Home » Când, unde, cum » Ce salarii sunt în Armată. Cât câștigă un soldat, un ofițer și un funcționar, în România

Ce salarii sunt în Armată. Cât câștigă un soldat, un ofițer și un funcționar, în România

Alexandru Cazacu / 20.04.2022, 14:21
Ce salarii sunt în Armată. Cât câștigă un soldat, un ofițer și un funcționar, în România

La fel ca și în multe alte domenii, salariile din armată variază în funcție de postul ocupat. De exemplu, salariul de pornire pentru o persoană care se înrolează în serviciul militar este de circa 2.500 de lei. Pe lângă soldă, militarii primesc și unele sporuri. Pe de altă parte, ofițerii încasează salarii mai mari, în funcție de gradul pe care îl dețin. Află în continuare ce salarii sunt în Armată. Iată câți bani câștigă militarii români.

Ce salarii sunt în Armată. Câți bani încasează un soldat, un ofițer și un funcționar, în România

După cum spuneam, tinerii care se înrolează în Armata Română primesc la început un salariu de 2.500 de lei, la care se adaugă și o serie de sporuri. În schimb, șeful Statului Major General încasează lunar o soldă de 10.880 de lei.

Trebuie să menționăm că Legea 153/2017 stabilește soldele personalului militar, a polițiștilor și a funcționarilor publici cu statut special în instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce salarii sunt, mai exact, în Armată.

Salariile militarilor români

Conform actului normativ menționat, salariile din Armata Română sunt după cum urmează:

  • 10.880 lei – șeful Statului Major General, secretar de stat – șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informații, primul adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, directorul Serviciului de Protecție și Pază.
  • 9.651 lei – adjuncții directorului Serviciului Român de Informații, adjuncții directorului Serviciului de Informații Externe, directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării, secretarii de stat și alte funcții asimilate funcției de secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne.
  • Între 8.247 și 8.774 lei – funcții corespunzătoare gradului de general, amiral, chestor general de poliție, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
  • 8.072 – 8.247 lei – funcții corespunzătoare gradului de general-locotenent, viceamiral, chestor-șef de poliție, directorii generali adjuncți din Administrația Națională a Penitenciarelor.
  • 7.546 – 8.072 – funcții corespunzătoare gradului de general – maior, contraamiral, chestor principal de poliție.
Ce salarii sunt în Armată. Câți bani câștigă militarii români
Ce salarii sunt în Armată. Câți bani câștigă militarii români

Cât câștigă un soldat în România

Ei bine, salariile menționate mai sus sunt printre cele mai mari din Armata Română. La polul opus, lefurile încasate de soldați sunt mult mai mici. De exemplu, un soldat câștigă un salariu de 2.500 de lei. Totodată, caporalii din clasele I – III încasează lunar sume cuprinse între 2.605 și 2.780 lei.

Pe de altă parte, pentru funcția corespunzătoare gradului de maistru militar cls. a III-a/plutonier, salariul ajunge la 4.130 de lei, potrivit wall-street.ro.

Câți bani câștigă un rezervist în perioada instrucției

Nu cu mult timp în urmă, ministrul Apărării a vorbit despre banii pe care îi încasează un rezervist în perioada instrucției. Conform ministrului Vasile Dîncu, la ora actuală, aceștia câștigă în jur de 3.000 de lei lunar.

„În acest moment, undeva în jur de 3.000 de lei poate să câștige un rezervist în perioada în care face instrucție și o sumă destul de importantă, cred că undeva în jur de 1.500 de lei, plus alte drepturi pe care le pot obține, de exemplu asigurări de sănătate, care sunt foarte importante”, a spus ministrul Apărării.

De asemenea, Vasile Dîncu a precizat faptul că în 2022 au rămas destul de multe locuri neocupate de anul precedent, adică în jur de 440 de locuri pentru rezerviști. Potrivit ministrului Apărării, în momentul de față sunt depuse aproximativ 1.400 de dosare.