Home » Tehnologie & Știinta » Obiecte cosmice neobișnuite, descoperite de NASA. Sunt invizibile ochiului uman. FOTO

Obiecte cosmice neobișnuite, descoperite de NASA. Sunt invizibile ochiului uman. FOTO

Cojocaru Cristian / 07.02.2022, 16:58
Obiecte cosmice neobișnuite, descoperite de NASA. Sunt invizibile ochiului uman. FOTO

Vederea umană poate fi limitată la o gamă specifică de lungimi de undă, dar asta nu înseamnă că nu vom înțelege niciodată întreaga complexitate a luminii din Universul nostru.Instrumentele pot privi în cosmos în regimuri care altfel sunt invizibile pentru ochii noștri, arătându-ne nu doar dinamica stelelor, ci și frumusețea lor absolut uimitoare. O nouă colecție de imagini de la Observatorul de raze X Chandra arată obiecte cosmice neobișnuite.

Obiecte cosmice neobișnuite detecate cu ajutorul Chandra

Observatorul combină datele sale cu alte instrumente pentru a putea capta mai multe lungimi de undă. Deoarece lungimile de undă diferite ale luminii au energii diferite, aceste imagini ne pot arăta dinamica obiectelor cosmice de la energie scăzută la înaltă. Acest lucru îi poate ajuta pe oamenii de știință să dezlege mecanismele din spatele glorioaselor spectacole de lumină.

R Aquarii, văzut în raze X de la Chandra (violet) și în infraroșu apropiat și optic de la Telescopul Spațial Hubble (roșu și albastru) este o pereche de stele blocate într-un dans al morții la 650 de ani lumină de Pământ. Una dintre stele este o gigantă roșie, cunoscută sub numele de stea variabilă Mira, aflată la sfârșitul duratei sale de viață. Stelele de acest fel și-au pierdut deja cel puțin jumătate din material și, pe măsură ce pulsează, ating o strălucire de 1.000 de ori mai mare decât a Soarelui.

Cealaltă stea este o pitică albă, o stea „moartă” care și-a epuizat combustibilul nuclear. Pe măsură ce gigantul roșu aruncă material, pitica albă îl absoarbe. Materialul pe care îl primește de la gigantul roșu se acumulează pe suprafața sa, declanșând ocazional o explozie termonucleară enormă care aruncă materialul în spațiu. Această interacțiune violentă creează nori de praf și gaz într-o nebuloasă din jurul binarului, agitați de interacțiunile gravitaționale și undele de șoc explozive.

obiecte cosmice
Tot acest spectacol este invizibil ochiului uman

Combinațiile de culori sunt spectaculoase

Cassiopeia A, situată la 11.000 de ani lumină distanță, este unul dintre cele mai faimoase și bine studiate obiecte din Calea Lactee. Este ceea ce numim o rămășiță de supernovă. Aici, datele cu raze X de la Chandra sunt combinate cu date radio de la Karl Jansky Very Large Array (violet închis, albastru și alb) și date optice de la Hubble (portocaliu).

Aceste lungimi de undă diferite pot dezvălui ce se întâmplă de fapt în norul în expansiune, constând din ceea ce a rămas dintr-o stea moartă. Din aceste date combinate, oamenii de știință sunt capabili să identifice diferite elemente din explozie. Numai datele Chandra au dezvăluit că steaua care explodează a explodat 10.000 de mase de sulf Pământului, 20.000 de mase de siliciu, 70.000 de mase de fier și 1 milion de mase de oxigen.

Aceasta este o informație importantă, deoarece ne spune ce elemente au fost produse în stea când aceasta a murit. La rândul lor, oamenii de știință pot folosi aceste date pentru a afla mai multe despre stea atunci când încă ardea, pentru a face predicții despre stele similare din galaxia noastră.

Unele dintre cele mai mari colecții de obiecte din Univers sunt clustere de galaxii. Aceste clustere pot conține mii de galaxii, legate între ele de gravitație și interacționând prin intermediul acesteia. Clusterul Abell 2597, la aproximativ un miliard de ani lumină distanță, iar astronomia cu mai multe lungimi de undă a ajutat oamenii de știință să afle mai multe despre comportamentul găurii negre supermasive din galaxia sa centrală.

Cu doar câțiva ani în urmă, astronomii au văzut dovezi că acest gigant exploda gaz molecular în timp ce adună material gravitațional. Acest gaz molecular cade apoi în gaura neagră și alimentează din nou ciclul. Este un fenomen cunoscut sub numele de „fântână”. Ieșirea caldă și intrarea rece au fost observate folosind două instrumente diferite; apoi datele cu raze X de la Chandra au dezvăluit că fac parte din același proces.