Home » Când, unde, cum » Admitere avocatură 2022. Când au loc înscrierile, care este taxa de examen și unde se achită

Admitere avocatură 2022. Când au loc înscrierile, care este taxa de examen și unde se achită

Alexandru Cazacu / 14.01.2022, 09:54
Admitere avocatură 2022. Când au loc înscrierile, care este taxa de examen și unde se achită

După cum se arată într-o hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, în luna aprilie a acestui an va avea loc, în cadrul unei sesiuni speciale, examenul de primire în profesia de avocat. Când vor avea loc înscrierile pentru examenul de admitere în avocatură 2022 și care este taxa, puteți afla în continuarea acestui articol.

Admitere avocatură 2022. Când se fac înscrierile

Candidații își pot depune cererile de înscriere la examen în perioada 14 februarie – 11 martie. Acestea se depun la baroul unde candidatul își va desfășura activitatea, dacă va fi declarat admis. După data de 18 martie, barourile vor comunica rezultatul verificărilor asupra dosarelor de înscriere.

Examenul de admitere în avocatură 2022 se va susține pe data de 3 aprilie, în Capitală (cu prezența fizică) la Complexul expozițional Romexpo. În cazul în care nu va fi posibilă organizarea cu prezență fizică, examenul nu se va mai susține, conform hotărârii UNBR.

Care este taxa de examen pentru admitere în avocatură 2022

Atât cererile, cât și restul documentelor necesare se vor transmite către barouri în format electronic pe platforma ifep.ro. La data cererii de înscriere pe tabloul avocaților, candidații care au luat examenul trebuie să depună la barou documentele transmise (în original). De asemenea, candidații declarați admiși la examenul din acest an vor fi înmatriculați în anul I de formare inițială a INPPA începând din 2023.

În ceea ce privește taxa de examen, aceasta se achită în contul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și este în valoare de 1.400 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Admitere avocatură 2022. Când au loc înscrierile, care este taxa de examen
Admitere avocatură 2022. Când vor avea loc înscrierile, care este taxa de examen și unde se achită

Documente necesare pentru înscrierea la examenul de admitere în profesia de avocat

Pentru dobândirea titlului de avocat stagiar, candidații trebuie să depună pe lângă cererea de înscriere și următoarele documente:

  • certificatul de naștere, în copie certificata pentru conformitate;
  • actul de identitate, în copie certificata pentru conformitate;
  • diploma de licență în copie legalizată. În cazul în care diploma de licență s-a obținut după anul 1995, se va depune și copia legalizată a foii matricole eliberată de facultatea absolvită;
  • dovada de plată a taxei de înscriere la examen, în original;
  • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
  • certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând și o evaluare psihiatrica*;
  • certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care să ateste cauzele încetării calității de avocat ori, dacă este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie (nu este necesar celor care nu au promovat sesiunile anterioare).

Pe de altă parte, pentru dobândirea titlului de avocat definitiv, la cererea de înscriere, pe lângă documentele enumerate mai sus, candidații trebuie să anexeze și dovada promovării, în condițiile Regulamentului de examen, a examenului de definitivare în funcția juridică îndeplinită anterior.

După cum am menționat anterior, dacă din cauza unor dispoziții ale autorităților cu privire la protecția sănătății populației, organizarea examenului cu prezență fizică nu va fi posibilă, examenul nu se va mai desfășura, însă va fi reprogramat pentru o dată ulterioară.