Home » Tehnologie & Știinta » Frigiderul Einstein. A lucrat 7 ani pentru a crea un frigider care funcționa fără energie electrică. Ce s-a ales de invenția savantului

Frigiderul Einstein. A lucrat 7 ani pentru a crea un frigider care funcționa fără energie electrică. Ce s-a ales de invenția savantului

Cojocaru Cristian / 12.11.2021, 10:30
Frigiderul Einstein. A lucrat 7 ani pentru a crea un frigider care funcționa fără energie electrică. Ce s-a ales de invenția savantului

Albert Einstein este unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai tuturor timpurilor, iar ceea ce probabil nu știai este faptul că a inventat frigiderul care funcționa fără energie electrică. Află mai multe despre suprinzătoarea invenție a omului de știință.

Frigiderul Einstein funcționa fără curent electric

Albert Einstein a fost unul dintre cele mai mari genii ale lumii. Pe lângă celebra teorie a relativitiății, acesta era pasionat și de inveții, astfel că a dorit să revoluționeze tehnologia refigeratoarelor vremii. Frigiderul Einstein-Szilard mai era cunsocut în lumea inventicii și sub numele de ”frigiderul Einstein”.

Acest dispozitiv era un refigerator cu absorbție care nu prezenta nicio piesă în mișcare. Modul în care funcționa se baza pe o presiune constantă și pentru a continua să funcționeze nu avea nevoie decât de o sursă de căldură. Einstein nu a lucrat singur ci împreună cu omul de știință Leo Szilard, din anul 1926 până în 1933.

Acesta din urmă s-a reprofilat ulterior pe un alt domeniu și anume fizica atomică. De-a lungul timpului Leo Szilard a studiat reacțiile nucleare în lanț, modalitatea prin care, printr-o singură reacție chimică poate fi eliberată de câteva milioane de ori mai multă energie în comparație cu oricare altă reacție.

Einstein a semnat ulterior, la propunerea lui Szilard, un document care era destinat președintelui SUA de la acea vreme, conducând la demararea Proiectului Manhattan. Acest proiect a luat ființă o dată cu prima bombă atomică. Procesul de a crea primele bombe atomice americane a fost accelerat de către informațiile pe care aceștia le primeau cu privire la faptul că Germania nazistă condusă de Hitler, lucra la un proiect similar.

frigiderul einstein
Brevetul a fost achizitionat de o companie suedeza producatoare de frigidere

Brevetul a fost achiziționat de o companie suedeză

Frigiderul pe care cei doi l-au inventat s-a dovedit a fi foarte prietenos cu mediul în comparație cu frigiderele clasice, cu atât mai mult cu cât nu avea nevoie de energie electrică. Nu este exclus ca într-o bună zi, acest proiect să fie tehnologizat la actualele vremuri și astfel, cu ajutorul unor gaze să poată fi funcțional. Așadar, proiectul frigiderului lui Einstein ar putea veni ca o alternativă mult mai ecologică ce ar putea înlocui actualele aparate pe care le folosim.

Pe de altă parte s-ar fi arătat că frigiderul lui Einstein nu ar fi dat dovadă de prea multă eficiență. Cu toate acestea, zvonul poate fi contrazis pe baza faptului că frigiderul lui Einstein care funcționa fără curent electric la o presiune constantă și fără piese mobile, a intrat în atenția unui producător suedez de aparatură electrocasnică.

Astfel, dacă acest proiect nu ar fi fost unul care să stârnească interesul, nu s-ar fi grăbit nimeni să îl ia în considerare. Totuși, compania suedeză a achiziționat respectivul brevet, doar că refrigeratorul nu a ajuns niciodată în linia de producție. Mulți se întreabă dacă această strategie a reprezentat faptul ca proiectul frigiderului lui Einstein să nu devină un produs de mare succes al companiilor concurente sau, poate sta la mijloc faptul că frigiderele acelor vremuri consumau foarte multă energie electrică și un astfel de aparat, ar fi creat o adevărată concurență produselor existente.