Home » Tehnologie & Știinta » Vocea lui Albert Einstein, recreată. Cum îți poate răspunde omul de știință la întrebări

Vocea lui Albert Einstein, recreată. Cum îți poate răspunde omul de știință la întrebări

Manolică Anca / 28.04.2021, 09:40
Vocea lui Albert Einstein, recreată. Cum îți poate răspunde omul de știință la întrebări

Dacă te numeri și tu printre cei cărora le-ar fi plăcut să-l întâlnească pe Albert Einstein și ai avea ceva întrebări pentru el, ei bine, află că oamenii de știință s-au gândit la lucrul acesta. Cu ajutorul tehnologiei inteligenței artificiale savantul a fost „reconstituit” în mediul online. Vocea lui Albert Einstein a fost recreată. Iată cum îți poate răspunde la întrebări.

Vocea lui Albert Einstein, recreată

Vești bune pentru admiratorii marelui fizician Albert Einstein. Vocea lui Albert Einstein a fost recreată. De acum, poți vorbi online cu el și îi poți pune ce întrebare vrei. Din dorința de a găsi o soluție interactivă pentru a afla cât mai multe lucruri despre savant și pentru a sărbători 100 de ani de la acordarea premiul Nobel pentru fizică, compania de tehnologie audio Afloritmic și specialiștii în oameni digitali de la UneeQ l-au reconstituit pe Einstein în mediul online, cu ajutorul unui sintetizator media și clonării vocale.

Cele două companii au lucrat la un AI interactiv și capabil de conversație care ar putea furniza părți din înțelepciunea lui venite chiar de la el. Ideea de bază a fost aceea de a se putea răspunde la orice întrebare despre Einstein sau despre viziunile și părerile sale și care să ofere răspunsuri imediate celor care întreabă.

Digital Albert Einstein
Digital Albert Einstein

Vocea lui Einstein, o mare provocare

Și nu este primul proiect de acest fel al UneeQ. Compania a mai creat un om digital care poate răspunde la întrebări, o AI numită Sophie, ce este disponibilă pe site-ul Digital Einstein. Au dorit însă să își testeze formatul digital și pe o figură cunoscută, renumită pentru intelectul ei, pe care oamenii cu siguranță ar fi entuziasmați să o „ia la întrebări” despre știință și tehnologie.

Acum că am aflat că tehnologia deja exista, apare întrebarea: „Cum știm care era vocea lui Einstein”? ‍„Răspunsul este: majoritatea oamenilor nu știu și probabil că nici măcar nu le pasă”, a precizat Aflorithmic într-un comunicat. „Ce le pasă este să-l poată înțelege cu ușurință și să simtă că interacționează cu Einstein”, a mai transmis compania, citată de IFL Science.

În baza înregistrărilor istorice, echipa a concluzionat că avea un accent german gros, un ton înalt și rostea cuvintele cu multă calmitate și prietenie. Nereușind să lucreze direct cu înregistrările vechi pentru că aveau o calitate scăzută, specialiștii nu au putut apela la metoda de clonare a vocii.

Răspunsurile au fost adunate pe baza cercetărilor istorice

Astfel, cercetătorii s-au inspirat din cinematografie și au creat o voce pentru personajul lui Einstein, care a fost „dotat” cu informații adunate din cercetările istorice. A rezultat un Einstein care vorbește limba engleză, cu accent german, pe care îl poți vedea în video de mai jos:

Un ultim obstacol a fost timpul de răspuns al „vocii lui Einstein”. Trebuie să pară că vorbești cu o persoană reală, astfel că timpul de răspuns a fost micșorat de la 12 secunde la mai puțin de trei.

„Face educația mai captivantă și mai cuprinzătoare și arată într-adevăr ce poate face un AI conversațional, depășind cu mult chatbotii sau serviciile pentru clienți”, a mai precizat Aflorithmic.

Acum, că vocea lui Albert Einstein a fost recreată, dacă vrei oricând să îl întrebi ceva, o poți face AICI.