Home » Tehnologie & Știinta » Ți-a rămas în cap o melodie dar nu știi cum se numește sau cine o cântă? Cum poți să o identifici pe Iphone sau Android

Ți-a rămas în cap o melodie dar nu știi cum se numește sau cine o cântă? Cum poți să o identifici pe Iphone sau Android

Voicu Costin / 14.04.2022, 16:53
Ți-a rămas în cap o melodie dar nu știi cum se numește sau cine o cântă? Cum poți să o identifici pe Iphone sau Android

Ai auzit vreodată o melodie la radio sau într-un loc şi ţi-a rămas în cap? Ți-ai dorit să afli cum se numește sau cine o cântă și nu ai reuşit? Aplicații de recunoscut melodii precum Shazam, sunt folosite în aceste situații, dar se întâmplă uneori ca nici această aplicație să nu îți găsească melodia, fiind și alte zgomote pe fundal. Cum poți să o identifici pe Iphone sau Android?

Cum găsești o melodie necunoscută pe Iphone

Una dintre cele mai ușoare modalități de a identifica o melodie prin intermediul unui dispozitiv iOS este să o cereți ajutorul asistentului vocal Siri. Când auzi melodia trebuie doar să rostești „Hei, Siri. Cum se numește acest cântec?”.

Asistentul virtual va încerca să utilizeze programele partenere pentru a recunoaște melodia și îți va oferi răspunsul. SoundHound a fost una dintre cele mai utilizate aplicații pentru identificarea unei melodii de la înființarea sa în anul 2005. Arhicunoscuta aplicație Shazam a fost lansată înainte de SoundHound și a fost cumpărată de Apple în 2018.

Astfel, integrarea Shazam în asistentul vocal Siri nu mai era o surpriză și folosește această tehnologie pentru a identifica melodiile necunoscute. În cazul în care nu dorești să folosești asistentul virtual Apple, poți utiliza doar aplicația Shazam. Pentru asta, trebuie să o accesezi și să atingi pictograma mare din mijlocul ecranului pentru a începe procesul de ascultare.

Cum identifici o melodie cu ajutorul unui telefon Android

Dispozitivele care rulează Android folosesc o tehnologie similară pentru identificarea melodiilor, iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu ajutorul Google Assistant.

Pentru a face asta, trebuie să deblochezi telefonul și să ții apăsat butonul „Acasă” care se află pe ecranul telefonului. Apoi trebuie să rostești „Ce cântec este acesta?”. Asistentul vocal va încerca să recunoască melodia și să îți ofere răspunsul.

Dacă se găsește un rezultat, poți partaja melodia, poți apăsa pe ecran pentru a viziona pe YouTube videoclipul asociat respectivei piese sau îl poți adăuga la o listă de redare pe YouTube. De asemenea, utilizatorii telefoanelor cu Android mai pot identifica o melodie cu ajutorul funcției Google denumită „Hum To Search”.

Este suficient să deschizi aplicația Google Search. Apoi trebuie să atingi pictograma „Microfon”. Vei avea la dispoziție 10-15 secunde ca să fredonezi, să fluieri sau să cânți melodia la care te gândești. Nu contează că nu ai voce sau că nu îți aduci aminte versurile melodiei.

Melodiile sunt identificate pe baza unor algoritmi de învăţare automată care găsesc posibile potriviri. Prin intermediul algoritmilor, aplicația va identifica mai multe variante şi ți le va afișa. Prima dintre ele va fi piesa care se potrivește cel mai bine cu ceea ce ai fredonat tu.

Algoritmii elimină orice alte detalii, precum instrumentația, timbrul vocii şi tonalitatea. Ceea ce rămâne este amprenta. La fel ca și în cazul telefoanelor cu iOS, smaprtphone-urile cu Android pot avea instalată aplicația Shazam chiar și by default (din fabrică). Este mai ușor de folosit și mai intuitivă, iar o comandă rapidă poate să îți găsească melodia mult mai repede, mai ales dacă prinzi doar sfârșitul ei, până se termină de difuzat la radio.