Home » Tehnologie & Știinta » Motivul pentru care au dispărut ghețarii uriași. Ce ne așteaptă în viitor

Motivul pentru care au dispărut ghețarii uriași. Ce ne așteaptă în viitor

Voicu Costin / 27.04.2022, 13:59
Motivul pentru care au dispărut ghețarii uriași. Ce ne așteaptă în viitor

Fenomenul schimbărilor climatice își face tot mai simțită prezența atât în plan economic, cât și în plan social. Procesul de topire al ghețarilor este îngrijorător în condițiile în care se mărește volumul apelor, multe dintre porțiunile de uscat fiind deja acoperite cu apă. Care este motivul pentru care au dispărut ghețarii uriași şi ce ne așteaptă, de fapt în viitor?

Dispariția ghețarilor din Nouă Zeelandă și explicația cercetătorilor științifici

O echipă internațională de climatologi lucrează în nordul regiunii Canterbury, din Noua Zeelandă, pentru a încerca să înțeleagă motivele pentru care ghețarii giganți au dispărut în urmă cu mii de ani.

Pe malurile lacului Tennyson, în Canterbury, se aflau cândva ghețari masivi din preistorie. Însă aceștia nu mai există şi astăzi. Pe măsură ce ghețarii se retrag, lasă în urmă indicii ale vârstei lor sub formă de sedimente și bolovani de gheața care se topesc. Numite morene, aceste grămezi de resturi oferă informații esențiale despre istoria climatică din Noua Zeelandă.

„Trebuie să înțelegem schimbările pe care le vedem în acest peisaj care s-au petrecut cu milenii în urmă, deoarece, din cronologiile care apar, se pare că acest peisaj s-a schimbat foarte, foarte repede”, a declarat Dr. Andrew Lorrey, specialist în climatologie.

Lucrarea implică o combinație de cartografiere cu drone și LIDAR, legată de datarea cu izotopi cosmogenici a bolovanilor. Prin aceste măsurători, oamenii de ştiinţă pot afla când au fost prezenți ghețarii și cum s-au retras aceștia de-a lungul mileniilor.

Încălzirea globală afectează zonele glaciare

Oamenii de știință formulează teorii privind dispariția ghețarilor din Himalaya. Ultimii 40 de ani au fost critici pentru calotele de gheaţă din zona Asiei, care s-au topit într-un ritm alert. Un studiu arată că aceștia s-au micșorat de 10 ori mai repede decât în cele şapte secole anterioare. Temperaturile globale au crescut cu câteva grade în ultimii ani.

Potrivit datelor raportate de Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața (NSIDC) din SUA, întinderea minimă în ceea ce privește gheața din Oceanul Arctic scade cu o rată de 13,1% pe deceniu. Totuși și-a depășit extinderea minimă din acest an, numărând 4,72 milioane de kilometri pătrați

„Trebuie să înțelegem această schimbare rapidă și să adăugăm la aceasta, ceea ce înțelegem despre emisiile de gaze cu efect de seră și despre efectele asupra sistemului climatic. Dacă punem aceste două lucruri împreună, vom avea o înțelegere mai bună a ceea ce ne așteaptă în viitor”, a concluzionat Dr. Andrew Lorrey.

Vara anului 2021 a fost mai rece faţă de alţi ani

În vara anului 2021, vara a fost mai rece decât de obicei, datorită parțial modelelor de presiune atmosferică scăzută din emisfera nordică. În lunile iunie și iulie, presiunea scăzută din Arctica centrală a împiedicat pătrunderea vânturilor mai calde din sud în zonă. Acest lucru a dus la menținerea aerului rece și la împiedicarea topirii unora dintre ghețari. Presiunea scăzută determină formarea norilor, iar aceștia blochează lumina soarelui. Acest lucru încetinește și mai mult topirea.

Ce ne așteaptă în viitor

Cercetătorii afirmă că este posibil că în anul 2100, în unele zone montane, ghețarii să dispară complet. Avalanșele și inundațiile afectează locuințele oamenilor din mai multe zone ale Asiei: India, Nepal şi Bhutan. Pe lângă pierderea locuințelor, oamenii vor avea de suferit şi când vine vorba de procurarea hranei, pentru că agricultura va suferi enorm. Populația va trebui să se adapteze la noile condiții de trai și vor încerca să își procure mâncarea pe cont propriu.

Tendința de reducere a gheții marine, cauzată de o frecvență crescândă a anilor cu gheață puțină, determină soarta urșilor polari și a altor animale sălbatice dependente de gheața din Oceanul Arctic.