Home » Tehnologie & Știinta » Semnul care îți arată că ți-a fost spartă adresa de e-mail. Ce trebuie să faci imediat

Semnul care îți arată că ți-a fost spartă adresa de e-mail. Ce trebuie să faci imediat

Voicu Costin / 24.03.2022, 09:08
Semnul care îți arată că ți-a fost spartă adresa de e-mail. Ce trebuie să faci imediat

Până la apariția rețelelor sociale, e-mailul reprezenta principala modalitate de comunicare a persoanelor. Folosite la început și în scop personal, acum, această metodă de a comunica este folosită mai mult în scop profesional. Este posibil ca uneori să ai senzația că cineva ți-a spart adresa de e-mail pentru a avea acces la toate datele tale personale. Dacă acest lucru s-a întâmplat, cum trebuie să procedezi?

Cum afli dacă ți-a fost spart adresa de e-mail

Dacă ai suspiciuni că adresa ta de e-mail a fost accesată de către un străin, poți urma câţiva pași simplu și rapid. În urma unor verificări, vei fi sigur dacă cineva ți-a spart contul de poștă electronică sau nu.

Sunt câteva indicii prin care îți poți da seama dacă adresa ta de e-mail a fost compromisă, cum ar fi:

  • mesaje care apar că fiind citite, deși tu nu le-ai deschis.
  • mesaje pe care nu le-ai trimis, dar apar în istoricul tău de mesaje trimise.
  • mesaje prin care ești anunțat că s-a încercat schimbarea parolei, deși tu nu ai solicitat acest lucru.
  • mesaje prin care ești anunțat că ai accesat un cont legat la adresa de e-mail, de pe un alt dispozitiv, deși tu nu ai făcut acest lucru.
  • prieteni care te înștiințează de e-mail-uri suspecte care au fost trimise de pe adresa ta.

Există un website unde poți să verifici dacă ți-a fost spart adresa de e-mail. Trebuie doar să accesezi website-ul haveibeenpwned.com, să introduci în câmpul dedicat adresa ta de e-mail (cea personală sau cea de la birou) și în câteva secunde vei afla dacă datele tale de autentificare ți-au fost compromise.

Cum să-ți protejezi adresa de e-mail

Cel mai sigur mod pentru a încerca să îți securizezi cât mai bine adresa de e-mail este să setezi o parolă puternică. Update-urile din ultimii ani suferite de site-uri-le de poștă electronică vă oferă posibilitatea să construiți o parolă puternică, iar acest lucru să fie chiar confirmat de site-ul respectiv.

Experții în acest domeniu recomandă alegerea unei parole cât mai complexe. Pentru asta, este indicat să folosești atât cifre și litere, dar și caractere speciale. Acestea sporesc nivelul de siguranță al parolei alese de tine și poate fi spartă mult mai greu.

O parolă sigură poate fi formată dintr-un cuvânt format din 8 până la 12 caractere sau mai multe. Poți să înlocuiești anumite cifre cu litere care seamănă, cum ar fi 4 în loc A, 1 în loc I, 3 în loc de E, 8 în loc de B etc. În procesul de alegere a unei parole sigure este foarte important să alternezi literele mari cu cele mici, dar și litere cu cifre.

Ferește-te să împărtășești parolele tale de pe rețelele sociale sau cele de la e-mail-uri pentru că acestea pot ajunge pe mâinile cui nu trebuie. Nu încerca să trimiți niciodată parola ta de e-mail pe rețele sociale, prin mesaje sau prin alte tipuri de mijloace. Și mesajele pot fi citite sau hack-uite, oricât se crede că textele sunt criptate. Evită să folosești calculatoare publice. Dacă este necesar, nu memora datele de logare (parolă și cont) și șterge istoricul de pe internet, după ce ai terminat de folosit serviciul de poștă electronică.