Home » Utile » Care este, de fapt, diferența între bumbacul clasic și cel organic

Care este, de fapt, diferența între bumbacul clasic și cel organic

Alexandru Cazacu / 07.06.2021, 16:19
Care este, de fapt, diferența între bumbacul clasic și cel organic

Este cunoscut deja faptul că bumbacul este cea mai des utilizată fibră naturală pentru producția textilă. Atunci când cumpărăm haine, mulți dintre noi alegem calitatea superioară a bumbacului. Cu toate acestea, există și o alternativă pentru bumbacul convențional. Mai exact, este vorba despre bumbacul organic. Află mai departe care este diferența dintre bumbacul clasic și cel organic.

Care este diferența dintre bumbacul clasic și cel organic

După cum spuneam, bumbacul organic este o alternativă foarte bună a bumbacului clasic, iar mulți dintre creatorii de îmbrăcăminte folosesc acest material. Bumbacul organic este important atât pentru calitatea hainelor, dar și pentru mediul înconjurător. Haideți totuși să vedem care sunt diferențele dintre cele două tipuri de bumbac.

Diferențele dintre bumbacul clasic și bumbacul organic le constituie de cele mai multe ori etapele de cultivare, îngrijire și recoltare a plantelor, deoarece în aceste cazuri se presupune că produsele folosite pentru a grăbi procesele, în cazul bumbacului convențional, nu sunt în totalitate conform cu normele OMS.

Pe de altă parte, bumbacul organic este un produs natural, iar produsele confecționate din acesta prezintă un confort rezistență sporită. Acesta fiind si principalul motiv pentru care designerii vestimentari și-au îndreptat atenția către acest material, în ultimii ani. Se pare că bumbacul organic este mult mai ușor de integrat în colecțiile acestora și este de asemenea eco-friendly pentru mediul înconjurător.

Bumbacul organic este antialergic

Multe persoane sunt alergice chiar și la tipul de fibre din care sunt confecționate unele haine. Tocmai din acest motiv este recomandat să poarte articole vestimentare confecționate din bumbac organic, din fibre naturale, netratate chimic.

De asemenea, pielea copiilor este mai sensibilă, așadar mai predispusă la apariția iritațiilor sau a reacțiilor alergice. Așadar, este recomandat ca cei mici să poarte haine din bumbac organic, care sunt total inofensive din acest punct de vedere.

Care este diferența dintre bumbacul clasic și cel organic
Care este diferența dintre bumbacul clasic și cel organic

La cultivarea și îngrijirea bumbacului organic nu se folosesc substanțe chimice

Potrivit normelor OMS, atât la cultivarea, dar și la îngrijirea plantelor din care se va produce bumbacul organic nu se folosesc erbicide sau insecticide. Tocmai de aceea, bumbacul organic a câștigat mai mult teren în fața celui convențional.

Totodată, plantele nu sunt grăbite, iar procesul de fertilizare se face natural. De asemenea, creșterea plantelor este lentă, iar în timpul culegerii se utilizează doar mijloace complet naturale, precum și în cazul prelucrării bumbacului.

Pe de altă parte, în cazul bumbacului convențional, la procesul de producție sunt folosite pesticide și fertilizatori sintetici. Astfel, toate aceste substanțe chimice periculoase și foarte toxice, afectează mult atât mediul înconjurător, dar și oamenii, deoarece pielea noastră absoarbe aceste substanțe chimice toxice găsite în produsele textile

Bumbacul organic este mai rezistent

Se pare că din cauza substanțelor chimice folosite la tratarea și prelucrarea bumbacului convențional, hainele sunt mai puțin rezistente. Aceste substanțe nu fac nimic altceva decât să slăbească rezistența plante, în consecință și a materialului.

Pe de altă parte, oamenii de știință au dovedit că bumbacul organic este mult mai durabil și mai rezistent decât cel convențional. Asta datorită fibrelor care nu sunt afectate de agenții chimici. De asemenea, bumbacul organic este mai puțin elastic, iar acest lucru face ca produsele confecționate din acesta să nu se lărgească sau să se rupă foarte ușor.