Home » Tehnologie & Știinta » Orașul biblic în care Iisus a umblat pe apă. Ce descoperire extraordinară au făcut arheologii

Orașul biblic în care Iisus a umblat pe apă. Ce descoperire extraordinară au făcut arheologii

Cojocaru Cristian / 06.12.2021, 10:33
Orașul biblic în care Iisus a umblat pe apă. Ce descoperire extraordinară au făcut arheologii

Orașul biblic în care Evangheliile povestesc despre Iisus săvârșind unele dintre cele mai faimoase minuni ale sale este acum o sursă de dezbatere în rândul arheologilor. Noul Testament menționează orașul, numit Betsaida, ca locație în care Iisus, a restabilit vederea unui orb și că a existat lângă Marea Galileii, unde Evangheliile vorbesc despre Iisus mergând pe apă.

Orașul biblic Betsaida ar putea fi descoperit de arheologi

Două situri arheologice situate la aproximativ 2 kilometri distanță unul de celălalt, Et, Tell și El Araj sunt considerate candidatele de frunte pentru orașul Betsaida, însă arheologii nu găsesc un acord comun cu privire la care sit este orașul biblic.

Et-Tell

Încă din 1987, o echipă condusă de Rami Arav, profesor de studii religioase de la Universtiatea din Nebraska Omaha, a excavat la et-Tell, un sit despre care echipa sa este convinsă că este Betsaida. Timp de mai multe decenii, aceștia au dezgropat treptat un oraș care datează de peste 3.000 de ani. Acest caz a determinat guvernul Israelului să recunoască sit-ul drept Betsaida în jurul anului 1995. Atât locația cât și dimensiunea sitului au fost factori care stau la baza deciziei.

Cu toate acestea, pentru că în ultimii ani au fost descoperite mai multe lucruri în cadrul celuilalt si, el-Araj, guvernul și-a slăbit acest sprijin, declarând în schimb zona generală care cuprinde atât et-Tell cât și el-Araj, Rezervația naturală Valea Betsaida. Unii arheologi și-au exprimat îngrijorarea că et-Tell nu pare să fi fost deosebit de mare pe vremea când a trăit Iisus, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru că relatările antice sugerează că Betsaida era un oraș considerabil de mare.

Jodi Magness, profesor la Departamentul de Studii Religioase de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, care nu este afiliat cu săpăturile din niciunul dintre locuri, a remarcat că rămășițele din Epoca Fierului (1200 î.Hr. – 550 î.Hr.) la et-Tell sunt „foarte substanțiale”, indicând că era un oraș considerabil la acea vreme. Cel mai important este că rămășițele din perioada romană timpurie, când a trăit Iisus, sunt „relativ puține”, ceea ce sugerează că a devenit o așezare relativ mică, după cum a afirmat Magness. Cu toate acestea, ea a avertizat că nu ar trebui făcute concluzii până când rămășițele din ambele situri nu vor fi descrise complet.

Arav nu este de acord, spunând că descoperirile romane de la et-Tell sunt considerabile și includ un templu roman, despre care crede că a fost construit după ce Betsaida a fost modernizată într-un oraș și i s-a schimbat numele în Julias în onoarea Iuliei (numită și Livia), soția împăratului roman Augustus.

„Am descoperit figurine care demonstrează că templul a fost dedicat Iuliei/Liviei, soția lui Augustus”, a spus Arav pentru Live Science.

Un zid al orașului care a fost construit de Filip, fiul regelui Irod, a fost găsit și în jurul et-Tell, a remarcat el. Faptul că Filip s-a chinuit să construiască un zid în jurul șantierului sugerează că acesta era considerabil și semnificativ la vremea în care a trăit Iisus.

orașul biblic
Et Tell se afla in competitie cu El Araj pentru a fi denumit orasul biblic Betsaida

El-Araj

Așezarea de la el-Araj datează cel puțin din secolul I d.Hr. în Israelul antic, a declarat Mordechai Aviam, directorul Institutului de Arheologie Galileană de la Colegiul Kinneret de pe Marea Galileii. Una dintre cele mai impresionante descoperiri de la el-Araj este o biserică mare cu podele de mozaic care datează de aproximativ 1.500 de ani. Cercetătorii cred că un text scris de un episcop bavarez pe nume Willibald în 724 d.Hr. face referire la biserică.

Willibald descrie un pelerinaj la biserică, spunând „și de acolo au mers la Betsaida, reședința lui Petru și Andrei, unde acum există o biserică pe locul casei lor”. Arheologii de la el-Araj au găsit și rămășițele unei băi romane care datează din vremuri mai vechi. O problemă cu identificarea lui el-Araj ca Betsaida este că studiile geologice ale zonei indică faptul că o mare parte din el-Araj ar fi fost sub apă în timpul secolului I d.Hr., când Iisus a trăit, conform lui John Shroder, un profesor emerit de geografie și geologie la Universitatea din Omaha.

La acel moment, „el-Araj nu ar fi un loc suficient de mare sau suficient de stabil la malul apei pentru a găzdui mai mult de câteva structuri”, scria Shroder într-o lucrare publicată în „A Festschrift in Honor of Rami Arav: „And They Came to Bethsaida’”. Oamenii de știință din echipa el-Araj contestă aceste constatări și susțin că o parte suficientă din sit ar fi fost deasupra apei pentru ca o așezare substanțială să fi înflorit în timpul lui Iisus.

Într-un articol din 2020 publicat în revista Biblical Archaeology Review, Arav a sugerat că o parte din el-Araj ar fi putut fi folosită ca tabără militară temporară în timpul secolului I d.Hr. El a remarcat că scriitorul antic Josephus s-a referit la o tabără construită în zonă, de o forță romană în timpul unei revolte evreiești împotriva romanilor între anii 66 și 73 d.Hr.

Robert Cargill, arheolog și profesor de iudaism și creștinism la Universitatea din Iowa, a spus că este încrezător că el-Araj este Bethsaida. Jonathan Reed, profesor de religie la Universitatea La Verne din California, a fost de acord, spunând că el-Araj este „foarte probabil” Bethsaida.

„Cazul pentru el-Araj nu este doar convingător, este copleșitor și devine mai convingător cu fiecare sezon de excavare”, a spus Cargill pentru Live Science.

Cercetătorii care nu au fost afiliați la nicio săpătură au avut o varietate de puncte de vedere cu privire la situl în care se află adevărata Betsaida. O posibilitate este ca ambele situri să fie orașul biblic, a spus David Graves, care deține un doctorat în arheologie la Universitatea din Aberdeen din Marea Britanie și este specializat în arheologie biblică.

„Cred că et-Tell este Betsaida și că portul Betsaida a fost situat la el-Araj”, a declarat Graves, un cercetător independent, pentru Live Science.

Aviam a spus că cercetătorii din el-Araj nu cred că ambele situri ar putea fi Betsaida, deoarece înregistrările istorice spun că Betsaida a fost transformată într-un oraș în timpul secolului I d.Hr. și cred că el-Araj a fost un sit mai mare decât et-Tell în acel moment. Arav a fost de acord că ambele locuri nu pot fi Betsaida, dar a spus că, după ce et-Tell a fost devastat de un cutremur în timpul secolului al IV-lea d.Hr., oamenii s-ar fi putut muta în zona care cuprinde el-Araj și ar fi păstrat numele Betsaida.