Home » Când, unde, cum » Stalactite și stalagmite. Ce sunt și cum se formează. Deși au denumiri similare, există diferențe mari între ele

Stalactite și stalagmite. Ce sunt și cum se formează. Deși au denumiri similare, există diferențe mari între ele

Cojocaru Cristian / 17.01.2022, 10:21
Stalactite și stalagmite. Ce sunt și cum se formează. Deși au denumiri similare, există diferențe mari între ele

Stalactitele și stalagmitele decorează peșterile din întreaga lume. Stalactitele atârnă de tavan, în timp ce stalagmitele se ridică din pământ. Ele cresc incredibil de lent, iar unele sunt atât de vechi încât precedă oamenii moderni. Află ce alte deosebiri sunt între aceste formațiuni ale peșterilor, dar și multe alte curiozități despre ele.

În peșteri poți găsi stalactite și stalagmite

Aceste formațiuni de stâncă asemănătoare unor dinți cresc atunci când apa care picura intră în contact cu aerul peșterii. Apa poartă minerale dizolvate, preluate în călătoria sa de pe suprafața Pământului. Pe măsură ce trece prin peșteră, lasă în urmă urme minuscule ale acelor minerale, construind fiecare stalactită picătură cu picătură.

Majoritatea stalactitelor sunt în formă de con: groase în partea de sus și conice până la un punct în partea de jos. Dar unele sunt goale. În formă de paie, aceste stalactite cresc atunci când apa se prelinge în centrul lor. Pe măsură ce fiecare picătură se evaporă, lasă un alt înveliș de minerale în partea de jos a tubului.

Paiele de peșteră sunt incredibil de fragile și adesea se sfărâmă la cea mai mică atingere, ceea ce le face o descoperire rară în peșteri. Unele stalactite în formă de paie par să sfideze gravitația. Cunoscute sub numele de helictite, aceste structuri sunt spiralate sau cu noduri care se înclină în toate direcțiile. Oamenii de știință nu sunt siguri exact cum se formează, dar cred că s-ar putea datora unei combinații de acțiune capilară și vânt

Ușoare modificări ale curenților de aer dintr-o peșteră sau ale orientării cristalelor într-o stalactită în creștere pot atrage mici picături de apă în direcții noi. În loc să picure spre podea sub forța gravitației, ele se îndreaptă în sus sau spre lateral, lăsându-și mineralele în urmă pe măsură ce cresc.

Majoritatea stalactitelor pe care le vezi în peșteri sunt făcute din carbonat de calciu. Formează două tipuri principale de cristale: calcit și aragonit. Au formula chimică CaCO3. Din acest motiv, stalactitele tind să apară doar în peșteri în care rocile din jur conțin calciu sub formă de calcar sau dolomit.

stalactite și stalagmite
Aceste formatiuni pot fi de-a dreptul impresionante datorita formelor si culorilor lor

 

Stalactitele pot fi și colorate datorită unor substanțe chimice

Stalactitele pot purta și urme de alte substanțe chimice, care le conferă culori și texturi diferite. Aceste substanțe chimice includ carbonați, sulfuri și chiar opal. Peșterile de calcar conțin adesea stalagmite, precum și stalactite. Aceste structuri cresc pe podea, cu o bază groasă și un punct care este orientat în sus, spre tavanul peșterii. Unele sunt plate în timp ce altele sunt lungi și subțiri, ca niște bețișoare.

Stalagmitele cresc adesea direct sub stalactite. Cu toate acestea, cele două tipuri de decorațiuni ale peșterilor nu vin întotdeauna în perechi: oricare poate apărea de la sine. Stalactitele și stalagmitele se formează atunci când apa de ploaie picură prin roca de calcar. Pe parcurs, preia dioxid de carbon, din aer și din orice materie organică.

Dioxidul de carbon reacționează cu apa formând un acid slab numit acid carbonic. Acest acid poate dizolva calcarul, reacționând cu calcitul mineral și trăgându-l în apă sub formă de bicarbonat de calciu. Pe măsură ce apa picură în peșteră, intră din nou în contact cu aerul. Acolo, eliberează dioxidul de carbon, iar calciul iese din soluție, formând din nou calcit dur ca piatra.

Aceste formațiuni pot fi găsite și sub clădiri de beton sau chiar agățate pe partea laterală a garajului în timpul iernii. Acest lucru se datorează faptului că stalagmitele și stalactitele nu sunt întotdeauna făcute din calcar. Stalactitele de gheață sunt probabil cel mai comun tip de stalactită. Ele se formează atunci când este suficient de rece pentru ca apa să înghețe, dar suficient de însorită pentru ca aceasta să se topească din nou. Apa topită se prelinge spre pământ și reîngheață înainte de a atinge podeaua, potrivit Live Science.