Home » Tehnologie & Știinta » Există viață pe Marte? Ce descoperire au făcut oamenii de știință

Există viață pe Marte? Ce descoperire au făcut oamenii de știință

Manolică Anca / 08.07.2021, 11:04

Se știe că, dacă există apă, poate exista și viață. Din acest motiv, oamenii de știință caută apă pe suprafața altor planete. Pe de-o parte, pentru a vedea cât de plauzibilă este varianta ca oamenii să populeze în viitor acea planetă, iar pe de alta, pentru a afla, dacă, în trecut, ea a putut găzdui viață. Acum venim cu întrebarea: există viață pe Marte? Iată ce au descoperit oamenii de știință.

Există viață pe Marte?

Marte este una dintre planetele spre care marile agenții spațiale își întreaptă atenția din ce în ce mai mult. Aceștia au în plan să trimită și mai multe echipaje umane pentru a o explora, dar, poate, și pentru a o popula. În anul 2016, roverul Curiosity al NASA a descoperit argilă marțiană despre care cercetătorii spun acum că ar fi o dovadă convingătoare a faptului că Planeta Roșie a găzduit cândva viață.

Descoperirea le dă de înțeles oamenilor de știință că Marte a avut pentru o perioadă îndelungată condiții relativ stabile, potrivit unor noi studii publicate în jurnalul Nature Astronomy. Sigură că acest lucru nu poate fi o certitudine pentru faptul că Marte a găzduit cândva viață, însă este un semn important că planeta ar fi fost capabilă de așa ceva.

Cheia noilor cercetări este un mineral numit glauconit. Pe pământ, acesta apare adesea în depozite de sedimente de la fundul corpurilor din apă precum și în carbonați și gresie. Comun tuturor este faptul că sunt necesare perioade foarte îndelungate de timp și relativ stabile pentru a se forma.

Viață pe Marte. Ce descoperire au făcut oamenii de știință
Viață pe Marte. Ce descoperire au făcut oamenii de știință

Cum ar fi fost viața pe Marte?

Așadar, oamenii de știință ai NASA și o mulțime de instituții de specialitate din Spania au ajuns la concluzia că mostrele marțiene se aseamănă foarte mult cu argila de glauconit din punct de vedere al structurii fizice și compoziției chimice. Astfel, pe baza acestor dovezi, cercetătorii au făcut câteva supoziții despre cum ar fi fost viața pe Marte și cum s-ar fi format acest mineral.

Pe de o parte, oamenii de știință spun că Marte ar fi avut mari corpuri de apă pe suprafața sa, ipoteză care este tot mai acceptată, potrivit Futurism. De asemenea, în ultimii ani, au apărut tot mai multe dovezi de lacuri și râuri antice marțiene descoperite.

Pe de altă parte, cercetătorii spun că pe Marte s-ar fi putut înregistra temperaturi joase și temperate pentru ca râurile și alcurile să nu se fi evaporat. Iar această perioadă de timp ar fi putut dura chiar milioane de ani. Din nou, este important de menționat faptul că acestea nu sunt dovezi clare care să spună cu certitudine că există sau a existat vreodată viață pe Marte. Însă, o perioadă temperată și atât de lungă ar fi însemnat suficient de mult timp pentru formarea „cărămizilor vieții”, înainte ca Planeta Roșie să se „aleagă” cu peisajul înghețat pe care astăzi îl are.