Home » Tehnologie & Știinta » Plantele care “țipă” când sunt tăiate. Ce au descoperit cercetătorii

Plantele care “țipă” când sunt tăiate. Ce au descoperit cercetătorii

Cojocaru Cristian / 20.01.2022, 11:31
Plantele care “țipă” când sunt tăiate. Ce au descoperit cercetătorii

Cu toate că planetele nu sunt înzestrate cu un creier asemănător ființelor umane, între ele vorbesc prin miros și comunică și cu insectele pentru a-și menține propria supraviețuire. Află că atunci când sunt tăiate, plantele „țipă”, iar aceasta este doar una dintre descoperirile pe care oamenii de știință au realizat-o.

Plantele „țipă” atunci când sunt tăiate

Atunci când eram copii, din curiozitate smulgeam frunzele sau florile plantelor. Obișnuiam să fim certați de către părinți care ne spuneau mereu că „le doare când faci asta”. Întotdeauna ne-am gândit că este o minciună albă, dar cercetătorii au dezvăluit că unele plante țipă atunci când frunzele lor sunt smulse.

Ca orice ființă vie, plantele vor să rămână în viață, iar cercetătorii au demonstrat că, atunci când anumite părți ale plantei sunt tăiate, emit un zgomot ascuțit care poate fi interpretat ca un țipăt. S-ar putea să te simți acum vinovat pentru plantele cu frunze pe care le-ai tăiat de-a lungul anilor, dar situația este complet diferită de cea a unui om.

Ființele umane pot procesa durerea datorită prezenței unui sistem nervos. Plantele nu au un astfel de sistem. Deci, țipătul unei plante s-ar putea să nu se datoreze suferinței, ci este o formă de comunicare pentru supraviețuire. Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că anumite plante emit un sunet de înaltă frecvență atunci când se confruntă cu stresul în mediu.

Acești cercetători lucrau la plantele de tutun și tomate, tăindu-le tulpinile și limitând aprovizionarea cu apă. Apoi au plasat un microfon de înaltă frecvență la 10 cm distanță de plante. Când cercetătorii au pus aceste plante sub stres, ei au emis frecvențe ultrasonice între 20-100 kHz. Conform cercetării, această undă sonoră de înaltă frecvență ar putea spune altor plante din vecinătate despre suferința lor.

plantele țipă tăiate
Cu toate ca nu le putem auzi, plantele emit sunete atunci cand sunt supuse stresului

Plantele vorbesc cu celelalte din vecinătatea lor pentru a le transmite „suferința”

Cercetătorii au încercat să taie tulpina unei plante de roșii și au observat că planta a emis 25 de sunete de suferință cu ultrasunete timp de aproape o oră. Când au lipsit aceste plante de apă, planta de roșii a emis semnale de primejdie mai puternice, la 35 de sunete de suferință cu ultrasunete, în timp ce tutunul a emis 11 sunete.

Cercetătorii au ținut câteva plante departe de stres și au descoperit că emit un sunet ultrasonic la fiecare oră. Cercetătorii au colectat aceste date și le-au trecut printr-un model de învățare automată. Acest lucru i-ar ajuta să prezică nevoile unei plante și să-i ajute pe fermieri să aibă grijă de culturile lor. Aceasta este încă o lucrare în curs și potențialul este extrem de promițător.

Tăierea și tunderea plantelor le ajută la stimularea creșterii. Cel mai bun moment pentru a tunde plantele este în timpul sezonului de creștere, cândva în jurul verii sau primăverii. Trebuie să ții cont de faptul că anumite plante de interior, cum ar fi ferigile de copac și palmierii, sunt mai specifice, așa că trebuie să le tai cu ușurință. Tăierea sau tunderea plantelor este benefică atunci când observi secțiuni galbene sau moarte în plante. Aceste lucruri pot încuraja o creștere mai deplină a plantei tale.