Home » Tehnologie & Știinta » De ce NASA lasă astronauții bărbați să stea în spațiu mai mult decât femeile? Răspunsul care explică limitele diferite

De ce NASA lasă astronauții bărbați să stea în spațiu mai mult decât femeile? Răspunsul care explică limitele diferite

Cojocaru Cristian / 21.03.2022, 15:28
De ce NASA lasă astronauții bărbați să stea în spațiu mai mult decât femeile? Răspunsul care explică limitele diferite

În fiecare zi, Pământul este asediat de radiații ionizante, unde de înaltă energie care pot îndepărta electronii din atomii din corp. Nivelurile ridicate de expunere la radiații ionizante pot duce la boli de radiații și cancer. Acest motiv stă la baza faptului că NASA lasă astronauții bărbați să stea în spațiu mai mult decât femeile.

Astronauții bărbați sunt lăsați de NASA să petreacă mai mult timp în spațiu

Din fericire, magnetosfera și atmosfera planetei noastre împiedică aproape toate aceste radiații, generate de soare și de razele cosmice galactice de la explodarea stelelor, să ajungă la viața de pe suprafața Pământului. Dar pe Stația Spațială Internațională (ISS), care este încă protejată de magnetosferă, dar nu de atmosferă, astronauții sunt expuși la niveluri mai ridicate de radiații ionizante, ceea ce le crește riscul de a dezvolta cancer pe parcursul carierei lor.

În limitele actuale, stabilite de NASA în 1989, limita de doză efectivă pentru cariera unui astronaut se bazează pe un exces de risc de mortalitate prin cancer de maximum 3% pe toată durata vieții. Acest risc este evaluat cu o scară variabilă bazată pe vârstă și sex, variind de la o limită inferioară a carierei de 180 milisievert (mSv) de radiații pentru o femeie de 30 de ani până la o limită superioară a carierei de 700 mSv pentru o femeie de 60 de ani.

Deci, de ce există o limită de carieră mai mică pentru expunerea la radiații pentru astronauții de sex feminin decât pentru astronauții bărbați? Potrivit lui R. Julian Preston, un angajat special al guvernului din cadrul diviziei de protecție împotriva radiațiilor a Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, pragul inferior de radiație al NASA pentru femeile astronaute se baza pe o anumită constatare:

Astfel, când femeile și bărbații au fost expuși la niveluri ridicate de radiații pentru perioade similare de timp, femeile au avut un risc de peste două ori mai mare decât bărbații de a dezvolta cancer pulmonar.

„S-a considerat în general, bazându-se în mare parte pe supraviețuitorii bombelor atomice din Japonia, că, în special pentru cancerul pulmonar, femeile erau mai sensibile” la radiațiile ionizante decât bărbații, după cum a afirmat Preston, care face parte din comitetele Consiliului Național pentru Protecție radiologică și măsurători.

Aceste linii directoare au avut consecințe reale în carieră. În 2018, fostul șef al corpului de astronauți al NASA, Peggy Whitson, care și-a exprimat public frustrările cu privire la limitele de radiații pentru femeile astronauți, a trebuit să se pensioneze după ce și-a atins limita de expunere la radiații la vârsta de 57 de ani.

Cu toate acestea, pragurile de radiații ale NASA sunt de așteptat să se schimbe în viitorul apropiat. În 2021, NASA a cerut unui grup de experți convocat de Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină să evalueze planul agenției spațiale de a-și schimba limita de radiație în carieră la 600 mSv pentru toți astronauții de toate vârstele.

NASA astronauții bărbați
Noua limita ar putea prelungi cariera femeilor in spatiu

Cariera femeilor s-ar putea prelungi potrivit noii limite de expunere

NASA a determinat această limită aplicând modelul de risc de cancer al agenției celor mai sensibili indivizi: femeile aflate la începutul carierei. NASA a calculat riscul mediu de moarte indusă de expunere pentru acest grup și a convertit acel risc, ceea ce permite o marjă de eroare mult mai mare decât anterior, într-o doză.

Acea doză de 600 mSv se traduce prin expunerea pe care o va primi un astronaut în timpul a patru expediții de șase luni pe ISS. Spre comparație, doza medie anuală de radiații primită de o persoană pe Pământ este de aproximativ 3,6 mSv, conform NASA, față de 300 mSv pe an pe ISS.

Noua limită „ar reduce doza pentru unele grupuri de bărbați, în special pentru bărbați în vârstă”, a spus Preston, care a fost și vicepreședintele grupului de experți al Academiilor Naționale pentru evaluarea riscurilor de cancer pentru misiunile spațiale cu echipaj.

„Asta ar însemna că femeile ar putea avea o carieră prelungită”.

Comitetul, care și-a publicat raportul în iunie 2021, a fost format din trei grupuri, care au analizat, respectiv, procesul de evaluare a riscurilor, aspectele etice și comunicarea noilor recomandări.

„Pentru a ajunge la această egalitate, femeile ar putea primi o doză mai mare decât pot în prezent, la o expunere mai mare decât este permisă în prezent. Am discutat despre asta pe larg ca o problemă etică. Este o chestiune de echilibru între impactul acelei doze puțin mai mari și egalitatea șanselor de carieră. Am propus ca NASA să poată continua cu această abordare”, a spus Preston.

Planul propus de NASA include o renunțare la limita de expunere în carieră pentru misiuni mai lungi, cum ar fi o eventuală călătorie pe Marte, care ar expune astronauții la aproximativ 900 mSv. Cu toate acestea, această doză este probabil mai mică decât limitele de expunere în carieră de 1.000 mSv pe care agențiile spațiale europene, canadiene și ruse le au în prezent pentru astronauții lor.