Home » Tehnologie & Știinta » Primul cyborg oficial din lume. Cum arată și cu ce se ocupă. De ce și-a implantat în creier o antenă

Primul cyborg oficial din lume. Cum arată și cu ce se ocupă. De ce și-a implantat în creier o antenă

Manolică Anca / 26.05.2022, 11:30
Primul cyborg oficial din lume. Cum arată și cu ce se ocupă. De ce și-a implantat în creier o antenă

Dacă odinioară termenul „cyborg” ne amintea de Terminator al lui Arnold Schwarzenegger, în prezent, tehnologia extinde capacitățile umane prin intermediul protezelor și implanturilor. Acesta este și cazul lui Neil Harbisson, cunoscut ca fiind primul cyborg oficial din lume, după ce și-a implantat o antenă în creier. De ce a ales să facă asta.

Neil Harbisson, primul cyborg oficial din lume

În literatura științifico-fantastică, cyborul este o persoană ale cărei abilități omenești sunt sporite de tehnologie. Iar în timp ce unii se gândesc cu teamă la faptul că gadgeturile moderne pun tot mai mult stăpânire pe viețile noastre, există și semeni care ajung până la a și le implanta în corp.

Cum Neil Harbisson, artistul autointitulat „cyborg”, a avut încă de la naștere acromatopsie, o afecțiune rară care îl lăsa să vadă doar în tonuri de gri, el a devenit obsedat de culoare și de lucrurile pe care nu le putea simți. Iar această obsesie l-a făcut pe britanicul în vârstă de 39 de ani să se supună în cele din urmă intervenției chirurgicale pentru a-și transforma identitatea și viața.

Poate „auzi” culoarea pe care ochii săi nu o pot vedea

În timp ce studia la colegiul de muzică din Anglia, a dezvoltat tija metalică subțire care se încordează deasupra capului său și vibrează în funcție de culorile pe care le detectează. La prima vedere, pare o tehnologie portabilă, dar ea este o parte integrantă a corpului său, oferindu-i capacitatea de a „auzi” culorile pe care ochii săi nu le pot vedea.

„A fi un cyborg înseamnă că tehnologia face parte din identitatea ta. Îmi permite să simt culorile, de la infraroșu la ultraviolet, prin vibrații în capul meu, care devin apoi sunet, astfel încât pot auzi de fapt culoarea”, a spus acesta potrivit AFP.

În 2004, el a reușit să convingă un chirurg, care a dorit să rămână anonim, să i-l implanteze în creier, tehnologia devenind parte din corpul său pe măsură ce osul a crescut în jurul ei. Senzorul captează frecvența culorilor și le transpune în sunete pe care el le percepe prin conducție osoasă.

„Sunt un Artist Cyborg. Antena implantată în capul meu îmi permite să-mi extind percepţia culorilor în afara spectrului vizual. Detectez de la culori infraroşii până la culori ultraviolete.

Mai am un implant cu conexiune la internet. Oamenii îmi trimit culori în capul meu din toată lumea. Sunt conectat şi la staţia spaţială NASA ca să văd culori din spaţiu.”, a declarat Neil Harbisson, atunci când a venit la un târg IT din Bucureşti.

Primul cyborg oficial din lume
Primul cyborg oficial din lume

În mod normal, oamenii aud prin conducție aeriană, undele sonore trec prin urechile exterioare și medii și fac să vibreze timpanul intern. Însă, în cazul conducției osoase, vibrațiile sunt transmise prin craniu sau maxilar direct la urechea internă.

Asocierea culoare-sunet înseamnă, de asemenea, că simte culorile atunci când ascultă muzică sau chiar discursuri, fiecare silabă având o frecvență care se referă la culoare.

„La început, totul era haotic, deoarece antena nu-mi spunea: albastru, galben, roz, îmi dădea vibrații și nu aveam nicio idee despre ce culoare aveam în fața mea. Dar, după un timp, creierul meu s-a obișnuit cu ea și, încet-încet, a devenit parte din percepția mea și a devenit normală”, a spus Harbisson.