Home » Tehnologie & Știinta » Diferența dintre aur alb și aur galben. Care este de fapt mai prețios

Diferența dintre aur alb și aur galben. Care este de fapt mai prețios

Violeta Badea / 14.04.2021, 15:47
Diferența dintre aur alb și aur galben. Care este de fapt mai prețios

Diferența dintre aur alb și aur galben. Care este de fapt mai prețios. Bijuteriile din aur sunt întotdeauna o alegere foarte bună de cadou. Însă, întrebare care apare tot mai des, în ultima vreme, este ce tip de aur să aleg: aurul alb sau aurul galben? Ca să iei o decizie bună trebuie să cunoști diferența dintre cele două. În acest material vei afla care este mai prețios.

Diferența dintre aur alb și aur galben

De sute de ani, aurul se află în topul preferințelor la categoria de bijuterii în trend. Fie că vorbim de cercei, inele, lănțișoare sau brățări, toate aduc bucurie și sunt investiții foarte bune. Așa cum știm, principalele tipuri de aur sunt aurul galben și aurul alb. Dacă în trecut aurul galben era la putere, fiind nelipsit din cutia cu accesorii a oricărei femei, astăzi pare că bijuteriile din aur alb sunt cea mai întâlnită alegere.

Dar care este diferența dintre cele două? Ei bine, între cele două tipuri de aur există câteva asemănări, dar și câteva deosebiri, pe care merită să le cunoști înainte de a-ți achiziționa o bijuterie. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi este că aurul alb și aurul galben au aceeași greutate. Diferența cea mare dintre cele două este că aurului alb are în compoziție aur galben și alte metale.

Aurul galben poate fi considerat tipul de aur clasic, mai exact cel pe care îl găsim în stare naturală. Prin descrierea sa este un metal moale, extrem de versatil și ductil. Bineînțeles, acesta este prelucrat în bijuterie, este aliat cu diverse metale compatibile printr-un procedeu menit să-i crească rezistența și durabilitatea. Astfel, prin aliere se obțin karatajele aurului, de la 18 karate la 9 karate. De asemenea, se pot obține diverse culori ale metalului prețios.

Aurul alb este preferat de multe persoane, deoarece are culoarea apropiată de argint. Acesta poate fi mai scump decât aurul galben, atunci când este amestecat cu platină sau titan. Aurul alb rezistă foarte bine la zgarieturi în comparație cu aurul galben, datorită aliajelor la care este amestecat.  Dezavantajul este că aspectul alb se pierde în timp, iar bijuteria din aur alb poate ajunge la culoarea normală, gălbuie.

Diferenta dintre aurul alb si aurul galben
Diferenta dintre aurul alb si aurul galben

Care este de fapt mai prețios

Indiferent de preferințe, ceea ce trebuie să reții este că dacă dorești să cumperi o bijuterie din aur având drept criteriu principal de selecție nivelul de puritate, poți opta fie pentru aurul alb, fie pentru aurul galben, deoarece între cele două nu există nicio diferență din acest punct de vedere.

Karatajul bijuteriei ne spune de fapt ce procent din metal este de fapt aur pur. Astfel, cu cât acesta este mai mare, cu atât bijuteria conține mai mult aur. Cele mai cunoscute tipuri de aur sunt cel de 14 karate (conține 14 părți de aur și 10 părți de elemente de aliere), de 18 karate (conține 18 părți de aur și 6 părți de elemente de aliere) și de 24 karate (aur pur).

Specialiștii recomandă să alegerea aurului galben atunci când bijuteria are un diamant cu un grad de culoare mai scăzut, astfel încât să nu fie observată diferența mare dintre culoarea diamantului și aurul pe care este încrustat acesta. Dacă alegeți o bijuterie cu diamantul de culoare albă, atunci ar fi bine recomandat aurul alb.