Home » Utile » 8 lucruri pe care românii e bine să le știe despre concediile medicale, în caz de izolare și carantină

8 lucruri pe care românii e bine să le știe despre concediile medicale, în caz de izolare și carantină

Voicu Costin / 16.02.2022, 18:15
8 lucruri pe care românii e bine să le știe despre concediile medicale, în caz de izolare și carantină

Condițiile în care se acordă concediile medicale de izolare și carantină se schimbă în funcție de modul în care se desfășoară criza pandemică din acest moment. Valul 5, cum numesc medicii criza sanitară actuală, a reușit să aducă probleme sistemului de sănătate și DSP-ului, instituția care pune la dispoziție oamenilor informații legate de modul în care angajații pot beneficia de concediu medical. Ce lucruri trebuie să ştim în acest moment?

Concediile medicale de izolare și carantină. Cum se acordă?

Medicii de familie, pacienții și angajații români încă nu au informații clare privind concediile medicale de izolare sau de carantină. Cum pot beneficia de concediu și în ce condiții? Ministerul Sănătății a reușit să lămurească și aceste confuzii care au tot avut loc în România, în contextual actual al pandemiei.

  1. Chiar dacă este mai greu de comunicat cu angajații DSP (Direcția de Sănătate Publică), din cauza numărului de cazuri de infectari cu noul Coronavirus, ei eliberează deciziile pentru izolare și fișele de izolare sau carantină. În baza lor se va acorda concediul medical.
  2. Medicul de familie vă poate acorda adeverințele de concediu medical pentru carantină. Durata de carantină va fi stabilită de cei de la DSP. În momentul de față, cei suspectați de COVID-19 vor trebui să stea în carantină 5 zile. Este cazul persoanelor fără certificat verde care se întorc din străinătate, precum și contacților direcți ai unor bolnavi confirmați oficial.
  3. Concediul medical de izolare se vor acorda persoanelor confirmate pozitiv, care vor apărea în baza de date a DSP, în funcție de locația în care stau izolați: acasă sau la spital. Pentru persoanele aflate în spital, concediul medical se eliberează de medicul curant, atât pe perioada internării, cât și a externării, după caz. Cei aflați în izolare la domiciliu primesc concediu medical de la medicul de familie.

Pentru ce perioadă se acordă concediul medical

  1. Dacă medicul din spital nu ți-a eliberat concediu medical la externare și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de această, atunci medical de familie vă poate ajuta. Certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeași afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei în cauză. Prin sistemul de telemedicină sau prin consultații medicale de la distanță, până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, românii vor beneficia de concediu medical, declara Ministerul Sănătății.
  2. Concediul medical de izolare se acordă în funcție de situaţia individului, dacă este vaccinat sau nu. Astfel, pentru persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimile 90 de zile se vor acorda 7 zile de concediu. Pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală se vor acorda 5 zile de concediu. Dacă starea de sănătate a pacientului nu se schimbă în bine, medicul de familie acordă, mai departe, concediul medical pentru incapacitatea temporară de muncă.
  3. Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicația Corona Forms.
  4. Concediile se acordă doar după terminarea perioadei de izolare sau carantină, nu mai devreme. Salariații vor depune certificatul la angajator după ce îl obțin de la medic. Perioada maximă în care poate fi eliberat este de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină sau izolare.
  5. Indemnizația pentru ambele tipuri de concedii medicale este de 100% din veniturile salariale brute.