Home » Utile » Atenționare de călătorie de la MAE. Ce trebuie să știe românii care merg în Spania și Portugalia

Atenționare de călătorie de la MAE. Ce trebuie să știe românii care merg în Spania și Portugalia

Alexandru Cazacu / 12.07.2022, 12:33
Atenționare de călătorie de la MAE. Ce trebuie să știe românii care merg în Spania și Portugalia

Pe data de 11 iulie, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cetățenii români care călătoresc în Spania și Portugalia. Potrivit reprezentanților MAE, se prelungește greva însoțitorilor de zbor ai operatorului aerian Ryanair. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că Portugalia se află sub o atenționare de caniculă și incendii de vegetație.

Atenționare de călătorie de la MAE pentru românii care merg în Spania și Portugalia

Conform Ministerului Afacerilor Externe, cetățenii români care doresc să călătorească cu avionul înspre și dinspre Spania trebuie să știe mai multe organizații sindicale au anunțat prelungirea grevei însoțitorilor de zbor a companiei aeriene Ryanair, în perioadele 12 – 15, 18 – 21, 25 – 28 iulie 2022, pe toate intervalele orare și la toate cele 10 aeroporturi.

Mai exact, este vorba despre aeroporturile din Madrid, Malaga, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma de Mallorca, Valencia, Girona, Santiago de Compostela și Ibiza. Așadar, în perioadele menționate pot exista blocaje majore în programul curselor aeriene a acestei companii.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze din timp la situația zborurilor contractate, consultând site-urile de specialitate și oficiale sau contactând direct operatorul aerian, pentru prevenirea unor situații neplăcute pe durata călătoriei în afara hotarelor țării.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot apela numărul de telefon al Consulatului General al României la Madrid: +34917344004. Apelul va fi redirecționat către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluat de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Atenționare de călătorie de la MAE. Ce trebuie să știe românii care merg în Spania și Portugalia
Atenționare de călătorie de la MAE. Ce trebuie să știe românii care merg în Spania și Portugalia

Caniculă și incendii de vegetație în Portugalia

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români care doresc să călătorească în Portugalia că autoritățile acestei țări au emis o avertizare meteo cu primire la temperaturi extreme, mai ales în zona continentală a Portugaliei, cu valori cuprinse între 42 și 45 de grade Celsius, în intervalul 12 – 14 iulie. Conform autorităților, din cauza valului de căldură pot apărea și incendii de vegetație.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot apela numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona:

  • +351.213.968.812
  • +351.213.979.982
  • +351.213.966.463
  • +351.213.960.866.

De asemenea, apelurile către ultimele două numere vor redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. În plus, românii care se confruntă cu o situație dificilă, specială și urgentă, au la dispoziție numărul misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351.927.411.628.

Grevă a însoțitorilor de zbor a companiei aeriene EasyJet

În urmă cu câteva zile, MAE a emis o avertizare și pentru românii care doresc să spre țară sau tranzitează pe cale aeriană Spania. Mai multe organizații sindicale au anunțat o grevă a însoțitorilor de zbor a operatorului EasyJet. Conform autorităților, greva va fi între 1-2, 15-17 și 29-31 iulie, pe toate intervalele orare, la cele 3 baze din Barcelona, Palma de Mallorca și Malaga.

În concluzie, pot exista și blocaje ale curselor pe calea aerului operate de compania EasyJet. Așadar, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la situația zborurilor operate de această companie, de pe site-urile oficiale sau contactând operatorul.