Home » Tehnologie & Știinta » Descoperire extraordinară! Cele 7 lumi din Sistemul Solar în care ar putea exista viață, conform oamenilor de știință

Descoperire extraordinară! Cele 7 lumi din Sistemul Solar în care ar putea exista viață, conform oamenilor de știință

Cojocaru Cristian / 24.03.2022, 10:27
Descoperire extraordinară! Cele 7 lumi din Sistemul Solar în care ar putea exista viață, conform oamenilor de știință

Dacă omenirea va găsi vreodată viață pe o altă planetă din sistemul solar, probabil cel mai bine este să știe unde să caute. Oamenii de știință au petrecut și continuă să o facă gândindu-se la acest lucru, iar mulți dintre aceștia au venit cu teorii pe baza cărora anumite locuri din Sistemul Solar ar adăposti astfel de lumi, unde viața ar putea exista.

Cercetătorii indică acele lumi ale Sistemului Solar unde viața ar putea exista

O nouă metodologie a fost evidențiată pentru a putea clasifica acele locuri ale Sistemului Solar unde acest lucru ar fi posibil, grație echipei de cercetători care este condusă de către Dimitra Atri de la NYU Abu Dhabi. Metodologia, publicată într-o lucrare recentă despre arXiv, se concentrează pe o nouă variabilă și anume Indexul de locuință microbiană (MHI).

MHI are scopul de a măsura cât de locuibil este un mediu specific pentru diferitele tipuri de extremofili găsiți în locuri extreme aici pe Pământ. Ca și în cazul multor provocări mari de inginerie, autorii au împărțit procesul de dezvoltare a unui MHI eficient într-o serie de pași.

În primul rând, au definit o serie de șase variabile de mediu care pot afecta locuibilitatea unui anumit mediu pentru viață. Apoi au definit șase tipuri de medii despre care se crede în general că există în multe lumi potențial locuibile. Apoi au ales șapte dintre acele lumi locuibile și au colectat toate datele pe care le-au putut despre factorii de mediu pentru fiecare tip de mediu pe fiecare lume potențial locuibilă.

Cu aceste date, ei au comparat valorile găsite în acele medii cu valorile în care pot trăi extremofilii. Rezultatele nu sunt deosebit de surprinzătoare pentru nimeni interesat de astrobiologia sistemului solar, dar datele cuantificabile le susțin. Se pare că Europa, Marte și Enceladus sunt cei mai probabili candidați unde ar putea fi găsită viață bacteriană.

Pentru a ajunge la această concluzie a fost totuși nevoie de multă colectare și cuantificare a datelor. În primul rând, echipa a trebuit să definească factorii de mediu cei mai importanți pentru potențiala locuință a vieții. S-au stabilit șase: temperatură, presiune, radiații UV, radiații ionizante, pH și salinitate. Viața poate supraviețui doar într-o bandă îngustă a acestor valori și ele servesc drept bază rezonabilă pentru a începe să ne gândim la ce caracteristici de mediu sunt necesare pentru a susține viața.

Din fericire, oamenii de știință au colectat și date despre formele de viață care prosperă în extremele fiecăruia dintre acești șase factori. De la Serpentinomonas sp. B1, care poate supraviețui la pH-uri de până la 12,5 până la Thermococcus piezophilus CDGS, care poate rezista la presiuni de până la 125 MPa, extremofilii Pământului oferă o bună indicație asupra a ceea cu ce s-ar putea lupta viața pe alte planete.

Folosind valorile maxime și minime ale factorilor pe care i-au selectat, oamenii de știință au reușit să determine limitele pe care un mediu ar trebui să se conformeze pentru a susține viața așa cum o cunoaștem. Aceste medii au fost următoarele lucruri la care oamenii de știință și-au îndreptat atenția.

Ei au venit cu o listă de șase medii potențial interesante din punct de vedere biologic care s-au descoperit că adăpostesc viață pe Pământ și apoi au definit intervalele celor șase factori de mediu în fiecare dintre acele medii de pe Pământ.

lumi sistemul solar
Marte si Pluto ar putea gazdui viata

Marte dar și Pluto ar putea găzdui viața

În listă au fost incluse: stâlpi de gheață, continent de suprafață, continent de sub suprafață, gheață de sub suprafață, ocean ambiental, fundul oceanic adânc și ventilații hidrotermale. Fiecare dintre aceste medii de pe Pământ adăpostește viață într-o anumită formă, așa că autorii presupun că ar putea face acest lucru și pe altă lume.

Pentru a găsi cele mai locuibile locuri din sistemul solar, cercetătorii au coborât pe lista lumilor din sistemul solar. Ei au eliminat majoritatea pe baza unei valori aberante a unuia sau mai multor factori de mediu pe care i-au definit ca fiind esențiali pentru viața biologică. La sfârșitul eliminărilor lor, totuși, au rămas cu șapte lumi potențial locuibile: Marte, Europa, Enceladus, Titan, Ganymede, Callisto și Pluto.

După ce au scos toate selecțiile, autorii au ajuns la faza de colectare a datelor. Ei au colectat cât de multe date au putut găsi despre fiecare moment al mediului care fusese găsit în fiecare dintre lumi. Totuși, nu fiecare lume este binecuvântată cu fiecare dintre aceste medii. De exemplu, Marte nu are orificii hidrotermale despre care știm. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că alte medii de pe Planeta Roșie nu ar fi un candidat bun pentru astrobiologie.

După ce au colectat datele pe care le-au putut, au comparat acele date cu intervalul definit în care microbii ar putea rezista la intervalele de factori de mediu la care ar fi supuși într-un anumit mediu și, făcând acest lucru, au venit cu MHI.

Cel mai bun mod de a rezuma rezultatul calculelor lor este printr-un tabel care arată numărul de factori de mediu care se încadrează în intervalul locuibil al extremofililor pentru fiecare dintre cele șase medii selectate ca parte a studiului.

În cele din urmă, există o serie de misiuni care se vor concentra pe găsirea oricărei vieți microbiene care ar putea exista în multe dintre aceste locații, inclusiv Europa Clipper și misiunea Mars Sample Return. Această lucrare oferă încă un motiv pentru care Enceladus ar trebui să aibă propria sa misiune în lucru.