Home » Utile » Câți ani trăiesc peștii, în funcție de specia din care fac parte

Câți ani trăiesc peștii, în funcție de specia din care fac parte

Alexandru Cazacu / 06.07.2021, 10:47
Câți ani trăiesc peștii, în funcție de specia din care fac parte

Mulți dintre cei care dețin acvarii se întreabă adesea câți ani trăiesc peștii lor. Ei bine răspunsul la această întrebare variază în funcție de speciile de pește, însă se pare că peștii de dimensiuni mai mari trăiesc mai mult decât cei mici.

Câți ani trăiesc peștii, în funcție de specie

Cele mai populare specii de pești ”bettas” și ”goldfish” sunt situate la extremități opuse. De exemplu, bettas trăiesc în medie în jur de doi ani de zile. Pe de altă parte, cei din specia ”goldfish” pot trăi chiar și decenii. Cu toate acestea, peștii care sunt îngrijiți zilnic vor trăi probabil mai mult decât cei care neîngrijiți.

Se pare că ”Killifish” se numără printre peștii de acvariu cu cea mai mică durată de viață, aceștia trăind în medie între 1 și 2 ani. După cum spuneam și mai sus, nici ”Bettas” nu sunt mai presus, trăind în medie doar 2 ani de zile. Au existat însă și cazuri în care aceștia din urmă au trăit chiar și 5 ani, dar se întâmplă extrem de rar.

La polul opus, cu o durată de viață mai lungă, se află peștii din specia ”goldfish”. Mai exact, au fost cazuri în care un astfel de pește a trăit chiar și 25 de ani. Cu toate acestea, majoritatea ”peștilor aurii” nu sunt îngrijiți corespunzător și, în consecință, trăiesc doar câțiva ani.

Câți ani trăiesc peștii, în funcție de specie
Câți ani trăiesc peștii, în funcție de specie

Cei mai rezistenți pești de acvariu

Cu toate acestea, haideți să vedem și care sunt cei mai rezistenți pești de acvariu și care este durata lor de viață.

Guppy ( Poecilia reticulata ) – o durată de viață cuprinsă între 3 și 5 ani

Acest pește viu colorat de apă dulce se află printre cei mai ușor de întreținut. Guppy consumă regulat fulgi pentru pești, deși nu se dau în lături de la creveți congelați sau vii, ori viermi în sânge. Interesant este faptul că acești pești pot trăi chiar și o săptămână fără să mănânce.

Goldfish – peste 10 ani

Goldfish este clasificat ca un pește de apă rece și poate trăi în acvarii neîncălzite, la o temperatură confortabilă pentru oameni. Însă, schimbările rapide de temperatură îi pot ucide, mai ales dacă acvariul este mic.

Molly – 4 ani

Molly este un pește versatil, putând supraviețui atât în acvariile cu apă dulce, cât și în cele cu apă sărată, însă schimbările trebuie făcute treptat. De asemenea, aceștia sunt foarte rezistenți și nu sunt agresivi. Cu  toate acestea, din cauza diferenței mari dintre fiecare tip de pește Molly, alegerea corectă a temperaturii apei poate fi una dificilă. Totuși, acești pești preferă apa caldă, la temperaturi cuprinse între 25 și 28 de grade.

Xipho (Xiphorphorus hellerii) – de la 3 la 5 ani

Ei bine, acești pești sunt omnivori, în consecință ei au nevoie de o hrană diversificată. Așadar, îi poți hrăni cu mâncare pe bază de fulgi sau granule special create pentru ei. De asemenea, este recomandat ca pe lângă acestea, peștii Xipho să beneficieze și de hrană vie precum larve. Peștii din această specie preferă un bazin cu multe plante și cu o apă bine oxigenată și filtrată