Home » Utile » Cât se țin de fapt la scurs vinetele după coacere. Secretul nebănuit al celei mai bune salate de vinete

Cât se țin de fapt la scurs vinetele după coacere. Secretul nebănuit al celei mai bune salate de vinete

Manolică Anca / 29.09.2021, 17:27
Cât se țin de fapt la scurs vinetele după coacere. Secretul nebănuit al celei mai bune salate de vinete

Fie că le faci salată, fie că le folosești în prepararea zacuștei, fie că le pui la congelator pentru a le consuma peste ceva timp, vinetele trebuie mai întâi coapte și apoi curățate de coajă. salata de

Cât se țin la scurs vinetele după coacere

Vinetele coapte sunt printre preparatele preferate ale românilor. Salata de vinete se regăsește deseori pe platoul tradițional românesc alături de diverse cărnuri afumate și brânzeturi, dar și alte legume specifice anotimpului în care se servește.

Însă, partea mai puțin iubită este atunci când trebuie curățate de coajă. Chiar și așa, există o mulțime de trucuri care te scapă și de această grijă. Important este să le alegi din prima pe cele mai bune. Acestea trebuie să fie mari, dar destul de ușoare, frumoase, ferme, cu coajă neagră și lucioasă. Dacă nu acorzi atenție acestor detalii și cumperi vinete crude, tari, grele, după coacere, acestea vor deveni foarte amare.

Odată coapte, acestea trebuie scoase pe tăvi și puse în așa fel încât să stea înclinate, pentru a se scurge o mare parte din sucul acestora. Pot foarte bine să fie puse și pe un tocător în plan înclinat sau într-o sită, pentru a nu fi ținute prea mult în zeamă proprie. În privința întrebării cât se țin la scurs vinetele după coacere, ei bine, acestea ar trebui ținute cel puțin o oră, două. Ideal ar fi să stea o noapte întreagă la scurs.

Cum faci cea mai bună salată de vinete

În rândurile de mai jos venim cu rețeta delicioasă de salată de vinere a regretatului gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Iată ce ingrediente să folosești și la ce trucuri să apelezi pentru un gust deosebit.

Ingrediente

  • un kg de vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
  • un pahar de untdelemn
  • o ceapă roşie
  • o lingură de oţet mere
  • două roşii coapte
  • sare, piper, după preferințe
Salată de vinete
Salată de vinete

Mod de preparare  

Pentru început, se pun vinetele la copt pe flacără deschisă, pe aragaz sau la cuptor. Important este să fie înțepate de câteva ori pe toate părțile pentru a nu pocni. Un alt aspect important este ca acestea să se coacă la flacăra mai mare, la foc mare, altfel ele vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior. Pentru a testa dacă sunt gata, vinetele se presează cu mâna. Dacă sunt moi pe toate laturile, ca și cum ar fi desumflate, atunci sunt perfecte.

Odată coapte, ele trebuie imediat acoperite ermetic, într-un vas termorezistent, în așa fel încât condensul format în interior să acționeze asupra legumelor și să înmoaie coaja. Așa, se vor curăța foarte rapid. După curățare, acestea se trec prin jetul de apă și se lasă la scurs pe un tocător de lemn așezat în poziție înclinată.

Ulterior, se toacă vinetele cu un instrument din lemn pentru a se nu oxida și se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se întăresc și se fac spumoase. Mai apoi, se amestecă cu ceapa și oțetul. Sigur, unii preferă să înlocuiască ceapa cu usturoi sau doar cu maionează ori să le consume simple, pentru a simți chiar mai bine aroma lor. La final, salata de vinete se ornează cu felii de roşii.

„Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi”, a mai dezvăluit gastronomul în cartea sa de bucate.

Spor în bucătărie și poftă bună!