Home » Tehnologie & Știinta » Unde se află Templul lui Zeus și ce au găsit arheologii aici

Unde se află Templul lui Zeus și ce au găsit arheologii aici

Cojocaru Cristian / 14.10.2021, 10:43
Unde se află Templul lui Zeus și ce au găsit arheologii aici

În Turcia, de câteva decenii, arheologii excavează situl unde se află Templul lui Zeus. Află care este provincia care găzduiește acest loc sacru și ce descoperire au făcut oamenii de știință.

Ce  au descoperit arheologii la Templul lui Zeus

În provincia Aydin din Turcia, arheologii continuă săpăturile în Magnesia, acolo unde se află un templu dedicat Artemisei și cel al lui Zeus. O nouă descoperire a avut loc la poarta de intrare a Templului lui Zeus. Profesorul Gorkem Kokdemir, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Ankara lucrează în continuare în cartierul Ortaklar.

”Lucrez la săpăturile din Magnesia de 23 de ani, din 1998. Excavările erau conduse de profesorul Orhan Bingol, iar când s-a pensionat, Ministerul Culturii și Turismului m-a considerat potrivit pentru această slujbă”, a declarat Kokdemir pentru TRT World.

Profesorul a afirmat că Magnesia a ieșit la suprafață prima dată în timpul Imperiului Otoman, astfel că primele săpături arheologice au avut loc între 1891-1892, fiind efectuate de către germanul Carl Humann. Arheologul german a efectuat mai multe săpături în orașe din regiunea Anatoliei.

”A petrecut doi ani în Magnesia și a dezgropat Templul Zeus, cel pe care l-am redescoperit și noi, în agora. Este important datorită istoriei arhitecturale. Este datat în secolul al III-lea î.e.n., fiind unul dintre cele mai vechi temple din perioada elenistică”, a afirmat arheologul.

Potrivit lul Kokdemir, Humann a mutat aproximativ 10 procente din Templul lui Zeus la Berlin, astfel că ”el a dus multe bunuri la Berlin, cum ar fi sculpturi și inscripții, împreună cu părți ale Templului lui Zeus. Astăzi, în Muzeul Pergamon din Berlin sunt expuse piese din templul lui Zeus, înalte de 5,5-6 metri, acestea fiind completate cu imitații în proporție de 90%. Puteți vedea acest templu când mergeți astăzi la muzeu”.

templul lui zeus
Arheologii continua sapaturile la Templul lui Zeus

Magnesia oferă unul dintre cele mai importante locuri sacre

Templul lui Zeus este unul dintre cele mai importante locuri din Magnesia, pe lângă fapul că ”există spațiul sacru al lui Artemis, mai este și o agora sacră. Templul Zeus se află în agora sacră. Este foarte semnificativ, este al doilea cel mai important cult al Magnesiei”, după cum a mai adăugat profesorul.

În astfel de orașe, oamenii se închină mai multor zeități și nu numai unui singur zeu. Astfel că în Magnesia, prima zeitate este reprezentată de către Artemis, iar Zeus fiind cel de-al doilea. Arheologul Kokdemir a afirmat că echipa sa realizează noi săpături în Templul lui Zeus pentru a descoperi noi informații despre arhitectura acestuia. Acesta a spus că ”a fost sub pământ o sută de ani. A fost văzut doar pe vremea lui Humann și la scurt timp după aceea, a fost îngropat la patru metri adâncime sub pământ”.

Echipa arheologică are în plan restaurarea templului pentru ca acesta să poată fi ulteiror vizita. Kokdemir a explica importanța Magnesiei, afirmând că această așezare a luat ființă în urmă cu 2.400 de ani și totodată a spus că ”cel mai izbitor aspect îl reprezintă templele construite pentru zei și zeițe și festivalurile și jocurile organizate pentru aceste zeități”.

Arheologul a afirmat că Templul lui Artemis este cel mai mare, iar ca mărime este pe locul al patrulea din Anatolia, după Templul zeiței Artemis din Efes, Templul zeului Apollo din Didyma și Templul lui Artemis din Manisa.

”Templul zeiței Artemis din Magnesia a fost construit de un arhitect important la vremea sa, numit Hermogenes. Capodopera sa este Templul Artemis”, a mai spus Kokdemir.