe care marea o are.

Fitoplanctonul determină împrăştierea luminii verzi şi galbene și este responsabil în mare parte de culoarea verde sau turcoaz a apelor din sudul Pacificului, dar şi din alte zone ale lumii. Inclusiv în România putem observa astfel de peisaje în anumite perioade ale anului.

Atât climatul tropical cât şi lumina solară creează mari suprafețe de plancton. Apele întunecate sunt întâlnite după trecerea unei furtuni. Datorită acțiunii vântului și curenților, se colectează mult nisip și sediment, ele fiind suspendate în apă și redau culoarea întunecată. Majoritatea oceanelor și mărilor sunt întunecate pentru că adâncimea la care trebuie să ajungă lumina este foarte mare. Foarte puțină lumină ajunge la adâncimi mai mari de 200 de metri.