Home » Utile » Cât timp poți ține legumele la congelator fără să se degradeze

Cât timp poți ține legumele la congelator fără să se degradeze

Alexandru Cazacu / 02.05.2021, 18:00
Cât timp poți ține legumele la congelator fără să se degradeze

Potrivit experților, legumele congelate pot sta la fel de bine în congelator fără să se degradeze, păstrându-și vitaminele și nutrienții. Mai departe poți afla cât timp poți ține legumele la congelator fără ca acestea să își piardă gustul sau calitățile nutritive.

Cât timp poți ține legumele la congelator

Dacă pui alimente la temperaturi foarte joase, cum ar fi cele din congelator, bacteriile nu se pot dezvolta pe acestea. Se pare că dintre toate alimentele, legumele și fructele pot sta cel mai mult în congelator. Dacă sunt depozitate bine, unele legumele pot fi congelate chiar și pentru o perioadă de 12 luni, iar dintre acestea, mazărea, varza de Bruxelles și fasolea verde se păstrează cel mai bine.

Dacă legumele sunt congelate imediat după recoltare, acestea vor fi la fel de gustoase și sănătoase ca atunci când erau proaspete. Mai departe îți vom prezenta o metodă foarte ușoară care distruge bacteriile și se congelează legumele fără să-și piardă gustul și calitățile nutritive.

Majoritatea legumelor care se congelează, trebuie să fie curățate, spălate cu apă rece și scufundate timp de 2 secunde într-o oală cu apă clocotită, iar apoi într-un vas cu apă rece plină cu gheață. Din ce cauză facem acest lucru? Ei bine, apa clocotită va distruge bacteriile de pe coaja legumelor și le putem congela fără riscuri.

Este important să menționăm că multe legume sunt adesea stropite cu diferite substanțe, iar altele pot avea bacterii și mucegaiuri din depozitele în care sunt depozitate înainte de vânzare.

Cât timp se țin legumele la congelator fără să se degradeze
Cât timp se țin legumele la congelator fără să se degradeze

Ce legume putem ține la congelator pentru o perioadă mai lungă

Printre legumele care pot fi păstrate mult timp la congelator se numără și boabele de fasole, boabele de mazăre, asparagus, păstăile de mazăre și fasole, boabele de porumb sau rădăcinoasele. Acestea din urmă se curăță de coajă și se taie cubulețe sau felii, se spală cu apă rece și se scufundă în apă clocotită, apoi în apă rece. De asemenea, le puteți pune la congelat în pungi mici speciale pentru acest lucru.

Chiar și legumele mai delicate se pot ține la congelator

Chiar dacă sunt mai moi, aceste legume pot fi și ele păstrate în congelator. Mai exact, roșiile, castraveții, ardeii grași sau vinetele pot fi și ele congelate. Acestea trebuie spălate foarte bine în apă cu gheață, șterse bine și pot fi lăsate la congelator timp de câteva săptămâni.

Varză, conopidă sau broccoli la congelator

Am putea spune că atât varza, cât și legumele înrudite nu pot fi congelate fără să le distrugem textura crocantă a frunzelor. Cu toate acestea, chiar dacă după ce le decongelăm nu le vom mai putea folosi pentru o salată proaspătă, cu siguranță le vom putea pregăti în multe feluri delicioase și sănătoase. Dar cum se pun acestea la congelat?

Ei bine, pentru a congela aceste legume, mai întâi trebuie să le tăiem în bucăți mari, după care le vom spăla și le lăsăm la scurs, abia apoi le vom pune în congelator. În cazul legumelor precum broccoli, putem de asemenea să le opărim în apă clocotită înainte de congelare.