Home » Utile » Ce simbolizează verigheta și ce puteri nebănuite ar avea. Detalii mai puțin știute

Ce simbolizează verigheta și ce puteri nebănuite ar avea. Detalii mai puțin știute

Burghelea Cătălina / 17.08.2021, 08:31
Ce simbolizează verigheta și ce puteri nebănuite ar avea. Detalii mai puțin știute

Verigheta avea o semnificație aparte, în culturile patriarhale arhaice. Pentru cei mai mulți îndrăgostiți, acest inel simboliza statutul și posesia. Astăzi, în cultura modernă occidentală, verighetele au căpătat mai multe înțelesuri speciale. Au puteri nebănuite pentru cei care le poartă. Iată cinci detalii mai puțin știute despre verighetă.

5 lucruri pe care nu le știai despre verighetă

Verigheta este privită ca o promisiune a iubirii veșnice și un început în doi. Acest inel păstrează anumite semnificații ritualice vechi, dar simbolistica sa rămâne mereu actuală. Pentru cuplurile moderne, verighetele reprezintă un legământ sfânt, pe care doar Dumnezeu îl poate desface. Ce alte semnificații puternice are o verighetă?

Iubirea romantică

Romantismul într-o relație poate fi încununat cu o verighetă. Nimic nu este mai frumos pe lume decât să iubești și să fii iubit. Declararea iubirii prin două inele puse pe degete este o chestie relativ modernă. În trecut, lucrurile stăteau cu totul diferit. Căsătoria era văzută o modalitate de perpetuare a speciei sau de a transfera proprietăți unui aliat. Pe timpuri, iubirea dintre soți era văzută ca un concept abstract, de care nimeni nu ținea cont în momentul semnării unui contract nupţial. Odată cu trecere timpului, s-au produs schimbări. Mariajul bazat strict pe dragoste a devenit extrem de dorit de tineri, iar acum o căsătorie fără verighete este exclusă.

Aşadar, fie că sunt cu pietre prețioase, din argint sau platină, fie au gravate mesaje speciale pe ele, verighetele sunt, în primul rând, un legământ de iubire veșnică întrei cei doi soți.

Ce simbolizeaza verigheta si ce puteri nebanuite ar avea
Ce simbolizeaza verigheta si ce puteri nebanuite ar avea

Statut social

Căsătoria este privită și ca un simbol al statutului social. Pentru părinți, în special, verigheta pusă pe inelarul mâinii stângi asigură un anumit statut social. Acest obicei ar data din Roma Antică. Oamenii din acele timpuri aveau trei tipuri de căsătorie: usus sau coabitare de drept comun, coemptio sau căsătorie aranjată de rude de sex masculin, cu scop economic, și confarreatio sau mariaj legal între nobili. În cazul celei de-a treia categorie, mirele îi dăruia alesei lui un inel de fier numit „annulus pronubus”, prin care anunța societatea că femeia devine proprietatea sa. În prezent, doar în anumite comunități, un cuplu se căsătorește din interes, pentru folosease materiale din partea familiei sau a rudelor.

Stabilitate

Forma rotundă a verighetelor nu este întâmplătoare. Cercul reprezintă infinitul sau permanența, asemenea celor doi îndrăgostiți care își jură iubire veșnică prin aceste două inele. Verighetele sunt fabricate prin diferite tehnici speciale, însă îmbinarea a fost mereu secretă, pentru a reda ideea că aceste două inele nu au nici început, nici sfârșit. Spre exemplu, inelul roman „annulus pronubus”, făcut din fier, simboliza puterea unei căsnicii, deși divorțurile în Roma Antica nu erau excluse.

Dorinţe îndeplinite

Mai multe săpături arheologice susțin că verighetele datează din Egiptul Antic. Egiptenii credeau în nașterea de prunci, căsătorie și viața de după moarte. Potrivit arheologilor, tot egiptenii au creat moda de a decora verighetele cu pietre prețioase şi semiprețioase. Acestea aveau puteri miraculoase sau îndeplineau anumite dorințe arzătoare. Această credință s-a păstrat până în zilele noastre. Mulți tineri aleg să-și decoreze verighetele cu tot felul de pietre valoroase, în ideea că au puteri vindecătoare sau le poartă noroc în căsnicie. Spre exemplu, inele decorate cu diamante simbolizează puritatea sentimentelor. Pe de altă parte, safirul reprezintă prosperitatea în familie, rubinul este purtat pentru fericire și armonie în casă, în timp ce smaraldul denotă fertilitatea.

Angajament

În fața lui Dumnezeu sau a ofițerului de stare civilă, cei doi miri își iau un angajament sacru prin intermediul verighetelor. Își jură iubire, respect și sprijin până când moartea îi va despărți. În acest sens, verigheta este un simbol al acestei promisiuni făcute de îndrăgostiți.