Home » Utile » 7 situații pe care le poți întâmpina cu centrala termică iarna. Cum se pot rezolva aceste probleme

7 situații pe care le poți întâmpina cu centrala termică iarna. Cum se pot rezolva aceste probleme

Voicu Costin / 17.01.2022, 12:36
7 situații pe care le poți întâmpina cu centrala termică iarna. Cum se pot rezolva aceste probleme

Centrala termică ne asigură confortul de care avem nevoie în zilele friguroase. O soluție mult mai economică, centrala termică reprezintă alegerea tuturor oamenilor care au posibilitatea de a utiliza serviciul oferit de un distribuitor de gaze local. Majorarea prețului gigacaloriei i-a motivat pe mulți să achiziționeze o centrală termică. Dar, ca și un lucru electronic, aceasta poate avea probleme din când în când. Ce situații poți întâmpina și cum pot fi rezolvate aflăm imediat!

Cum să previi apariția defecțiunilor la centrala termică

Defecțiuni majore sau minore pot apărea chiar în timpul iernii când folosim constant o centrală termică. Fie că ne dorim să avem o temperatura constantă în casă sau să facem băi fierbinți în zilele geroase, trebuie să fiți atenți la modul de utilizare a centralei și condițiile de funcționare optimă. Uneori este posibil să întâmpinați probleme, de aceea, specialiștii vin cu sfaturi utile!

Verificarea periodică a centralei termice, dar și a instalației termice din casa ta pot preveni unele defecțiuni nedorite. Un alt sfat venit de la specialiști este ca temperatura apei menajere să nu fie exagerat de mare.

Aerisirea caloriferelor, dar și instalarea unui termostat, pentru că acesta va asigura o temperatură constantă în casa ta, te pot ajuta să previi o problema tehnică, dar și utilă pentru tine. Un consum optim de căldură poate să te ajute financiar!

Utilizează un generator electric sau un sistem UPS pentru a te asigura că centrală nu se va opri. Mai mult, este indicat să folosești și sisteme de regularizare a tensiunii electrice.

Cum să rezolvi cele mai frecvente probleme la o centrală termică pe gaz

Când centrala termică nu pornește

Primul lucru pe care puteți să îl faceți este să verificați dacă centrala este alimentată la o sursă de electricitate. Dacă priza nu funcționează încercați să folosiți altă priză, poate aceea este defectă. Apoi verificați dacă este presiune la gaze. Puteți verifica și prin intermediul aragazului.

Flacăra centralei termice nu se aprinde

Presiunea mică a gazelor sau prezența unor bule de aer în conducte pot face ca aprinderea centralei termice să nu aibă loc. O centrală termică funcționează corect cu o presiune între 1.5 și 2 bari.

Scurgeri de apă

Dacă găsiți apă în jurul centralei, cel mai probabil aceasta are scurgeri de apă și trebuie remediată problema cât mai rapid. Consumul mărit de electricitate și de gaze se datorează acestei probleme, deoarece apa care se pierde trebuie să fie compensată. Pot fi defecțiuni la o garnitură sau la pompa de presiune, dar un specialist vă poate da verdictul și vă poate ajuta cu reparațiile necesare.

Centrala se oprește

Dacă centrala pornește și după puțin timp se oprește, atunci puteți avea probleme cu termostatul. El trebuie verificat și identificat problema. Poate fi înlocuit cu unul nou, iar prețul nu este foarte ridicat.

Termostatul nu mai are baterii

Verificați bateriile termostatului. Este posibil ca aceasta să se consume, iar centrala să nu pornească sau să funcționeze incorect.

Centrala scoate zgomote puternice

Aceasta poate fi una dintre cele mai grave probleme pe care puteți să o aveți cu centrala.  În cazul în care scoate zgomote puternice, atunci când aprinzătorul se declanșează este posibil să aveți probleme la colmatarea schimbătorului de căldură, presiune necorespunzătoare sau pătrunderea aerului în instalație. Chemați cât mai urgent un specialist pentru a identifica problema și a o remedia!

Caloriferele nu se încălzesc suficient de bine

Caloriferele se aerisesc fie când centrala nu mai este folosită pentru a încălzi casa, ori când se apropie sezonul rece, înainte să începem să o folosim. Faceți acest lucru deschizând valva de aerisire a fiecărui calorifer. Nu uita că centrala trebuie să fie oprită în acest timp!