Home » Când, unde, cum » 7 greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate. Ce e interzis să adaugi în mașina de spălat pentru a nu le decolora

7 greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate. Ce e interzis să adaugi în mașina de spălat pentru a nu le decolora

Manolică Anca / 18.06.2021, 11:24
7 greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate. Ce e interzis să adaugi în mașina de spălat pentru a nu le decolora

De multe ori, obiectele vestimentare colorate atrag mai tare atenția și evidențiază ținuta indiferent de contextul în care sunt purtate. Însa, cu timpul, în urma spălărilor repetate sau a modului greșit de întreținere a țesăturii, hainele își pot pierde din intensitatea culorii și vor tinde să aibă un aspect învechit și inestetic. Iată câteva greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate.

Greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate

Hainele colorate nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei care ține la imaginea ei. Și pentru a te putea bucura cât mai mult timp de acestea, este important să știi cum să ai grijă de ele, cum să le speli, pentru a le proteja culoarea și țesătura cât mai mult timp. Iată câteva greșeli banale pe care să le eviți atunci când speli haine colorate:

  • Ține cont de culorile hainelor

Regula de bază, pe care toată lumea ar trebui să o știe, spune că este bine ca hainele colorate să se spele în funcție de culorile lor. De exemplu, poți spăla hainele negre, albastre, maro și gri împreună, însă nu adăuga niciodată printre ele haine mov, portocalii sau roșii. Ține cont de gama culorilor și nu le amesteca.

  • Greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate. Nu încăra excesiv mașina de spălat

Supraîncărcată, mașina de spălat nu va funcționa niciodată în patametri optimi. Asta pentru că, distribuirea detergentului printre haine nu va avea loc uniform, iar procesul de clătire nu se va face așa cum ar trebui. Astfel, riști te trezești că hainele au urme albe de detergent.În plus, riscul transferului pigmenților de culoare este mai mare atunci când între haine nu există deloc spațiu liber.

  • Folosește detergent special pentru haine colorate

Chiar dacă tu nu folosești clor sau alți înălbitori atunci când speli rufele, trebuie să știi că majoritatea detergenților din comerț conțin substanțe care le albesc, pentru a scoate petele și pentru a fi mai eficienți. Așadar, citește cu atenție eticheta detergentului tău obișnuit și, dacă vei regăsi termeni precum hidrogen peroxid, perborat de sodiu sau clor, atunci ei sunt de vină. Din această cauză, tricourile și pantalonii tăi sunt tot mai decolorați de la o spălare la alta.

Detergenții speciali pentru haine colorate vin cu o cantitate mai redusă de înălbitori în comparație cu cei pentru rufele albe, așa că ar fi mai indicat să îi folosești pe aceștia. În plus, mai indicat ar fi ca detergentul să fie în formă lichidă, pentru a folosi cât mai puțin la spălat. De asemenea, poți opta și pentru detergenții ecologici, care au un mod de acționare mai blând decât cei clasici, protejând culoarea și țesătura hainelor.

Ține cont de culorile hainelor atunci când le speli la mașină
Ține cont de culorile hainelor atunci când le speli la mașină
  • Greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate. Folosești prea mult detergent

Atenție, nu adăuga niciodată mai mult detergent decât este necesar, pentru că ei sunt oricum suficient de concentrați pentru a spăla și degresa bine orice tip de material. Nu vei face decât să agresezi țesătura.

  • Nu întorci hainele pe dos

Chiar dacă folosești un detergent special pentru hainele colorate, el este tot detergent, deci va acționa asupra țesăturii și a culorii. Le poți proteja întorcându-le pe dos înainte de a le băga la mașina de spălat, astfel încât să reduci efectele acțiunii detergentului asupra intensității nuanțelor.

Blugii, în mod special, este bine să îi speli pe dos. De asemenea, și puloverele, indiferent de materialul din care sunt făcute. Întoarce hainele pe jos și atunci când le usuci la soare, pentru că soarele decolorează. Dacă ai posibilitatea, usucă-le la umbră.

  • Atenție la temperatură!

Etichetele de pe haine îți spun, prin simboluri specifice, toate condițile condițiile de spălare ale respectivului obiect vestimentar. Însă, având în vedere că detergenții de astăzi degresează și curăță foarte bine și în apă rece, ei bine, nu este nevoie să speli hainele colorate la o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius. Dacă sunt pătate de ulei sau grăsimi, tratează petele separat și apoi spală hainele la mașină.

  • Greșeli banale pe care să le eviți când speli haine colorate. Nu folosești servețelele antitransfer de culoare

Când pui la mașina de spălat mai multe haine colorate, există riscul de a se transfera culorile între ele. Poți evita o astfel de întâmplare utilizând șervetele speciale antitransfer, care nu permite pigmenților de culoare să migreze între haine. Nu trebuie decât să le pui în partea de jos a cuvei mașinii de spălat și te vor ajuta să menții culoarea hainelor pentru mai mult timp.