Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă Z-ul de pe mașinile de luptă și blindatele rusești. Misterul pe care specialiștii au încercat să-l deslușească

Ce înseamnă Z-ul de pe mașinile de luptă și blindatele rusești. Misterul pe care specialiștii au încercat să-l deslușească

Alexandru Cazacu / 28.02.2022, 14:38
Ce înseamnă Z-ul de pe mașinile de luptă și blindatele rusești. Misterul pe care specialiștii au încercat să-l deslușească

Cu siguranță, toată lumea a observat litera „Z” de pe mașinile de luptă și tancurile rusești, de la începutul invaziei rușilor în Ucraina. Deși s-a crezut inițial că litera respectivă are legătură cu numele președintelui ucrainean „Zelinski”, experții militari susțin altceva. Haideți să vedem ce înseamnă Z-ul de pe blindatele rusești.

Ce înseamnă Z-ul de pe mașinile de luptă și blindatele rusești

După cum susțin specialiștii militari, litera „Z” de pe tancurile și mașinile de luptă rusești ar marca o anume ramură a forțelor militare ruse. Concret, este vorba despre trupele Rosgvardia. Acestea fac parte din garda națională a Rusiei și sunt conduse de Viktor Zolotov, generalul rus care raportează din teren direct liderului de la Kremlin, scriu cei de la The Telegraph. În concluzie, Z-ul respectiv ar proveni de fapt de la numele generalului Zolotov.

Pe de altă parte, simbolul ar putea fi pus pentru ca tancul respectiv să nu fie confundat cu vehiculele ucrainene sau ale altor forțe aliate. Împiedică forțele ruse să-și atace propriile vehicule, dar permite și forțelor adverse să le identifice.

Există o posibilitate de confuzie, deoarece tancurile ucrainene arată foarte asemănător cu cele rusești, mai ales din aer. De asemenea, ar putea simboliza faptul că vehiculele sunt gata să atace.

Ce ar putea arăta Z-ul de pe tancurile rusești

O serie de simboluri au fost observate pe vehiculele de luptă rusești. Multe cu simbolul „Z” au fost văzute în Belgorod. Alte simboluri includ un triunghi cu două linii de fiecare parte, un cerc cu trei puncte în interior și un triunghi mic în interiorul unui triunghi mai mare. Experții cred că simbolurile ar putea fi pentru a identifica încotro se îndreaptă un anumit lot de vehicule.

Profesorul Michael Clarke a declarat pentru Sky News că: „Adesea, aceste simboluri sunt bazate pe locație și vor comunica încotro se îndreaptă o unitate. Dacă ar marca vehiculele ca fiind rusești, ai putea folosi doar un simbol. Faptul că sunt diferite vă spune mai multe, probabil că sunt semne care arată ce unități se îndreaptă spre nord-estul sau nord-vestul unui district, de exemplu.”

De asemenea, expertul a explicat că aceste marcaje sunt în mod normal aplicate doar cu puțin timp înainte de un atac, astfel încât forțele inamice să nu le copieze.

Ce înseamnă Z-ul de pe blindatele rusești
Ce înseamnă Z-ul de pe mașinile de luptă și blindatele rusești. Misterul pe care specialiștii au încercat să-l deslușească

Ce ar mai putea însemna Z-ul de pe mașinile de război și blindatele soldaților ruși

După cum spuneam, există mai multe teorii referitoare la litera de pe tancurile rușilor, însă cel mai probabil, aceste marcaje nu fac parte dintr-un sistem de marcare sistemic și ar putea fi specifice unei locații sau „zone” predeterminate care arată o tactică de invazie demonstrată din partea Rusiei.

În schimb, conform unei alte teorii a unui fost soldat și ofițer de poliție, litera „Z” ar însemna de fapt „punctul fără întoarcere”. Cu toate acestea, nu există încă dovezi clare referitor la ce înseamnă Z-ul de pe tancurile și mașinile de luptă rusești.