Home » Când, unde, cum » Aparatul din locuință care consumă cea mai multă energie electrică. Mulți nu-și dau seama că aceste obiecte le încarcă factura la curent

Aparatul din locuință care consumă cea mai multă energie electrică. Mulți nu-și dau seama că aceste obiecte le încarcă factura la curent

Alexandru Cazacu / 04.01.2022, 11:00
Aparatul din locuință care consumă cea mai multă energie electrică. Mulți nu-și dau seama că aceste obiecte le încarcă factura la curent

În ultima vreme, mulți dintre români își fac griji din cauza prețurilor tot mai mari la facturile energiei electrice și se gândesc cum să facă să mai reducă din consum. Dacă și tu te afli printre aceștia, în continuarea acestui articol vei afla ce electrocasnice consumă foarte multă energie electrică. Haideți să vedem care este aparatul electrocasnic care consumă cel mai mult curent electric.

Aparatul din locuință care consumă cea mai multă energie electrică

Deși multe persoane le folosesc zilnic, puțini știu că aceste obiecte încarcă factura la energie electrică. În caz că nu știați deja acest lucru, chiar și becurile din locuința noastră își pun amprenta asupra facturii. În ultimii ani, pentru a ne veni în ajutor, UE le-a impus producătorilor să atribuie produselor pe care le fabrică o etichetă energetică, de unde putem afla cât sunt de eficiente, raportate la preț-consum.

Conform specialiștilor, becurile cu led sunt cele mai eficiente. Chiar dacă prețul lor este puțin mai ridicat, durata lor de viață este de peste 30 de ori mai mare decât a becurilor normale. Ba chiar mai mult de atât, investiția este una bună mai ales că au un consum de energie foarte redus.

De exemplu, un bec normal ajunge să consume 100 de wați, pe când un bec cu led consumă între 3 și 20 W, iar pentru o luminozitate mai mare este de ajuns un bec cu lumină rece, nu neapărat unul care consumă mai multă energie electrică.

„O nuanță caldă, 2700 de kelvin, Este potrivită în zonele unde te odihnești, mai simplu, în zonele unde stai să citești, să dormi, să te liniștești. Și varianta de lumină neutră, care este mai puternică. Asta în zona de lucru, dacă vrei să gătești, dacă vrei să stai cu prietenii”, spune un electrician, potrivit sursei citate, potrivit stirileprotv.ro.

Aparatul care consumă cea mai multă energie electrică
Aparatul din locuință cu cel mai mare consum de energie electrică

Cei mai mari consumatori de energie electrică

Potrivit experților, cei mai mari consumatori de energie electrică dintr-o locuință sunt plita și cuptorul electric, cănile pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine. Mai curios este faptul că, deși nu sunt obiecte foarte mari, uscătorul de par, placa și ondulatorul vor face ca factura la curent să crească considerabil.

Mai exact, o placă de par consumă cam cât 15 becuri normale și aproximativ 300 de becuri cu led. În concluzie, 1 minut de utilizare a plăcii de păr este echivalentul a opt ore de funcționare a unui bec cu led.

De asemenea, este recomandat să acordăm o atenție sporită și la folosirea aparatelor de aer condiționat, deoarece și acestea pot avea un consum ridicat de energie electrică. Concret, vara când este foarte cald, în loc să setăm o temperatură foarte joasă (16 – 17 grade Celsius), ar fi mai indicat să setăm aparatul la 23 – 24 de grade. Astfel consumul de curent electric va scădea cu până la 10%.

Chiar și mașina de spălat sau frigiderul vor încărca factura la energie dacă nu sunt alese cu grijă. Cu toate acestea, tehnologia ne poate ajuta să reducem consumul. Așadar, este recomandat să alegem aparatele electrocasnice după ce am verificat eticheta energetică.