Home » Utile » Ce cheltuieli îi revin de fapt unui proprietar de apartament. Aceste scutiri sunt decise în funcție de acordul celorlalți locatari

Ce cheltuieli îi revin de fapt unui proprietar de apartament. Aceste scutiri sunt decise în funcție de acordul celorlalți locatari

Alexandru Cazacu / 04.08.2021, 12:20
Ce cheltuieli îi revin de fapt unui proprietar de apartament. Aceste scutiri sunt decise în funcție de acordul celorlalți locatari

Conform legii din România, niciun proprietar de apartament nu poate fi exceptat automat de la plata unor cheltuieli comune, iar scutirile pot fi decise numai cu acordul celorlalți proprietari. Acestea fiind spuse, hai să vedem ce cheltuieli îi revin unui proprietar.

Ce cheltuieli îi revin de fapt unui proprietar de apartament

Chiar dacă unii proprietari de apartamente nu folosesc unele facilități din proprietatea comună, precum liftul, potrivit legii asociațiilor, proprietarii de apartamente la bloc nu pot fi exceptați, în mod automat, de la plata cheltuielilor aferente. Cu toate acestea, după cum spunea, exceptarea de la plata unor cheltuieli comune se poate stabili, în cazul unor proprietari de apartamente la bloc, prin hotărâre a adunării generale.

Adică, chiar dacă un proprietar de apartament din condominiu nu folosește o parte din proprietatea comună, el nu poate decide să nu mai plătească cheltuielile comune (sau o parte din ele) care îi revin.

Cu toate acestea, există o excepție de la această regulă. Mai exact, este vorba despre plata unor cheltuieli în ceea ce privește funcționarea liftului. Adică, persoanele care locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, dar și la etajul unu în clădirile fără mezanin pot fi scutite de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului, dacă o adunare generală a proprietarilor hotărăște acest lucru, potrivit avocatnet.ro.

Care sunt cheltuielile comune

Este important să menționăm faptul că, toate cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuieli pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii de apartamente din bloc, care nu sunt facturate individual către fiecare apartament în parte.

Așadar, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile comune pot fi următoarele:

  • cheltuieli pe consumuri individuale;
  • cheltuieli raportate la numărul de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în fiecare apartament;
  • cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
  • cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
  • cheltuieli pe consumatori tehnici;
  • cheltuieli de altă natură.
Ce cheltuieli îi revin unui proprietar de apartament
Ce cheltuieli trebuie să achite un proprietar de apartament

Cum se iau hotărâri în adunarea generală a proprietarilor

Potrivit legislației în vigoare cu privire la asociațiile de proprietari, adunarea generală ”este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”. Totodată, adunarea generală ordinară poate fi convocată de președintele asociației, de comitetul executiv sau de cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.

De asemenea, în adunarea generala convocată sau reconvocată, deciziile se iau prin votul majorității proprietarilor de apartamente, membri ai asociației (prin acordul de asociere realizat cu fiecare proprietar) prezenți în acel moment la respectiva adunare generală, personal sau prin reprezentant legal sau prin alte mijloace prevăzute de lege sau de hotărârile anterioare ale asociației de proprietari.

Trebuie să menționăm și faptul că, prin majoritatea proprietarilor, indiferent de situație, se înțelege jumătate plus unu din numărul total al proprietarilor membri ai asociației de proprietari.

Potrivit legislației în vigoare, asociația de proprietari se înființează pe baza unui acord de asociere și a unui statut la care consimt proprietarii apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din clădirea respectivă.