Home » Tehnologie & Știinta » Viață pe Venus? Ce susțin oamenii de știință

Viață pe Venus? Ce susțin oamenii de știință

Cojocaru Cristian / 14.10.2021, 16:40
Viață pe Venus? Ce susțin oamenii de știință

Oamenii de știință au analizat ideea de viață pe Venus. Află ce au descoperit cercetătorii și dacă aceasta ar putea exista pe cea de-a doua planetă de la Soare.

Este posibil să existe viață pe Venus?

În ultimii ani, cercetătorii au ajuns din ce în ce mai mult să-l considere pe Venus, a doua planetă de la Soare, ca pe un potențial sălaș pentru viață. De exemplu, studiile de modelare au sugerat că Venusul antic avea oceane mari și un climat care ar fi putut persista timp de câteva miliarde de ani.

Venus este astăzi un adevărat iad, iar asta pentru că suprafața sa este uscată și suficient de fierbinte pentru a topi plumbul. Dar unii oameni de știință au susținut că viața pe Venus, dacă ar exista vreodată, ar putea persista doar plutind în nori, la aproximativ 50 de kilometri altitudine, unde temperaturile și presiunile sunt similare cu ceea ce ne bucurăm la nivelul mării aici pe Pământ.

La fel ca toate planetele nou-născute, tânăra Venus era extrem de fierbinte, mult prea fierbinte pentru oceane cu apă lichidă. Apa disponibilă a fost practic vaporizată, creând condiții de saună la scară planetară. Lucrarea de modelare anterioară, prietenoasă vieții, a determinat că planeta s-a răcit suficient pentru a găzdui apă lichidă la suprafață, datorită în mare parte norilor, care au ricoșat multă radiație solară înapoi în spațiu.

”Soarele slab” a fost, de asemenea, un factor care a contribuit, astfel că în primele zile ale sistemului solar, steaua noastră era cu doar 70% la fel de luminoasă ca acum. În noul studiu, care a fost publicat în revista Nature, oamenii de știință conduși de Martin Turbet, cercetător postdoctoral la Observatorul Astronomic de la Geneva din Elveția, au simulat clima lui Venus din trecut,  folosind un nou model, venind cu rezultate foarte diferite.

Turbet și echipa sa au descoperit că acele condiții din trecut probabil au limitat norii la partea de noapte a planetei, acolo unde erau inutili cu privire la stabilirea vieții. Nu numai că acești nori au trecut de lumina soarelui, dar au și încălzit planeta Venus printr-un efect de seră, captând tot mai multă căldură. Așadar, Venus nu s-a răcit niciodată suficient încât să cadă ploaia și să se formeze râuri, lacuri și oceane.

”Dacă autorii sunt corecți, Venus a fost întotdeauna un iad”, au scris astronomii James Kasting și Chester Harman, de la Universitatea Penn State și, respectiv, Centrul de Cercetare Ames al NASA, într-o lucrare ”News & Views” însoțitoare în același număr al Nature.

viață pe venus
Oamenii de stiinta au analizat clima antica a planetei Venus

Zonele cu apă lichidă pot fi nelocuibile

Studiul mai aprofundat al suprafeței venusiene ar putea oferi o anumită claritate asupra climei antice a planetei. De exemplu, Kasting și Harman indică ”regiunile foarte deformate” ale planetei cunoscute sub numele de tesele, despre care se crede că sunt similare în compoziție cu rocile continentale de pe Pământ.

”Pe planeta noastră, astfel de roci se formează prin procese metamorfice în care mineralele se schimbă fără a se topi, care apar în prezența apei lichide. În cazul în care straturile se vor dovedi a fi bazaltice, ca fundul mării normal pe Pământ, nu ar fi fost nevoie de apă lichidă pentru a le genera, susținând în continuare ipoteza lui Turbet și a colegilor săi”, au scris Kasting și Harman.

Noua misiune a NASA, VERITAS , care este programată să fie lansată în 2028, va studia teselele de pe orbită, dacă totul merge conform planului. Dar este posibil ca un lander Venus să înțeleagă ferm aceste trăsături interesante, după cum au afirmat Kasting și Harman.  Noul studiu a constatat, de asemenea, că Pământul ar fi luat probabil ruta Venusiană dacă Soarele ar fi fost puțin mai strălucitor cu mult timp în urmă.

”Exoplanetele care orbitează lângă marginea interioară a zonei locuibile convenționale, unde poate exista apă lichidă pe suprafața planetei, s-ar putea să nu fie de fapt locuibile”, au mai scris cei doi.