Home » Tehnologie & Știinta » Singura creatură de pe planetă care ar putea supravieţui Apocalipsei. Este considerată indestructibilă

Singura creatură de pe planetă care ar putea supravieţui Apocalipsei. Este considerată indestructibilă

Cojocaru Cristian / 16.01.2022, 12:13
Singura creatură de pe planetă care ar putea supravieţui Apocalipsei. Este considerată indestructibilă

Anumite vietăți dețin un organism care este capabil să trăiască în cele mai dure medii. Așadar există o creatură care ar putea supravieţui chiar și Apocalipsei datorită rezistenței organismului său, fiind considerată indestructibilă. Cu toate acestea, are și un punct slab, după cum reiese din cele mai recente cercetări.

Singura creatură care ar supravieţui unui scenariu apocaliptic

Tardigradele sunt creaturi rezistente, astfel că atunci când condițiile de trai devin dure, aceste creaturi se pot usca, își pot reconfigura corpurile și pot intra în animație suspendată, numită desicare, care poate dura de ani de zile. Indiferent că vorbim despre temperaturi extrem de scăzute, oxigen zero, presiuni mari, vidul spațiului, radiații cosmice și chiar fierbere, aceste creaturi rezistă.

Cu toate acestea, noi cercetări au arătat că aceste organisme minuscule pot avea o slăbiciune care constă în expunerea pe termen lung la temperaturi ridicate, chiar și în starea lor deshidratată. Cu cât temperaturile sunt menținute mai mult, cu atât șansele de supraviețuire ale tardigradelor sunt mai mici.

Cercetarea arată importanța înțelegerii impactului creșterii temperaturilor globale cauzate de schimbările climatice antropice asupra tuturor creaturilor planetei noastre. În întreaga lume, încălzirea are deja un impact asupra vieții vegetale și animale. Se așteaptă ca unele specii să facă față schimbărilor mai bine decât altele. Gândacii, de exemplu, sunt foarte rezistenti si adaptabili.

Tardigradele, creaturile microscopice nevertebrate cunoscute și sub numele de urși de apă sau purcei de mușchi, sunt printre cele mai rezistente animale cunoscute. Există aproximativ 1.300 de specii cunoscute, dintre care majoritatea au între 0,3 și 0,5 milimetri lungime. Ele trăiesc mai ales în medii umede, atât sedimente marine cât și de apă dulce, în mușchi și alge, așternut de frunze și vulcani noroioși, de la ecuator până la poli. Au corpuri care seamănă cu butoaie mici, cu opt picioare stufoase și arată într-un fel aparte.

Pentru a rămâne active, tardigradele trebuie să fie înconjurate de o peliculă de apă. Când au nevoie să hiberneze, își retrag capul și picioarele și se usucă aproape complet. Hibernarea lor extremă este atât de eficientă încât au supraviețuit de-a lungul a cinci extincții în masă, de-a lungul istoriei Pământului.

creatură supravieţui
Tardigradele pot supravietui in cele mai dure medii din lume

Studiul care arată rata de mortalitate crescută în cazul temperaturilor ridicate

Un studiu din 2017 a constatat că singura modalitate de a le șterge de pe fața Pământului ar fi fierberea oceanelor. Schimbările climatice le-ar putea pune în dificultate pe aceste creaturi enigmatice. Un studiu din 2018 a constatat că o specie de tardigrad antarctic, Acutuncus antarcticus, ar putea fi în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Acum o a doua specie, Ramazzottius varieornatus, a demonstrat o slăbiciune similară.

„Momentele folosite în acest studiu au fost obținute din jgheaburile de acoperiș ale unei case situate în Nivå, Danemarca. Am evaluat efectul expunerilor la temperaturi ridicate la tardigradele active și deshidratate și am investigat, de asemenea, efectul unei perioade scurte de aclimatizare asupra animalelor active”, a declarat biologul Ricardo Neves de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca.

Pentru tardigradele active care nu au fost aclimatizate la temperaturi mai ridicate, populația a atins o rată de mortalitate de 50 la sută după ce a petrecut 24 de ore la doar 37,1 grade Celsius. O scurtă perioadă de aclimatizare de două ore la 30°C, urmată de două ore la 35°C, a ridicat acest prag de mortalitate la 37,6°C. Deci aclimatizarea pare să îmbunătățească rata de supraviețuire.

Tardigradele desicate au putut rezista la temperaturi mult mai ridicate. O rată a mortalității de 50% după 24 de ore a fost observată la 63,1 °C, iar experimente suplimentare au arătat că aceste creaturi vor muri mult mai repede atunci când temperaturile vor crește și mai mult.

Anterior, un studiu din 2006 a arătat că tardigradele deshidratate ar putea supraviețui la temperaturi de până la 151°C timp de până la jumătate de oră. Ceea ce demonstrează acest nou studiu este că rata generală de supraviețuire tardigradă scade abrupt cu cât temperatura este menținută mai mult timp crescută.

Din acest studiu, putem concluziona că tardigradele active sunt vulnerabile la temperaturi ridicate, deși se pare că aceste creaturi ar fi capabile să se aclimatizeze la creșterea temperaturii în habitatul lor natural. Terdigradele deshidratate sunt mult mai rezistente și pot rezista la temperaturi mult mai mari decât cele suportate de tardigradele active. Cu toate acestea, timpul de expunere este în mod clar un factor limitator care le limitează toleranța la temperaturi ridicate.