Home » Tehnologie & Știinta » Peștele – curcubeu, peștele colorat din adâncuri. Ce îl face deosebit de restul, unde se găsește și cum arată. FOTO

Peștele – curcubeu, peștele colorat din adâncuri. Ce îl face deosebit de restul, unde se găsește și cum arată. FOTO

Cojocaru Cristian / 16.03.2022, 10:05

Pământul adăpostește mii de specii de plante și animale, iar în adâncuri, cu siguranță mai există specii nedescoperite. Totuși, unele specii găsite de către cercetători au particularități aparte. Dintre aceste specii face parte și peștele curcubei, care prezintă un colorit aparte. Află unde poate fi găsit acest pește, dar și ce anume îl face atât de deosebit.

Peștele curcubeu înoată într-un mod aparte

Acest pește a fost botezat ca pește-zână cu un văl de trandafiri, Cirrhilabrus finifenmaa și trăiește în zona crepusculară a oceanului, sub apele care înconjoară insulele Maldive. El este primul pește care a fost descris de un om de știință din Maldive, fiind vorba despre Ahmed Najeeb, coautor al studiului publicat în revista Zookeys și biolog la Institutul de Cercetare Marină din Maldive .

„Întotdeauna au fost oameni de știință străini care au descris speciile găsite în Maldive fără prea multă contribuție din partea oamenilor de știință locali, chiar și cele care sunt endemice în Maldive. De data aceasta este diferit și să faci parte pentru prima dată la ceva a fost foarte interesant, mai ales că am avut ocazia de a lucra alături de cei mai buni ihtiologi la o specie atât de elegantă și frumoasă”, a spus Najeeb într-un comunicat.

Această specie de pești diferă de mulți alți membri ai familiei lor, iar acest lucru doar datorită felului în care înoată. Aceștia nu numai că își folosesc aripioarele pectorale și coada pentru a se propulsa înainte, într-un mod caracteristic aparte, dar înoată și ondulându-și înotătoarea dorsală.

peștele curcubeu
Aceasta specie de peste prezinta un colorit intens, facandu-l deosebit

Anterior, peștele era catalogat ca făcând parte dintr-o altă specie

Peștele curcubeu a fost descris pentru prima dată de către cercetători în anii 1990. Această specie a fost considerată inițial a fi versiunea adultă a unei alte specii cu totul diferită, fiind vorba despre Cirrhilabrus rubrisquamis. Oamenii de știință au ajuns recent la concluzia că cele două specii sunt total diferite.

„Ceea ce credeam anterior a fi o specie de pește răspândită reprezintă, de fapt, două specii diferite, fiecare cu o distribuție potențial mult mai restrânsă. Acest lucru exemplifică de ce descrierea noilor specii și a taxonomiei în general este importantă pentru conservare și managementul biodiversității”, spune Yi-Kai Tea, doctorand la Universitatea din Sydney și coautor al lucrării.

Masculii adulți ai specieie Cirrhilabrus finifenmaa prezintă culori unice, astfel că solzii acestora includ culori precum magenta strălucitor, culoarea piersicii, portocaliu-roz și violet intens. Prezentând aceste culori, peștele mai este cunoscut și sub numele de peștele-curcubeu.

„Deși această specie este destul de abundentă și, prin urmare, în prezent nu prezintă un risc crescut de a fi supraexploatată, în continuare este un lucru deranjant faptul că un pește ajunge să fie deja comercializat, chiar înainte ca acesta să aibă un nume științific”, a spus Luiz Rocha, cercetător la Academia de Științe din California din San Francisco.

Zona crepusculară a oceanului în care a fost observată această specie există la o adâncime cuprinsă între 35-70 de metri, unde există suficientă lumină pentru ca o anumită viață să existe înainte ca apa să se transforme într-un abis întunecat.