Home » Utile » Ce servicii medicale poți să primești de la medicul de familie, chiar dacă nu ești asigurat. Tot ce trebuie să știi

Ce servicii medicale poți să primești de la medicul de familie, chiar dacă nu ești asigurat. Tot ce trebuie să știi

Alexandru Cazacu / 14.07.2021, 13:09
Ce servicii medicale poți să primești de la medicul de familie, chiar dacă nu ești asigurat. Tot ce trebuie să știi

Conform pachetelor medicale pentru 2021 – 2022, chiar și cei care nu sunt asigurați la sănătate, pot să beneficieze de o serie de servicii medicale de la medicul de familie. Află în următoarele rânduri despre ce servicii medicale este vorba.

Ce servicii medicale primești de la medicul de familie, dacă nu ești asigurat

Mai exact, persoanele care nu sunt asigurate la sănătate pot beneficia de un pachet minimal. Așadar, printre serviciile pe care le pot primi persoanele neasigurate de la medicii de familie se numără asistența medicală de urgență, care include anamneză, examen clinic și tratament, acordarea primului ajutor și trimiterea pacientului către structurile de urgență specializate, dar și o serie de consultații de monitorizare a sarcinii, potrivit avocatnet.ro.

Concret, potrivit legii, persoanele care nu sunt asigurate la sănătate pot beneficia, în baza acestui pachet minimal de servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, precum asistența medicală de urgență, care include anamneza, examenul clinic și tratamentul, ce se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie.

În ce constă asistența medicală de urgență

Normele metodologice de aplicare, în anul 2021, a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022, sunt incluse în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.068/627/2021.

Potrivit acestor norme metodologice, asistența medicală de urgență pe care o pot primi persoanele neasigurate face referire ”la cazurile de cod roșu, cod galben și cod verde prevăzute în anexa nr. 9 la Ordinul ministrului sănătății publice și al ministrului internelor și reformei administrative nr. 2021/691/2008 (…), pentru care medicul de familie acordă primul ajutor și dacă este cazul, asigură trimiterea pacientului către structurile de urgență specializate sau solicită serviciile de ambulanță, precum și la cazurile de cod verde prevăzute în anexa nr. 9 la Ordinul ministrului sănătății publice și al ministrului internelor și reformei administrative nr. 2021/691/2008, (…) ce pot fi rezolvate la nivelul cabinetului medical.”

Ce servicii medicale primești gratuit de la medicul de familie, dacă nu ești asigurat
Ce servicii medicale primești de la medicul de familie, dacă nu ești asigurat

Este important să menționăm faptul că, potrivit normelor menționate mai sus, se acordă o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență constatată, pentru care s-a asigurat primul ajutor sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical, indiferent dacă persoana neasigurată se află sau nu înscrisă pe lista unui medic de familie.

Serviciile pentru persoanele neasigurate

Pe lângă cele menționate mai sus, potrivit sursei citate, pachetul minim mai acoperă atât examinările pentru constatarea decesului, cât și eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepția cazurilor de suspiciune în care este nevoie de expertiză medico-legală.

În ceea ce privește asistența medicală în spitale, pachetul minimal acoperă spitalizarea continuă și de zi, însă vor exista și consultații medicale de urgență la domiciliu sau servicii de medicină dentară (tratamente odontale, tratamente protetice, tratamente ortodontice, tratamente chirurgicale buco-dentare).

Este important să menționăm că, pentru investigațiile paraclinice recomandate și pentru tratamentul prescris de către medicii de familie, precum și pentru alte activități de suport, persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale vor suporta integral costurile aferente.