Home » Tehnologie & Știinta » Misterele lacului Kivu din Africa. Arată ca un paradis, dar ascunde un secret mortal

Misterele lacului Kivu din Africa. Arată ca un paradis, dar ascunde un secret mortal

Cojocaru Cristian / 04.02.2022, 10:33
Misterele lacului Kivu din Africa. Arată ca un paradis, dar ascunde un secret mortal

Lacul Kivu este unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ. Apele albastre și briza din zonă sunt doar iluzii ale „ucigașului” care nu iartă nimic în calea sa. Unii localnici spun că acesta e doar o bombă cu ceas care are putea face nenumărate victime. Află unde este situat și care sunt misterele lacului Kivu.

Misterele lacului Kivu îl transformă în ucigaș al naturii

Lacul Kivu este unul dintre marile lacuri Rift ale Africii, situat între Rwanda și Republica Democrată Congo. Pe suprafața sa se află o centrală plutitoare a cărei ingineri au trăit momente de groază, iar acest lucru nu pentru că vulcanul din depărtare, de pe muntele Nyiragongo erupea violent. Ceea ce i-a umplut pe spaimă pe aceștia reprezintă concentrațiile enorme de gaze cu potențial exploziv din lacul Kivu.

Flancat de dealuri înverzite care se prăbușesc în ape sticloase, Kivu nu este chiar imaginea liniștii așa cum pare, potrivit lui Francois Darchambeau de la KivuWatt, o companie care extrage gaz din apele lacului pentru energie electrică. Mii de ani de activitate vulcanică au determinat o acumulare masivă de metan și dioxid de carbon să se dizolve în adâncurile Kivuului suficient pentru a se dovedi monumental distructive în cazul rar în care au fost eliberate.

Dacă ar fi declanșată, o așa-numită erupție limnică ar provoca „o explozie uriașă de gaz din apele adânci la suprafață”, rezultând valuri mari și un nor de gaz otrăvitor care ar pune în pericol viața a milioane de oameni, a spus Darchambeau, manager de mediu la KivuWatt. .

„Acesta este ceea ce numim un lac ucigaș”, a declarat pentru AFP limnologul sau un expert în sisteme de apă dulce.

Doar trei astfel de lacuri există în lume: Kivu și Lacurile Nyos și Monoun din nord-vestul Camerunului. Ultimele două au experimentat erupții limnice în anii 1980, iar dezastrul mai mare de la Nyos a sufocat peste 1.700 de oameni într-o eliberare toxică de dioxid de carbon. Dar aceste catastrofe au avut loc într-o zonă rurală, în timp ce aproximativ 2 milioane de oameni ar fi „sub riscul” unui asemenea dezastru similar care să implice Kivu, a spus Darchambeau.

Atât în ​​Rwanda, cât și în RD Congo, mulți trăiesc cu frica de potențialul dăunător al lacului, iar poveștile abundă despre înotători care dispar în adâncurile sale după ce au fost asfixiați sau atrași în jos. Acest loc este singurul proiect de acest gen în întreaga lume, astfel că oamenii pot profita de gazele acumulate sub lac pentru a genera energie.

misterele lacului kivu
Desi arata ca un paradis, acumularile de gaz de sub lac il fac unul dintre cele mai periculoase locuri de pe Pamant

Lacul are și părți benefice pentru locuitori

Este necesară o plimbare de 20 de minute cu barca cu motor pentru a ajunge la platforma plutitoare unică a KivuWatt, o amestecătură compactă de țevi și geamanduri la fel de înaltă ca o clădire cu mai multe etaje ancorată în partea ruandeză a Kivu. Instalația pompează apă saturată cu dioxid de carbon și metan de la aproximativ 350 de metri la suprafață. Pe măsură ce se ridică, apa și gazul se separă datorită presiunii care se schimbă.

Metanul extras este trimis printr-o conductă către o a doua instalație situată pe țărm în Rwanda, unde gazul este transformat în energie electrică. Dioxidul de carbon este pompat înapoi în lac la o adâncime suficient de precisă pentru a se asigura că echilibrul delicat este păstrat. Compania spune că speră că eliminarea metanului ar putea reduce în timp presiunea din lac, scăzând probabil riscul unei erupții limnice.

Dar temerile legate de un astfel de dezastru au fost trezite când Nyiragongo, un vulcan activ la nord de Kivu, în RD Congo a luat viață la începutul anului 2021. Fluxul de lavă a ucis 32 de oameni și a distrus sute de case, în timp ce cutremure au zguduit regiunea. Un al doilea val de lavă a intrat adânc în pământ, chiar sub lac. S-a luat în considerare o oprire a KivuWatt, însă inginerii au fost fermi pe poziții.

Suspendarea operațiunilor ar avea consecințe grave pentru Rwanda: KivuWatt produce aproximativ 30 % din energia electrică consumată anual în națiunea est-africană. Compania americană ContourGlobal, care deține KivuWatt, a lansat proiectul Lake Kivu în 2015 și pentru o perioadă a luat în considerare extinderea capacității sale de la 26 la 100 de megawați.

O altă companie explorează posibilitatea lansării propriei întreprinderi de extracție a gazelor de 56 de megawați pe lac. Nu există planuri pe termen scurt pentru un astfel de proiect pe partea congoleză. Un cercetător al Institutului Elvețian pentru Cercetarea Apei și a Mediului a spus că pentru a reduce nivelul metanului din lac, ar putea dura secole.