Home » Când, unde, cum » Care este moneda Ucrainei, ce simbol are și ce valoare are în bani românești

Care este moneda Ucrainei, ce simbol are și ce valoare are în bani românești

Alexandru Cazacu / 02.03.2022, 10:10
Care este moneda Ucrainei, ce simbol are și ce valoare are în bani românești

Începând din septembrie 1996, grivna sau hrivna este moneda națională a Ucrainei. Aceasta este subdivizată în 100 copeici și este denumită după o măsură de greutate folosită în Rusia medievală. Află în continuarea acestui articol, ce simbol are și ce valoare are în bani românești grivna, dar și alte detalii importante despre moneda Ucrainei.

Ce simbol și ce valoare are moneda Ucrainei în bani românești

În ceea ce privește simbolul grivnei, acesta derivă de la o literă ucraineană (г) pronunțată „He”, în forma cursivă cu linie dublă orizontală (₴). Semnul respectiv a fost codificat ca „U+20B4” în Unicode și lansat în anul 2005. În prezent este acceptat de majoritatea sistemelor. Astăzi, în circulație se află un număr de 10 bancnote ucrainene (1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 și 1.000 de grivne) și trei monede.

În 2014, grivna sau hrivna a ajuns la un nivel foarte scăzut, în urma tensiunilor politice interne, când rezervele Băncii Centrale au început să scadă. Din cauza instabilității politice și financiare, dar și a lipsei de rezerve a Băncii din Ucraina, susținerea monedei devine imposibilă.

În plus, investitorii din Ucraina folosesc din ce în ce mai mult monede străine, împiedicând evoluția monedei ucrainene. Așadar, la sfârșitul lui februarie 2014, grivna se prăbușește și nici în ziua de azi nu și-a revenit. Ba chiar mai mult de atât, după izbucnirea războiului, grivna trece printr-o criză mult mai accentuată. Astfel că, pe 1 martie 2022, 1 hrivnă ajungea la 0,1467 lei românești, potrivit cursului raportat de BNR.

Istoria hrivnei ucrainene

În anul 1917, după ce Republica Națională Ucraineană și-a proclamat independența, karbovanețul a fost ales drept unitate monetară națională în Ucraina. Așadar, în decembrie 1917 a fost emisă și o primă bancnotă care valora 100 de karbovaneți și pe care era printat chipul artistului ucrainean Heorhii I. Narbut.

La 1 martie 1918, printr-o lege emisă de Parlamentul ucrainean, hrivna a fost introdusă în circulație. Aceasta avea o paritate de 1/2 karbovaneț. După câțiva ani, bolșevicii au ajuns la putere la Kiev, urmând o perioadă în care karbovaneții bolșevici au fost puși în circulație.

Ei bine, situația avea să schimbe din nou în 1922, când Republica Sovietică Socialistă Ucraineană a aderat la Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste și rubla sovietică a fost pusă în circulație. Cu toate acestea, nici rublele nu au fost folosite prea mult timp. În timpul ocupației germane a fost stabilit un nou tip de karbovaneț. Acesta a fost utilizat până în 1991, când Ucraina a aderat la Comunitatea Statelor Independente.

Care este moneda Ucrainei
Care este moneda Ucrainei. Ce valoare are în lei

Cum a apărut grivna/hrivna, moneda Ucrainei

În luna august a anului 1996 a fost publicat un decret prezidențial cu privire la reforma monetară, iar acesta stabilea tranziția de la karbovaneț la grivnă. La vremea respectivă paritatea era de 100.000 de karbovaneți la grivnă/hrivnă. Așadar, această a devenit unica monedă a Ucrainei.

Introducerea acestei monede a fost secretă și, după cum spuneam, a fost ordonată printr-un decret prezidențial în 1996. Deși ambele monede au fost folosite în perioada de tranziție, băncile și comercianții erau fost instruiți să emită doar hrivne. În primele zile, mai bine de 95% din karbovaneți au fost scoși din circulație.