Home » Tehnologie & Știinta » Racheta spațială de ultimă generație a Rusiei. Cum ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei

Racheta spațială de ultimă generație a Rusiei. Cum ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei

Manolică Anca / 10.05.2022, 09:59
Racheta spațială de ultimă generație a Rusiei. Cum ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei

Rusia a lansat o navă spațială militară secretă de ultimă generație pe orbita Pământului. Aceasta a fost trimisă în spațiu după 25 de ani de dezvoltare. Care este funcția ei și cum ar putea fi folosită în războiul pornit împotriva țării vecine Ucraina de către Rusia lui Vladimir Putin? Iată ce se știe până în acest moment.

Rusia își continuă lansările spațiale

În ciuda anulărilor de lansări spațiale (și non-spațiale) în curs de desfășurare la nivel internațional din cauza invaziei din Ucrainei, Rusia își continuă liniștită propriile lansări. Ultima dintre ele a avut loc la cosmodromul Plesetsk din Mirny, pe 29 aprilie 2022, la mai bine de două luni de la începutul războiului.

Cosmodromul Plesetsk, fondat în 1957, este un sit militar special, proiectat inițial pentru testarea rachetei balistice intercontinentale R-7 și recunoscut oficial de URSS abia în 1983.

Noua navă spațială militară a fost trimisă pe orbita geostaționară cu o rachetă Angara 1.2, potrivit unui raport inițial al NASA Spaceflight. Se presupune că ar fi un satelit radar, iar dacă natura sa este legată de utilizări militare, puțini sunt cei care se îndoiesc că acesta va fi folosit în războiul împotriva Ucrainei, deoarece rușii încearcă să își consolideze ambițiile de la începutul invaziei.

„De pe cosmodromul de testare de stat al Ministerului Apărării al Federației Ruse (cosmodromul Plesetsk) din regiunea Arhangelsk, echipajul de luptă al Forțelor Spațiale ale Forțelor Aerospațiale [VKS] a lansat cu succes un vehicul de lansare de clasă ușoară Angara-1.2 cu o navă spațială în interesul Ministerului rus al Apărării”, a transmis Ministerul, într-un comunicat din data de 30 aprilie, potrivit muyinteresante.es.

Rusia își continuă lansările spațiale
Rusia își continuă lansările spațiale

Scenariul cel mai probabil este că este vorba despre un satelit radar de observare a Pământului proiectat special pentru armata rusă, deși nu există nicio confirmare în acest sens. Dar are o schemă de denumire și o magistrală de satelit comună cu două CubeSats 6U numite MKA-N 1 și 2, ceea ce sugerează că este, de asemenea, un satelit de imagistică. Ambele au fost lansate cu o navă Soyuz în iulie 2017.

Mai multe lansări

În decembrie anul trecut, Rusia lansa cea mai mare rachetă de la căderea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani: Angara A-5, cu o înălțime de 64 de metri. Nava spațială propriu-zisă a fost desemnată „Kosmos 2555” după lansarea cu succes.

„În total, peste 30 de instrumente de măsurare de la sol și peste 50 de echipaje de luptă ale Armatei a 15-a a Forțelor Aerospațiale (cu destinație specială) au fost implicate în asigurarea lansării navei spațiale a Ministerului rus al Apărării”, s-a arătat în continuare în comunicatul rus.

Rusia rămâne o putere spațială activă, în ciuda faptului că aproape toți partenerii săi internaționali au anulat viitoarele lansări cu această țară. Iar acest eveniment a avut loc la doar câteva zile după ce Roscosmos a anunțat că se va retrage de pe Stația Spațială Internațională.

Reamintim că ISS este gestionată în comun de Moscova și Washington, iar retragerea completă a Rusiei va reprezenta o provocare majoră pentru stabilitatea stației spațiale.